Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România are nevoie de peste 2000 de medici de familie / Preşedintele Colegiului Medicilor: Peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie. Aproape jumătate dintre ei au peste 61 de ani

Publicat

in

România are nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În 424 de localităţi nu există niciunul. Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, estimează că peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie, în condiţiile în care în prezent aproape jumătate au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total, scrie News.ro. „Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede”, avertizează şi Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Mmedic de familieFoto: Dreamstime

Într-o solicitare făcută către universităţile de Medicină şi Farmacie, filialele Colegiului Medicilor şi Asociaţiile Medicilor de Familie, DSP Vaslui cere sprijin pentru informarea şi îndrumarea medicilor de familie care ar fi interesaţi să ocupe posturile vacante de medic de familie din 8 comune rămase fără astfel de specialişti pentru că şi-au încetat activitatea la cabinetele de acolo. Sunt comune aflate la câţiva zeci de kilometri de municipiul Vaslui şi Bârlad.

Din păcate însă, aceasta nu este o solicitare singulară, ci doar una dintre cele mai recente, făcute la jumătatea acestei luni. Frecvent apar astfel de solicitări în multe zone ale ţării. Statistic, aşa-numitul fenomen de „deşertificare” din punct de vedere al asistenţei medicale în foarte multe zone devine tot mai acut pe zi ce trece.

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a explicat pentru agenția News.ro că în 424 de localităţi din ţară nu există medic de familie, în timp ce în peste 1000 de localităţi necesarul de medici de familie nu este acoperit.

În plus, o mare problemă este şi îmbătrânirea acestor specialişti. În acest sens, spune Daniel Coriu, peste 10 ani nu vor mai exista medici de familie în România, iar birocratizarea excesivă a muncii lor este principala cauză a faptului că tot mai puţini medici tineri intră în sistem.

Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, spune că lipsa medicilor de familie în foarte multe comunităţi se traduce printr-o speranţă de viaţă mai scăzută a oamenilor, care nu beneficiază de medicina primară.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Handbal (m): Dinamo București a câștigat Supercupa României – Victorie în fața rivalei Steaua

Publicat

in

De

Dinamo Bucureşti, campioana en-titre la handbal masculin, a câştigat a cincea Supercupă a României din palmares, după ce a învins joi rivala Steaua Bucureşti, scor 32-24.

Xavi PascualFoto: David Ramirez / Zuma Press / Profimedia

Dinamo a reușit astfel în 2022 tripla: titlul, Cupa şi Supercupa României.

Steaua a ţinut piept campioanei în primele 25 de minute, şi pe fondul unui joc ezitant pe alocuri al dinamoviştilor, după care echilibrul „s-a rupt”. Repriza secundă a fost pigmentată cu scandări vulgare din partea galeriei steliste la adresa adversarilor, care au răspuns pe teren şi au câştigat trofeul de o manieră categorică, scrie News.ro.

Deţinătoare a 18 titluri naţionale, din care ultimele şase consecutive, dar şi a şapte trofee Cupa României, Dinamo Bucureşti a mai câştigat Supercupa în 2016, 2018, 2019 şi 2020.

Jucătorii antrenaţi de Xavi Pascual continuă pregătirile la nivel înalt pentru sezonul 2022-2023, în care vor evolua şi în Liga Campionilor. Dinamo va juca în grupa A, cu PSG Handball, Magdeburg, GOG, FC Porto, Telekom Veszprem, Orlen Wisla Plock şi HC Zagreb.

Debutul în grupa A pentru Dinamo Bucureşti va fi în 15 septembrie, pe teren propriu, cu SC Magdeburg.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ciucă a vorbit cu Kelemen și merge mai departe cu UDMR după „episodul Viktor Orban”: „Explicațiile au cuprins trei puncte principale”

Publicat

in

De

​​Coaliția cu UDMR merge mai departe și după „momentul Viktor Orban”. Premierul Nicolae Ciucă spune că a vorbit cu liderul maghiarilor, iar Kelemen Hunor a dat explicații și s-a angajat că va explica public personal chestiunile de „nuanță”.

Premierul Ciucă alături de vicepremierii Grindeanu si KelemenFoto: AGERPRES

Șeful guvernului a precizat că „explicațiile au cuprins trei puncte principale”. „Unul a fost acela că dumnealui nu a participat la acea activitate, al doilea că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alții și al treilea punct a fost vorba de elemente de comentarii de nuanță pe care dumnealui le va explica personal. Ceea ce este important și consider că trebuie comunicat e că din discuțiile pe care le-am avut a reieșit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile și principiile democratice euroatlantice”, a explicat el.

Întrebat dacă este mulțumit de explicațiile lui Kelemen Hunor, Ciucă a răspuns: „este o explicație care în momentul de față ne permite să menținem stabilitatea politică și funcționarea Coaliției”.

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, la Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

Totodată, Viktor Orban a mai declarat: „Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Şi avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. (…) Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim rasă mixtă”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist şi apreciază că orice declaraţie trebuie interpretată în context. Liderul UDMR a afirmat că-l cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el în repetate rânduri şi nu are nicio urmă de rasism în el, iar faptul că vrea pace nu-l face să fie ”un putinist”.

Citește pe acest subiect:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend