Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Românca Bernadette Szocs, eliminată de americanca Jiu Luan, la Jocurile Olimpice

Publicat

in

Jucătoarea de tenis de masă Bernadette Szocs a fost învinsă, marți dimineața, în șaisprezecimile probei de simplu feminin, la tenis de masă, de la Tokyo 2020. Szocs a ratat astfel calificarea în optimi, fiind eliminată din competiție. Sportiva română va mai evolua în proba de dublu feminin.

Cea care a învins-o este sportiva americană de origine asiatică Jiu Luan, care a trecut de Szocs în 6 seturi, cu 4-2 (11-4, 6-11, 6-11, 11-9, 11-8, 11-3), informează Medifafax.

După ce a pierdut primul set, Bernadette Szocs a revenit în forță, câștigând în mod categoric următoarele două seturi, ambele cu 11-6.

Din păcate au fost și ultimele seturi câștigate de Szocs în proba individuală, americanca revenind și câștigând trei seturi la rând.

Bernadette Szoc intrase în concurs direct în runda a treia, datorită clasificării ei în topul mondial.

Ea a mai concurat până acum, alături de Ovidiu Ionescu, în proba de dublu mixt, unde a reușit să ajungă până în sferturile de finală.

Szocs rămâne la Tokyo, unde va mai concura duminică, în proba de dublu feminin, alături de Elizabeta Samara.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Tinere atacate pe stradă, în centrul Capitalei, de un bărbat pe trotinetă care le-a înțepat cu un obiect / Una dintre ele, la spital

Publicat

in

De

Două tinere au fost atacate de către un bărbat pe trotinetă, care le-a înțepat în piept, una dintre ele ajungând la spital. Incidentul a avut loc pe stradă, în centrul Capitalei, iar Poliția îl caută pe bărbat.

Masina PolitieFoto: Facebook

Poliția Capitalei a anunțat că miercuri seară, în jurul orei 21:25, polițiștii Secției 1 au fost sesizați, prin apel 112, că o tânără „ar fi fost zgâriată cu un obiect tăietor-înțepător” de către un bărbat care circula pe o trotinetă. Incidentul a avut loc pe o stradă din Sectorul 1, precizează Poliția Capitalei într-un comunicat de presă transmis joi.

De asemenea, după aproximativ 10 minute, polițiștii Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi au fost sesizați de o altă femeie că „a fost lovită cu un obiect tăietor-înțepător” de către un bărbat aflat pe o trotinetă pe o stradă din Sectorul 3.

Potrivit sursei citate, una dintre femeile atacate a fost transportată la spital.

Poliția Capitalei a mai precizat că cercetările în acest caz sunt făcute de Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, pentru infracțiunile de lovire sau alte violențe.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

„E ca și cum molimele biblice s-au întors, nu?” 7 motive pentru care vedem mai multe boli infecțioase răspândindu-se în acest an

Publicat

in

De

​​2022 eate anul în care bolile infecțioase s-au răspândit la nivel global, și nu este vorba doar de COVID.

Variola maimuțeiFoto: Romain Doucelin / AFP / Profimedia

Mai întâi a fost hepatita misterioasă care afecta copiii, apoi variola maimuței cu un număr de cazuri în creștere rapidă, meningita a ucis mai mulți oameni ca de obicei în Florida, un parechovirus a infectat nou-născuții din mai multe state americane. Difteria a revenit în Australia și Belgia, iar autoritățile din New York au anunțat că în apele uzate s-a descoperit virusul poliomielitic, cum s-a întâmplat și la Londra.

„E ca și cum molimele biblice s-au întors, nu?”, spune un medic citat de Insider. Însă nu este totuși niciun mister la mijloc, ci explicații cât se poate de realiste.

Experții au identificat 7:

1. Interacțiunea între oameni și animale

„Primul factor care determină transmiterea este creșterea interacțiunii dintre oameni și animale, în medii care nu sunt în întregime naturale sau în condiții care sunt diferite de modul în care au fost în trecut”, spune dr. Jay Varma, expert în controlul și prevenirea bolilor la Universitatea Cornell.

Interacțiunea om-animal este modul în care COVID s-a răspândit pentru prima dată la oameni. Ebola, HIV, MERS, SARS, gripa și variola maimuței vin de la animale. Când o boală trece de la animale la oameni, are întotdeauna potențialul de a genera un nou focar.

Creșterea populației duce la intrarea în ecosisteme ferite până acum unde sunt organisme în fața cărora oamenii nu au imunitate.

2. Ritmul călătoriei și al migrației

Când un om se urcă într-un avion există un risc ca el să poarte un agent patogen. În 2022, atât variola maimuțelor, cât și poliomielita „s-au plimbat” cu avioane, infectând oameni de pe noi continente. În schimb, când călătoriile globale s-au oprit în 2020, gripa a dispărut timp de un an.

3. Agravarea crizei climatice

O lucrare publicată în revista Nature sugerează că majoritatea agenților patogeni vor fi „agravați” de schimbările climatice.

4. Rate mici de vaccinare

În timpul pandemiei, ratele de vaccinare au scăzut pe tot globul. OMS spune că este fără precedent – „cea mai mare scădere susținută a vaccinărilor copiilor din aproximativ 30 de ani”. Reticențe erau și înainte și era inevitabil ca o creștere a răspândirii bolilor prevenibile prin vaccinare să aibă loc odată ce restricțiile să fie ridicate.

5. Neglijarea focarele din țările în curs de dezvoltare

6. Percepția în schimbare asupra amenințării bolii

În fiecare zi este raportată o boală undeva în lume, însă acum îi acordăm mai multă atenție decât obișnuiam.Uneori exagerată. „E un mic focar într-un colț al unei piețe din China și imediat toată lumea se sperie”, spune un doctor citat de Insider, precizând că acum oamenii de știință au la îndemână mai multe instrumente decât niciodată pentru a-și da seama de cum e de fapt situația.

7. Nu știm cât ne-a afectat COVID sistemul imunitar

Noile amenințări ale bolii sunt deosebit de alarmante în acest moment, deoarece nu este încă clar ce efect ar putea avea COVID asupra asistemului nostru imunitar. „Vom învăța în lunile și anii următori dacă COVID-ul ne-a afectat sistemul imunitar, într-o măsură sau alta, și ne face mai vulnerabili”, spune expertul în sănătate Madhukar Pai.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend