Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România are campanie națională pentru eliminarea testelor de virginitate: acestea ar constitui un abuz

Publicat

in

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor lansează luni o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate. Cei de la VIF trag un semnal de alarmă legat de existenţa acestui tip de testare medico-legală despre care spun că este abuzivă şi traumatizantă. Campania se numeşte #DeNetestat şi îşi propune să elimine definitiv din legislaţie, cu ajutorul unei petiţii, aceste teste. Petiţia poate fi semnată pe campaniamea.declic.ro. Cu toate că Organizaţia Mondială a Sănătăţii condamnă testarea virginităţii pentru că este o încălcare a drepturilor omului şi susţine că procedura nu poate demonstra virginitatea unei persoane, această practică încă există în România, susţin iniţiatorii proiectului. Încă există tinere care, forţate de părinţi, trebuie să-şi demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical. Metoda, care mai este numită şi “examenul cu două degete” este folosită şi în cazul unor anchete penale, însă nu este relevantă medical nici în aceste situaţii, susţin cei care au început campania. Aceasta are drept componentă şi un clip impresionant realizat de regizorul Iulia Rugină.

Iulia Rugină, regizor al clipului campaniei #DeNetestat: “Toată povestea asta este o traumă îngrozitoare, cred că este nevoie ca aceste “examinări” care aparţin unui alt secol să fie scoase în afara legii”

“Am lucrat pe scriptul conceput de DDB, agenţia care s-a ocupat de partea de creaţie a campaniei, care exista când eu am intrat în proiect. Mi-am dorit să punem cel mai mare accent pe ce simte personajul. Până la urmă, toată povestea asta e o traumă îngrozitoare şi atunci ne-am concentrat pe emoţiile pe care le simte o tânără supusă acestui control – emoţie, frică, jenă, ruşine, abuz fizic şi probabil multe altele. Mi-am dorit să putem folosi muzică special compusă cât să putem controla emoţia din el şi să arătăm cumva lucrurile din interior. Practic am încercat să povestesc scenariul din interiorul emoţional al unei tinere care trece prin asta”, a declarat Iulia Rugină pentru News.ro

Regizorul Iulia Rugină explică necesitatea acestei campanii sociale. În opinia sa, acest tip de examinare încalcă drepturile omului şi provocă traume în cazul adolescentelor care trec prin acest proces. Iulia Rugină: “Dacă #DeNetestat îşi atinge scopul, cred că este un pas important în educaţia sexuală de care avem atât de multă nevoie în ţara asta”.

“#DeNetestat e o campanie absolut necesară. Cred că aşa gândeşte toată lumea care s-a implicat, pentru că e un proiect pro-bono în care am intrat cu toţii pentru că ni s-a părut important.

Cred că e nevoie ca aceste “examinări“ care aparţin unui alt secol şi unui alt tip de societate decât cea în care eu una îmi doresc să trăiesc, să fie scoase în afara legii. Încalcă drepturile omului, sunt extrem de traumatizante, invazive, provoacă traume şi proliferează nişte stereotipuri absolut nocive despre rolul femeii în societate. În plus, examenul ăsta e irelevant, e inutil, e o aberaţie în sine.

Dacă #DeNetestat îşi atinge scopul, cred că e un pas important în educaţia sexuală de care avem atât de multă nevoie în ţara asta. Pentru că vorbeşte de consimţământ în ceea ce priveşte opţiunea unei femei asupra propriului corp şi acolo zic că sunt probleme destul de mari. Şi mai vorbeşte despre faptul că o femeie nu e o marfă de schimb a cărei valoare creşte sau scade în funcţie de viaţa ei sexuală. Viaţa sexuală a unei femei o priveşte doar pe ea”, a spus Iulia Rugină.

Clipul campaniei poate fi văzut AICI

Roxana Niţă, director de creaţie la agenţia de comunicare care s-a implicat în campanie, a explicat cum anume a pornit această idee. Roxana Niţă: „Din punctul de vedere al comunicării ne-am gândit că examenul de BAC ar fi o oportunitate foarte bună pentru a pune pe agenda publică acest examen inutil prin care trebuie să treacă anumite fete.”

„În februarie cred că am văzut o postare pe pagina de facebook a reţelei FILIA referitoare la aceste teste de virginitate şi m-a intrigat foarte tare subiectul şi în acelaşi timp m-a revoltat faptul că mai există aşa ceva în România şi i-am contactat pe cei de la Asociaţia ANAIS şi mi-au spus că recent ei împreună cu reţeaua FILIA şi cu Asociaţia FRONT au iniţiat o petiţie către Consiliul Împotriva Discriminării din România în care să le ceară un punct de vedere cu privire la aceste teste şi să ceară evident eliminarea acestora din serviciile de medicină legală şi ei mi-au spus că o campanie în acest sens ar ajuta foarte mult pentru că ar pune presiune pe autorităţi să înainteze procesul de a scoate în afara legii aceste teste de virginitate.

Momentan la nivel naţional există o descurajare doar, s-a emis o circulară în reţeaua naţională de medicină legală prin care se recomandă refuzul efectuării acestor examinări, dar nu există o reglementare expresă în acest sens”, a explicat Roxana Niţă.

Iniţiatorii campaniei vor ca testele de virginitate să fie eliminate din lege. În centrul campaniei este un filmuleţ în care o adolescentă se pregăteşte de cel mai greu examen din viaţa ei care nu este cel de Bacalaureat, ci cel de testare a virginităţii. Tânăra povesteşte ceea ce simte înainte de procedura medicală pe care este forţată să o facă la insistenţele tatălui. Toţi cei care doresc pot semna o petiţie pentru eliminarea testelor de virginitate din lege. La începutul anului, acest lucru s-a întâmplat deja în Marea Britanie.

„Din punctul de vedere al comunicării, ne-am gândit că examenul de BAC ar fi o oportunitate foarte bună pentru noi, pentru a pune pe agenda publică acest examen inutil prin care trebuie să treacă anumite fete. Campania va fi construită pe o paralelă între examenul maturităţii, examenul de Bacalaureat şi examenul de verificare a virginităţii, care încă se mai practică. Campania se numeşte #DeNetestat şi se învârte în jurul unui film emoţional pe care l-am regizat împreună cu regizoarea Iulia Rugină şi este un film care are ca protagonistă o adolescentă, o vedem pe ea într-un mediu care pare a fi un mediu academic, îi ascultăm monologul în care povesteşte despre toate anxietăţile pe care le are înainte să dea un examen, filmul are un twist, monologul conduce cumva la momentul în care aflăm că de fapt cel mai greu examen pe care tânăra îl are de susţinut nu este un examen şcolar, ci este acest examen de virginitate la care o conduce forţat tatăl său, clipul se termină cu un mesaj în care deconstruim acest concept de virginitate şi punctăm foarte bine faptul că virginitatea este un construct social şi că testarea virginităţii este o formă de discriminare şi că aceste teste sunt condamnate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi îndemnăm publicul să ne ajute să scoatem aceste teste în afara legii printr-o petiţie.

Petiţia va fi disponibilă pe platforma campaniamea.declic, am apelat la ei pentru că sunt foarte cunoscuţi în zona aceasta de petiţii şi aduc greutate campaniei, este o petiţie simplă pe care oricine o poate semna completându-şi numele, adresa şi telefonul.

Sunt vizate Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei şi Institutul de Medicină Legală. Noi vizăm palierul în care testele sunt făcute la cerere de către părinţi. Şi în situaţiile care au legătură cu o anchetă penală este la fel de irelevant testul pentru că el presupune cumva examinarea himenului, această membrană pe care unele femei este posibil nici să nu o aibă sau să o piardă în copilărie nu ştiu, călărind sau căzând de pe bicicetă sau făcâd diverse activităţi şi cumva Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că aceste teste de verificare a himenului au o acurateţe medicală sub 10%. Cumva în ambele scenarii acest test este foarte puţin relevant medical, dar noi în principal în această campanie vizăm testele care sunt făcute la cerere de către părinţii care vor să controleze sexualitatea femeilor până la urmă”, a explicat pentru news.ro Roxana Niţă.

Andreea Cornea, psiholog în cadrul reţelei VIF cu specializare în psihoterapia traumei, a vorbit despre necesitatea acestei campanii în România dar şi despre modul în care adolescentele pot fi afectate de această procedură. Cornea: „Majoritatea se simt ruşinate, se simt poate vinovate, simt că nu au control asupra propriului corp”

„Era nevoie de această campanie pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte acest fenomen care are un impact destul de puternic asupra adolescentelor, ne dorim să vedem ce putem face în raport cu acest aspect, dacă reuşim să nu mai existe examinarea aceasta.

Impactul este unul destul de puternic, este o procedură invazivă şi intruzivă, este un procedeu prin care fetele sunt examinate majoritatea împotriva voinţei lor, sunt supuse la o astfel de examinare în urma cererii unuia dintre părinţi sau pentru că sunt într-un proces şi este nevoie de un certificat în direcţia aceasta.

Majoritatea se simt ruşinate, se simt poate vinovate, simt că nu au control asupra propriului corp, că nu au voie să spună ”nu” sau, chiar dacă spun ”nu”, nu sunt auzite, că nimeni nu le ia în seamă. Ruşinea este una dintre emoţiile cele mai vizibile după, este foarte dificil să-ţi doreşti să spui ”nu” şi să spui ”nu”, poate, dar să nu fii auzită, ascultată, să nu se ţină cont de ceea ce tu spui.

Noi ne dorim să ajungă campania la cât mai multe persoane, pentru că foarte mulţi nici nu ştiu, discutând aşa în stânga dreapta în perioada aceasta am ajuns la concluzia că sunt foarte mulţi oameni care nici nu ştiu că se întâmplă încă.

Ar trebui să-i învăţăm pe copii încă de mici să spună ”Nu”, să spună ”Nu ai voie să te apropii de mine, nu ai voie să mă loveşti, nu-ţi dau voie să faci asta””, a spus psihologul Andreea Cornea.

INFO PLUS

În 2019, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităţilor aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste. Aceste teste sunt realizate în diverse unităţi de medicină legală din ţară, din toate judeţele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală şi cele realizate la cerere, de către părinţi – în special, de către taţi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Nava spațială DART a NASA a lovit asteroidul Dimorphos / Va reuși să-l devieze? Care sunt următorii pași

Publicat

in

De

Nava spațială Dart a Nasa s-a ciocnit cu asteroidul Dimorphos, aflat la 6,8 milioane de kilometri de Pământ, în cadrul primului „test de apărare planetară” al agenției spațiale. Este prima încercare a omenirii de a deplasa un alt corp ceresc, scopul fiind acela de a vedea dacă un asteroid de mari dimensiuni care se îndreaptă spre Pământ ar putea fi deviat.

DART a lovit asteroidul DimorphosFoto: Captura NASA TV

Decalajul din spațiul cosmic a oferit confirmarea video la 38 de secunde după impact, plus alte câteva secunde pentru procesarea imaginilor.

Nava spațială a fost de aproximativ 100 de ori mai mică decât Dimorphos, așa că nu a distrus asteroidul. În schimb, DART speră că ciocnirea a schimbat viteza și traiectoria asteroidului în spațiu.

Echipa misiunii a comparat această coliziune cu o mașină de golf care se izbește de una dintre Marile Piramide generând suficientă energie pentru a lăsa un crater de impact.

Oamenii de știință se așteaptă ca această schimbare de direcție să îl deplaseze ușor pe Dimorphos și să îl facă mai legat gravitațional de Didymos, asteroidul mai mare din sistem.

Ce urmează

Observatoarele terestre din întreaga lume vor observa sistemul de asteroizi pentru a confirma dacă DART a reușit să modifice mișcarea asteroidului.

Telescopul spațial James Webb, Telescopul spațial Hubble și misiunea Lucy a NASA vor observa, de asemenea, urmările.

În plus, misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va fi lansată în 2024 pentru a continua să studieze impactul.

UPDATE 02:15 DART s-a lovit de Dimorphos

UPDATE 02:08 Supervizorii sistemelor de la sol, ai calității imaginii, ai navigației inteligente, ai sistemelor de ghidare, navigație și control (GNC) și ai rețelei spațiale de adâncime (DSN), au dat undă verde finală, raportând că toate sistemele funcționează „nominal”, ceea ce în termeni spațiali înseamnă normal.

UPDATE 02.00 Între timp, micul punct alb din centrul ecranului de pe transmisia în direct a misiunii devine din ce în ce mai mare, pe măsură ce Dart se apropie de Dimorphos cu 6,5 km pe secundă.

Dar acum că micul asteroid, Dimorphos, este vizibil pentru sistemele rachetei, sistemul de navigație al navei spațiale se fixează pe țintă.

Acest lucru se numește „blocare de precizie”, potrivit Elenei Adams, inginerul de sistem al misiunii DART de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins.

UPDATE 01:40 Sistemul de navigație SmartNav al rachetei Dart este acum fixat pe ținta sa Dimorphos, au anunțat managerii misiunii. Este un alt pas crucial spre finalizarea cu succes a misiunii și validarea tehnologiei care a fost testată cu ajutorul lui Jupiter și a celor patru sateliți ai săi, potrivit The Guardian.

UPDATE 01:32 Nava spațială DART se află pe o traiectorie stabilă la aproximativ o oră de la impact, a declarat un inginer al misiunii DART.

„Suntem foarte entuziasmați. Începem să vedem Dimorphos pentru prima dată. Arată foarte bine. Are cam aceeași penumbră ca și Didymos, așa cum ne așteptam. Și astfel, ne pregătim pentru tranziție. Avem o traiectorie stabilă în acest moment”, a declarat Elena Adams, inginer de misiune DART.

UPDATE 01:20 Pentru prima dată, NASA ne oferă imagini în direct de pe nava spațială DART. În imagine se poate vedea o lumină strălucitoare. NASA a confirmat pentru CNN că lumina este Didymos, cel mai mare dintre cei doi asteroizi.

DART – Care este miza

  • de Vlad Barză

Pentru prima oară omenirea încearcă să schimbe traiectoria unui obiect ceresc în spațiu, iar misiunea de acum este un test pentru viitorul îndepărtat când ar fi posibil ca un asteroid mare să lovească Terra. Sonda va fi distrusă de impact, dar va fi al șaselea asteroid pe care omenirea îl va studia de aproape și sunt multe lucruri de aflat înainte de impact, dar și după el.

Misiunea a fost îndelung gândită și va încerca să obțină cât mai multe informații, chiar dacă sonda se va face praf. Spre exemplu, după ce îl lovim pe Dimorphos, vom vedea ce influență are noua traiectorie a acestuia asupra celuilalt asteroid.

Sonda se va izbi de asteroid la o viteză de 22.000 km/h, dar înainte de coliziune va transmite imagini în ritmul de una pe secundă: la început cu ambii asteroizi ai sistemului binar, și apoi doar cu ținta sa. Cele mai detaliate imagini vor fi chiar cele de dinaintea izbiturii care va distruge sonda DART.

În ce constă exact misiunea

De cele mai multe ori sondele spațiale sunt gândite să reziste cât mai mulți ani și să parcurgă miliarde de km. Sonda de acum, deși a costat 250 milioane de dolari, va avea o viață scurtă, fiindcă va lovi din plin un asteroid care se găsește la 11 milioane km de Terra.

Misiunea se numește Double Asteroid Redirection (DART) și este un fel de misiune „kamikaze”, fiindcă sonda lansată în 24 noiembrie 2021, care cântărește aproximativ 670 kg, nu are, precum alte sonde spațiale, super – instrumente științifice la bord, ci are doar instrumente de navigație și, foarte important, o cameră video.

NASA a început în 2015 lucrul la această misiune, iar sistemul binar de asteroizi spre care sonda se îndreaptă a fost descoperit de astronomi în anii ’90.

Este vreun pericol pentru Terra?

Nu, în niciun caz. Nu există vreun scenariu în care devierea să însemne trimiterea asteroidului către Terra.

Dimorphos și fratele său mult mai mare Didymos

Dimorphos, asteroidul pe care ar trebui să-l intercepteze, nu constituie niciun pericol pentru Terra, ci va servi doar ca obiect ceresc de test pentru această misiune. Asteroidul are 163 de metri lățime și scopul misiunii este de a vedea dacă, după ce este lovit, își va schimba în vreun fel viteza și traiectoria și dacă da, în ce mod.

Cei de la NASA au făcut o comparație: asteroidul Dimorphos este ca un teren de fotbal american plin cu pietre, iar sonda care îl lovește este mică în comparație cu el, cam cât o mașină Smart. Inginerii de la NASA au spus că NU există niciun pericol pentru Terra din partea acestei misiuni și asteroidul nu are cum să se dezintegreze de la lovitură.

Dimorphos orbitează în jurul unui asteroid mult mai mare, Didymos, care are 790 de metri diametru. Cei doi alcătuiesc un sistem binar și un astfel de sistem este ideal pentru genul acesta de test, fiindcă impactul ar trebui să schimbe orbita lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu 1%, suficient cât totul să fie detectat cu aparatele de observație de pe Terra.

Ce s-ar putea întâmpla după coliziune?

Dacă se întâmplă conform calculelor, orbita asteroidului mai mic (adică Dimorphos) se va mai apropia de asteroidul cel mare, Didymos. Magnitudinea schimbării orbitei va depinde de structura și compoziția lui Dimorphos.

Dacă Dimorphos este foarte solid, iar DART face după impact un crater mic, acest asteroid va câștiga în viteză și se va mai apropia puțin de Didymos.

Pe de altă parte, dacă Dimorphos este precum o grămadă de bolovani ținută laolaltă de gravitație, impactul va crea un crater adânc și o parte dintre bolovani vor sări în spațiu. Și în acest caz, Dimorphos se va apropia de Didymos.

Lui Dimorphos îi ia în prezent 11 ore și 55 de minute pentru a face o orbită completă în jurul lui Dydimos. Dacă testul va reuși, o orbită ar trebui să dureze 11 ore și 45 de minute.

Vom afla și cum este structura și compoziția lui Dimorphos din modul în care va fi distrusă sonda. Un mic satelit construit în Italia, LICIACube, care cântărește 14 kg, a fost eliberat cu 11 zile înainte de ziua cheie și va filma totul de la 1.000 km distanță, urmând să ne arate și ce efecte a avut asupra asteroidului. Acel „cubesat” se va apropia și va zbura în jurul sistemului binar, pentru a obține noi fotografii.

Asteroizii și Terra – O poveste cu temeri, dar și cu exagerări nefondate

Știm că există 26.000 de asteroizi care se apropie în mod regulat de orbita terestră, iar cei mai cunoscuți pe care omenirea i-a putut vizita sunt Bennu și Ryugu.

Cercetătorii au gândit multe moduri în care un asteroid care ar deveni un pericol pentru Terra ar putea fi eliminat. Printre scenariile luate în seamă s-au numărat: distrugerea cu focoase nucleare, „arderea” asteroidului cu lasere sau modificarea traiectoriei după ce asteroidul este „agățat” de o navetă care se apropie de el. Și alte variante au fost luate în seamă, dar toate sunt prea complicate pentru tehnologia din prezent.

Asteroizii sunt rămășițe planetezimale sau mici planete de la începuturile sistemului solar, acum 4,5 miliarde de ani. Ar fi trebuit să formeze o planetă, dar gravitația puternică a lui Jupiter i-a împiedicat. Asteroizii sunt foarte utili în explorarea spațiului, fiindcă se presupune că au rămas neschimbați de la formarea sistemului solar și dacă îi studiem putem afla lucruri esențiale de la formarea cosmosului.

De multe ori apar știri exagerate în care se spune că un asteroid ar putea lovi în curând Terra și va face ravagii, dar adevărul este că nu sunt date că așa ceva s-ar putea întâmpla în acest secol.

De exemplu, temutul Apophis, asteroidul botezat după zeul egiptean al răului şi distrugerii, nu va prezenta niciun pericol de coliziune cu Terra pentru cel puțin 100 de ani de acum înainte, au anunțat în 2021 cei de la NASA și de la Agenția Spațială Europeană care l-au și scos de pe lista de risc ce conține asteroizii care ar putea să intre în coliziune cu planeta noastră.

Referință:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Csoma Botond: Deputaţii UDMR vor vota pentru creşterea salariilor din administraţia publică locală

Publicat

in

De

Parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de marţi, a precizat liderul deputaţilor Uniunii, Csoma Botond, potrivit Agerpres.

Csoma BotondFoto: Facebook

„După şedinţa de astăzi, grupul UDMR din Camera Deputaţilor a confirmat poziţia Uniunii conform căreia recalcularea indemnizaţiilor deputaţilor şi senatorilor în funcţie de salariul minim nu este o prioritate şi, ca atare, parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de mâine. (…) Din cauza creşterii costului vieţii, a inflaţiei şi a preţurilor revoltătoare la energie, este firesc că o parte semnificativă a populaţiei a aflat, cu stupoare, de propunerea majorării salariilor. Totuşi, trebuie să subliniem faptul că funcţionarea primăriilor din localităţile mici este ameninţată de nerespectarea prevederilor din Legea salarizării. Există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajaţi”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a subliniat că majorarea salarială nu ameninţă o viitoare creştere a pensiei şi a salariului minim, care urmează a fi negociate, la întocmirea bugetului anului viitor, în coaliţia de guvernare.

„Trebuie să ne străduim pentru echitate. Cadrul juridic trebuie să fie ajustat astfel încât să ofere soluţii reale la problemele oamenilor. Aşa vom face cu salariile şi îndemnăm să se procedeze la fel şi în cazul pensiilor”, a subliniat Csoma Botond.

UDMR aminteşte că Legea salarizării unitare prevede că salariile personalului din administraţiile locale se stabilesc în funcţie de indemnizaţia viceprimarului sau a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, care se ajustează, anual, la valoarea salariului minim.

„În ultimii patru ani, prevederea legală nu a fost aplicată în toate domeniile, rezultând diferenţe salariale semnificative. În ultimii patru ani nu s-a înregistrat o majorare salarială la nivelul administraţiei publice locale, astfel încât s-au creat inechitate şi diferenţe în sectorul bugetar. UDMR susţine că exclusiv salariile angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale trebuie ajustate”, adaugă comunicatul de presă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend