Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România, condamnată la CEDO pentru nesoluţionarea dosarului Revoluţiei: Statul trebuie să plăteasă 832.500 euro către 81 de persoane

Avatar

Publicat

in

România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nesoluţionarea “dosarului Revoluţiei”, având de plătit suma de 832.500 euro către 81 de persoane. Printre cei 81 de persoane care au făcut plângere la CEDO se numără victime sau titulari de drepturi ai victimelor represiunii armate a manifestaţiilor contra regimului comunist care au început pe 21 decembrie 1989 la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.Potrivit Curții, anchetarea actelor de represiune în oraşele în care au avut loc, mai puţin Timişoara, este încă în curs.Reclamanţii s-au plâns că autorităţile competente nu au realizat o anchetă eficientă privind moartea apropiaţilor lor şi relele tratamente la care aceştia sau ei înşişi au fost supuşi în timpul manifestaţiilor.

Guvernul român s-a apărat arătând că “dosarul Revoluţiei” este un caz complex, având la bază “un eveniment politic delicat”, durata anchetei putând fi explicată prin dificultatea de a stabili faptele, date fiind printre altele numărul mare de persoane implicate şi miza politică şi socială a acestui dosar.

Totodată, Guvernul au mai argumentat că în contextul manifestaţiilor folosirea forţei armate părea legitimă, adăugând că atunci România nu ratificase Convenţia europeană a drepturilor omului şi că se afla sub dictatură de peste 40 de ani.

Admițând complexitatea cauzei, judecătorii CEDO au considerat că acest aspect, ca şi miza politică şi socială invocată, nu justifică o întindere atât de mare a investigaţiilor.

Curtea subliniază că importanţa acestui dosar pentru societatea românească ar fi trebuit să motiveze autorităţile române să se ocupe de el cu celeritate, dat fiind că trecerea timpului este de natură să dăuneze anchetei, dar şi să compromită definitiv şansele sale de a fi dusă la bun sfârşit, se arată în decizia curţii.

CEDO a considerat că au fost încălcate articolele 2 şi 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă şi respectiv interzicerea torturii, invocate de reclamanţi.

Decizia de marţi a CEDO urmează altora prin care foşti revoluţionari au fost despăgubiţi, pentru modul de desfăşurare a anchetei în cauza cunoscută ca “dosarul Revoluţiei”.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Episcopul Macarie al Europei de Nord, mesaj pentru credincioși în vremuri de pandemie: ‘Mergeți la biserică, acum, fără nicio amânare!’

Avatar

Publicat

in

De

Episcopul Macarie al Europei de Nord a transmis miercuri un mesaj de încurajare în care îndeamnă la apropierea de Dumnezeu și de Biserică în aceste vremuri de „frământare”, informează Basilica.ro

„Dragii mei, mergeți la biserică, acum, fără nicio amânare”, spune PS Macarie.

„Mărturisiți-vă acum, împărtășiți-vă acum cu Cinstitul Trup și Scumpul Sânge al Domnului. Căci timp de amânare nu mai avem. Mântuirea se lucrează aici și acum”.

Citește și: VIDEO Un fost judecător militar explică DE CE NU VREA Klaus Iohannis să declare starea de urgență

Textul integral:

Preaiubiții mei, multă zarvă, multă frământare este în lume, dar zic și eu, laolaltă cu psalmistul: „În Domnul am nădăjduit. Cum veţi zice sufletului meu: «Mută-te în munţi, ca o pasăre?»” (Psalmul 10, 1).

Iată, mila lui Dumnezeu a lucrat. Deși depărtărilor uriașe s-au adăugat acum restricțiile crizei sanitare, cu mult dor și dragoste am vizitat comunitățile euharistice din nordul Suediei și Norvegiei, ajungând până dincolo de Cercul Polar. Credincioșii au venit să ia binecuvântare, să se spovedească, să se împărtășească și să-și boteze copilașii.

Îndeosebi mi-a rămas la inimă pilda de nevoință pe care mi-a dat-o un tânăr ce a călătorit cu mașina timp de opt ore ca să ajungă la Sfânta Liturghie în Tromsø, pentru ca, apoi, să călătorească alte opt ore înapoi.

Dragii mei, mergeți la biserică, acum, fără nicio amânare. „Iată acum vremea potrivită, iată acum ziua mântuirii!” (2 Corinteni 6, 2). Mărturisiți-vă acum, împărtășiți-vă acum cu Cinstitul Trup și Scumpul Sânge al Domnului. Căci timp de amânare nu mai avem. Mântuirea se lucrează aici și acum.

Al vostru frate, prieten și părinte episcop pelerin,

† Macarie al Episcopiei Europei de Nord,

21 octombrie 2020

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Verdictul cercetătorilor: ‘Doar reînchiderea țării’ ar putea opri proliferarea infectărilor cu COVID-19

Avatar

Publicat

in

De

Oamenii de știință din Italia consideră că doar reînchiderea țării ar putea opri creșterea în spirală a numărului de infectări cu noul coronavirus. După un record zilniz de aproape 9.000 de cazuri, unul dintre experți susține că izolarea națională pe perioada săbătorilor de iarnă ar fi o măsură realistă.

Guvernul italian a impus de ieri reguli sanitare suplimentare și a intensificat controalele, dar vrea să evite un nou blocaj economic. De altfel, ministrul educației a criticat închiderea școlilor decisă de autoritățile locale în una din cele mai afectate provincii de noul val al epidemiei, potrivit romania-actualitati.ro.

Citește și: SUA au luat decizia care provoacă ALERTĂ la Beijing: președintele Chinei amenință cu războiul

Guvernatorul din Campania, Vincenzo De Luca, a decis că în regiunea sa, cu 800 de contaminări în ultima zi, începând de astăzi până la 30 octombrie toate activitățile școlare sunt suspendate, iar lecțiile sunt permise doar la distanță. La cursuri, în universități au acces numai cei din primul an de studiu, restul studenților continuând cursurile online, ca pe perioada de carantină totală din prima parte a anului. Această măsură a provocat imediat o reacție din partea ministrului învăţământului, Lucia Azzolina, care consideră că s-a luat o decizie cu adevărat greșită și nepotrivită; “Parcă ar fi o furie a guvernatorului împotriva școlii”.

În Campania, 0,75% dintre elevi sunt infectați cu COVID-19, dar cu siguranță nu s-au îmbolnăvit la școală – a mai comentat Azzolina. Potrivit ordonanței semnate se guvernatorul De Luca, sunt interzise, totodată, sărbătorile și petrecerile după ceremoniile de cununie civilă sau căsătorie religioasă în locuirle publice sau în privat, la aceste evenimente fiind admise doar familiile, în vreme ce activitățile cluburilor recreative și de joacă sunt suspendate.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend