Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România a înregistrat printre cele mai mari creșteri ale costului cu salariile în UE

Publicat

in

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 0,6% în UE şi a scăzut cu 0,1% în zona euro, în trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, arată datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 6,8% în trimestrul doi din 2021, iar costurile non-salariale au consemnat un plus anual de 4,8%.

În primul trimestru din 2021, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1,6% în UE şi cu 1,3% în zona euro

În perioada aprilie-iunie 2021, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în Cipru (14,3%), Polonia (7,9%), Bulgaria şi România (ambele cu 6,7%), iar cel mai semnificativ declin în Italia (minus 4%), Spania (minus 3,7%) şi Portugalia (minus 3,3%).

În trimestrul doi din 2021, avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează creşterii cu 9,7% a costului orar al forţei de muncă în domeniul business, în timp ce s-a înregistrat un declin de 0,4% în domeniul non-business.

Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 10,7% în industrie, cu 9,5% în servicii şi cu 7,2% în construcţii.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Complot de asasinare a președintelui Zelenski. Gruparea avea legătură cu serviciile secrete

Publicat

in

De

Ofiţerii ucraineni de aplicare a legii, în cooperare cu organele de aplicare a legii din Republica Polonă, au reţinut un cetăţean polonez, suspectat că ar fi fost dispus să acţioneze în favoarea serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse şi s-ar fi oferit să îl asasineze pe preşedintele Ucrainei, relatează Ukrainskaia Pravda, informează News.ro.

Potrivit anchetei, suspectul, din proprie iniţiativă, a stabilit contacte cu reprezentanţi ai Comandamentului Forţelor Armate Ruse şi i-a informat cu privire la disponibilitatea sa de a lucra pentru serviciile secrete militare ruseşti.

Care era planul?

Printre sarcinile sale se numărau colectarea şi transmiterea către partea rusă a unor informaţii privind securitatea aeroportului Rzeszów-Jasionka din Polonia. Între altele, aceasta urma să ajute serviciile speciale ruseşti să planifice o posibilă tentativă de asasinat asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în momentul în care ar fi venit în vizită în Polonia.

Procurorii ucraineni şi ofiţerii SBU (serviciul de securitate ucrainean) i-au informat pe omologii lor polonezi cu privire la posibila comitere a unei infracţiuni penale şi au predat probe-cheie în acest caz, ca parte a asistenţei juridice internaţionale.

A fost prins în Polonia

Datorită schimbului prompt de informaţii între cele două ţări, agentul recrutat de serviciile speciale ruseşti a fost identificat şi reţinut în Polonia. Procurorii polonezi l-au acuzat pe deţinut de intenţia de a acţiona în numele unui serviciu de informaţii străin.

Tribunalul districtual din Varşovia a decis, joi, arestarea sa. Ancheta, în curs de desfăşurare, este condusă de Agenţia de Securitate Internă sub supravegherea Parchetului Naţional al Republicii Polone.

Citeste mai mult

NATIONAL

Moscova, un nou atac la adresa Moldovei, pentru că vrea să se desprindă definitiv de lumea rusă

Publicat

in

De

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a lansat joi un nou atac virulent la adresa conducerii R. Moldova, acuzând că aceasta ar promova „neonazismul” și „românizarea artificială” a populației statului.

„Actuala conducere moldovenească, punând în aplicare cu ascultare scopul Occidentului colectiv de a crea o istorie alternativă și de a justifica criminalii naziști, nu participă la evenimentele comemorative cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea (R). Moldova. De ce? Pentru că, din punctul de vedere al evenimentelor din secolul al XX-lea, ei promovează ideologia neonazistă”, a declarat Zaharova în timpul unui briefing de presă, potrivit stiripesurse.md

Rusia susține că a „eliberat” R. Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„La 30 martie, după lupte puternice, Râbnița și centrul regional Lipcani au fost eliberate, la 2 aprilie – Rezina, la 6 aprilie – Orhei. În noaptea de 12 aprilie, trupele Frontului 3 Ucrainean sub comanda generalului de armată Rodion Malinovski au capturat Tiraspolul, iar trupele Frontului 2 Ucrainean au capturat centrele regionale Dubăsari și Grigoriopol. Până la jumătatea lui aprilie 1944, jumătate din teritoriul republicii sovietice a fost curățată de invadatori fasciști”, a declarat ea, referindu-se la R. Moldova cu termenul folosit de URSS după anexarea Basarabiei și Bucovinei de Nord în urma ultimatumului dat României în 1940.

„Nimic nu poate justifica neparticiparea regimului Maiei Sandu la aceste evenimente. u există nicio explicație pentru aceasta, cu excepția uneia. Atunci naziștii au pierdut, iar acum vor să se răzbune pe teritoriul (R.)Moldovei. Nu vor reuși”, a afirmat Zaharova.

„În loc să se încline în fața strămoșilor lor și să aducă un omagiu celor care au făcut posibil viitorul țării lor, ei merg atât de departe, încât își bat joc de veterani, activiști și voluntari. Regimul Maiei Sandu își bate joc de ei”, a continuat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Din fericire, actualii conducători ai republicii sunt în minoritate. Poporul moldovenesc își amintește și onorează cu sfințenie isprava eroilor antifasciști care și-au dat viața de dragul generațiilor viitoare. Toate acestea sunt o garanție că încercările de „răzbunare brună” în (R). Moldova – indiferent în ce formă sunt „ambalate” – sunt condamnate. Poporul moldovenesc își cunoaște istoria reală și își onorează adevărații eroi”, a mai spus ea.

„Repet încă o dată: există o limbă moldovenească”, și-a încheiat ea comentariile pe acest subiect în condițiile în care Curtea Constituţională de la Chişinău a decis că sintagma „limba română” rămâne în toată legislaţia R. Moldova, inclusiv în Constituţie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend