Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Român bogat, român sărac. Banii din bănci fac diferenţa

Avatar

Publicat

in

Discrepanţele uriaşe dintre zonele bogate şi cele sărace conturează una dintre cele mai dramatice realităţi ale României de azi. Această prăpastie este reliefată şi de structura depozitelor bancare ale populaţiei. Locuitorii din Capitală şi judeţe precum Cluj sau Constanţa economisesc sume mult mai mari decât cei din Giurgiu ori Botoşani. În plus, cu cât câştigă mai bine, cu atât românul acumulează procente mai mari din venit, fapt ce vine să amplifice decalajele.

Gospodăriile populaţiei aveau, la 31 iulie 2019, depozite totale în lei de 67.935,0 milioane de lei şi depozite totale în valută echivalând cu 46.534,6 milioane de lei, rezultând o sumă de 114.469,6 milioane de lei, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Publicitate

Populaţia României numără 22.213.553 persoane, potrivit celor mai recente statistici ale Direcţiei pentru politici fiscale şi bugetare locale, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale. Rezultă o economisire medie de 5.153 lei pe locuitor.

Această cifră nu ne spune însă mare lucru despre puterea românului de a pune bani de-o parte, pentru că între diferitele zone ale ţării apar discrepanţe considerabile. Locuitorii din judeţele înstărite au o disponibilitate, dar şi o capacitate mult mai mare, de a face economii, comparativ cu locuitorii din judeţele sărace.

Salarii mari, depozite uriaşe

Astfel, municipiul Bucureşti are o populaţie de 2.113.362 persoane, care însumată cu populaţia judeţului Ilfov, de 423.497 persoane, duce la un total de 2.536.859 persoane. Acestea acumulează depozite bancare în valoare de 37.761,7 milioane de lei, rezultând o economisire medie de 14.885 de lei per capita. Este cel mai ridicat nivel din România, dar în condiţiile în care această zonă are şi cel mai mare salariu mediu net, de 4.173 de lei pe lună, conform datelor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP) pe anul 2019.

Ei bine, la numai câteva zeci de kilometri distanţă, situaţia stă cu totul altfel. În judeţul limitrof de la sud, Giurgiu, capacitatea oamenilor de a strânge bani este mult mai redusă. Giurgiuvenii, în număr total de 274.079 persoane, au reuşit să depună la bancă, în medie, numai 1.481 lei, de peste 10 ori mai puţin decât bucureştenii.

Locul 2, mult sub lider

Pe locul secund în clasamentul economisirii se situează judeţul Cluj, cu 8.946 de lei de persoană puşi la bancă (circa 60% din suma aferentă Capitalei), la o populaţie de 729.368 persoane. Urmează judeţele Constanţa (6.223 de lei economisirea medie la o populaţie de 768.049 de persoane), Braşov (5.910 de lei la 634.296 de persoane) şi Sibiu (5.784 de lei la 466.839 de persoane).

La polul opus, cel mai slab judeţ, după Giurgiu, este Botoşani, cu o economisire medie de 1.705 lei şi o populaţie de 453.171 de persoane. Urmează Teleorman (1.888 de lei la 378.358 de persoane), Caraş-Severin (1.969 lei la 322.243 de persoane) şi un alt judeţ apropiat de Capitală, Călăraşi, cu 2.039 de lei economisirea medie la o populaţie de 312.835 de persoane.

În cazul nefericit în care rămâne fără job, bucureşteanul supravieţuieşte, la acelaşi standard de viaţă, peste trei luni şi jumătate, iar giurgiuveanul abia puţin peste două săptămâni.

Cine câştigă bine îmbogăţeşte banca

Dacă vom analiza raportul dintre suma depusă la bancă şi salariu, vom observa că românul, cu cât câştigă mai mulţi bani, cu atât depune mai mult la bancă, nu numai în sumă fixă, ci şi ca parte din venit. Astfel, locuitorul din Bucureşti şi Ilfov deţine la bancă, în medie, 3,6 salarii lunare. Ierarhia în funcţie de economisirea medie coincide celei în funcţie de numărul salariilor puse de-o parte. Clujeanul are în depozitele bancare, în medie, 2,5 salarii, constănţeanul 2,3 salarii, iar braşoveanul şi sibianul câte 1,9 salarii. În partea de jos al clasamentului, constatăm acelaşi fenomen. Judeţul cu cea mai slabă economisire în funcţie de venituri este Giurgiu, cu 0,6 salarii, în medie, deţinute la bancă, urmat de Botoşani (0,7 salarii), Teleorman, Caraş-Severin şi Călăraşi (câte 0,8 salarii).

Top 5 cele mai mari economisiri

Nr.crt. Judeţ Economisire / persoană (lei) Salariul mediu net lunar (lei) Raport economisire / salariu
1 Bucureşti şi Ilfov 14.886 4.173 3,6
2 Cluj 8.946 3.637 2,5
3 Constanţa 6.223 2.671 2,3
4 Braşov 5.910 3.177 1,9
5 Sibiu 5.784 3.156 1,9

 

Top 5 cele mai mici economisiri

Nr. crt. Judeţ Economisire / persoană (lei) Salariul mediu net lunar (lei) Raport economisire / salariu
1 Giurgiu 1.481 2.659 0,6
2 Botoşani 1.705 2.474 0,7
3 Teleorman 1.888 2.468 0,8
4 Caraş-Severin 1.969 2.491 0,8
5 Călăraşi 2.039 2.453 0.8

 

 

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

Opinie: Lecția de manual dată de Poliția Capitalei, în cazul uciderii lui Emi Pian

Avatar

Publicat

in

De

Marea majorite a românilor s-a arătat revoltată de modul în care Ministerul de Interne, prin Poliția Capitalei, a gestionat cazul uciderii lui Florin Mototolea, zis Emi Pian, unul dintre liderii clanului Duduianu. În fond, s-a criticat modul în care polițiștii și jandarmii au acționat la priveghiul și la înmormântarea lui Emi Pian. Până acum, m-am abținut să comentez acest aspect. Oare ar fi fost mai bună o intervenție în forță a oamenilor legii, să-i împrăștie cu gaze lacrimogene pe cei veniți să-l plângă pe Emi Pian? Sincer, nu cred că asta era soluția, nu cred că forța în exces și abuzul de putere ar fi rezolvat situația. Ba chiar, ar fi înrăutățit-o, pentru că violența naște violență.

S-a mai spus că polițiștii păzesc clanurile bucureștene și că au greșit că au avut dispozitive plasate la casa lui Mototolea, din Rahova, dar și în Colentina, la domiciliul celor din clanul Rinu. Supravegherea și filajul grupărilor infracționale intră în atribuțiile Poliției. Așadar, unde s-a greșit?

Publicitate

În plus, am fi putut asista la o răzbunare din partea clanului Duduianu, ceea ce nu i-ar fi afectat doar pe cei din clanul Rinu, ci și pe oamenii nevinovați, cetățeanul de rând care locuiește în aceeași zonă.
Așadar, din nou, din punctul meu de vedere Poliția Capitalei a procedat corect.

Unde s-a greșit? S-a greșit când șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, s-a dus acasă la familia lui Emi Pian, s-a greșit când oamenilor de rând le-a fost interzis accesul în cimitir, pentru că era înmormântat fiul lui Nicolae Duduianu. Dar, per ansamblu, Ministerul de Interne a gestionat corect situația.

Duduienii s-au dus după fenta Poliției

Mai mult, după răsturnarea de situație de astăzi, când doi dintre frații lui Emi Pian, anume Ciprian Pian și Grațian Pian, au ajuns să fie suspectați de tentativă de omor, putem concluziona că întrega operațiune din ultimele zile a fost una clasică din manualul polițistului.

Practic, în timp ce-i anchetau, pentru a se asigura că-i vor prinde și nu vor părăsi țara, polițiștii au colaborat cu cei din clanul Duduianu. I-au ținut aproape – cum se zice.

Iar, după trei zile de la înmormântarea lui Emi Pian, Grațian și Ciprian Pian riscă să fie reținuți pentru tentativă de omor.

În concluzie, dacă te păzește Poliția și nu ești vreun demnitar, ai mare grijă, mâine s-ar putea să fii tu cel reținut!

Eugen DINU

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

SURSE Cum vrea Dan Barna să-l ‘împingă pe scări’ pe Nicușor Dan: Miza din spatele cortinei

Avatar

Publicat

in

De

Marți, Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, a aruncat o adevărată bombă în spațiul public. Dan Barna nu l-ar vrea primar general al Capitalei pe Nicușor Dan.

De altfel, și surse apropiate de USR ale Bugetul.ro au înaintat această idee.

Publicitate

Concret, dacă Nicușor Dan va ieși primar al Bucureștiului, acesta are mari șanse să revină în fruntea partidului pe care l-a fondat.

Astfel, Dan Barna nu are niciun interes ca Nicușor Dan să câștige aceste alegeri. Mai mult, pentru el, ar fi un adevărat dezastru.

Dacă Nicușor iese primar, poate reveni în fruntea USR”, spun sursele Bugetul.ro.

Ei bine, acest lucru, în mod clar, nu ar fi placul actualului șef USR, care va face tot ce-i stă în putință pentru a-l opri. În ultima perioadă, tot mai mulți „Nicușori (n.r. – susținători ai lui Nicușor Dan din USR)” au părăsit formațiunea condusă de Barna, criticând politica dictatorială a actualului lider de partid.

Alte surse ale Bugetul.ro susține că Dan Barna și conducerea actuală a USR țintesc cu totul altceva: pe alegerile parlamentare.

Prin aceasta, Barna urmărește un nou mandat de parlamentar și formarea unui guvern din care să facă parte și USR.

Un eventual eșec al lui Nicușor Dan la alegerile locale ar însemna eliminarea sa din cursa pentru șefia USR.

Traian Băsescu: „Cineva, acolo în interiorul USR-ului, nu-l vrea pe Nicușor Dan câștigător”

Marți, la Digi24, Traian Băsescu a declarat că cineva, acolo în interiorul USR-ului, nu-l vrea pe Nicușor Dan câștigător al cursei pentru funcția de primar, făcând referire la Dan Barna,

Eu exprim o altă variantă. De fapt, a fost eliminat din alință PMP-ul în ideea că va proceda ca orice partid parlamentar, adică își va face liste de candidați și la municipiu și la sectoare, ceea ce va diminua șansele lui Nicușor Dan să câștige alegerile.

Mă tem că a existat și un astfel de calcul. Cineva, acolo în interiorul USR-ului, nu-l vrea pe Nicușor Dan câștigător al cursei pentru funcția de primar general, ca să poată țină în continuare partidul din funcția de președinte (n.r. – Dan Barna).

Cred că a existat și un astfel de calcul”, a afirmat Traian Băsescu.

Vezi și

SURSE Oamenii care trag sforile pentru Ludovic Orban! Încă o piesă din puzzle-ul racolărilor făcute de PNL de la PSD

Nume grele din politică implicate în afaceri imobiliare dubioase. Clanurile interlope nu lipsesc din peisaj

Rafila: ‘Toată lumea speră să ducă la aplatizarea curbei de creștere. Rămâne de văzut dacă în această săptămână aceste lucruri se vor confirma

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend