Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Roland Garros: Novak Djokovic, victorie istorică: L-a răpus pe Rafael Nadal la Paris și s-a calificat în finală

Publicat

in

2009, 2015 și 2021 vor rămâne, cel puțin pentru moment, în istoria Roland Garros-ului și a sportului în general: Novak Djokovic a reușit să-l învingă pe regele absolut de la Paris, sârbul trecând după un meci electrizant de Rafael Nadal, 3-6, 6-3, 7-6(4), 6-2 (o încleștare teribilă care a durat patru ore și 11 minute).

De știut:

Djokovic devine primul jucător care reușește să-l învingă pe Nadal în semifinalele de la Roland Garros. O misiune “imposibilă” pe care sârbul a reușit să o bifeze.

Sârbul îl conduce pe grec cu 5-2 în meciurile directe. Victoriile lui Stefanos au venit pe hard, iar ultimul succes al liderului mondial a fost pe zgura de la Roma (în urmă cu doar câteva săptămâni).

Desfășurarea zilei a 13-a de tenis de la Roland Garros:

Nole nu avea cum să rateze victoria: a rămas încrezător, iar Rafa nu a mai avut încrederea necesară pentru a reveni într-un meci în care totul s-a jucat la cele mai fine reglaje.

Sârbul își continuă seria fantastică: este 5-2 în favoarea lui, iar Nadal pare tot mai aproape de a treia înfrângere din carieră pe zgura pariziană.

Nole face break-ul și conduce acum cu 4-2.

Guvernul francez a luat decizia de a lăsa spectatorii în tribune până la finalul unei partide electrizante. Asta în condițiile în care la ora locală 23 ar fi trebuit să părăsească incinta.

De la 0-2, liderul mondial revine și conduce acum pe tabelă (3-2).

Nole pune presiune pentru a egala.

Nadal face break-ul, iar apoi se distanțează la 2-0. Se joacă la limită, orice punct are o greutate aparte.

Djokovic se impune în tiebreak (7-4), iar Nadal are nevoie de o evoluție la un nivel înalt pentru a putea reveni împotriva unui Nole care pare mai aproape ca oricând de victorie.

Vom avea tiebreak: intensitate incredibilă, nivel încântător de joc.

Nadal pare că are nouă vieți, rezistă eroic în game, iar acum presiunea se mută pe Nole (6-5).

Ce meci: sârbul își pierde serviciul, iar setul trei intră în prelungiri: 5-5.

Novak își câștigă serviciul și este la un singur game distanță de adjudecarea setului al treilea: 5-3.

Spaniolul simte consumul teribil mental și fizic din game-ul precendent și își cedează serviciul la zero (4-3 pentru Djokovic).

Nivelul este unul fantastic: Rafa face break-ul dupa un game de-o intensitate teribilă: 3-3.

Djokerul confirmă perioada mai bună și face break-ul: liderul mondial pare pe modul turbo în aceste momente.

Sârbul nu are dificultăți și se impune la zero din spatele serviciului (2-2).

Echilibrul domină setul al treilea: Nadal își câștigă cu mare dificultate serviciul și trece în avantaj (2-1)

Djokovic și bucuria câștigarii setului.

Nole e pe val, iar Rafa nu mai știe să profite de mingile de break precum în primul set. În aceste condiții, sârbul se impune și egalează situația la seturi, 1-1. După o oră și 53 de minute avem două seturi disputate: Djokovic vs Nadal 3-6, 6-3.

Rafa servește mai bine, rămâne pentru moment în set (5-3).

Cu mari emoții, Nole își face game-ul de serviciu după ce a salvat trei mingi de break (5-2).

Nole profită de erorile lui Rafael Nadal la serviciu și se desprinde (4-2).

Novak Djokovic servește mai bine, trece din nou în față în setul secund (3-2).

Rafa egalează la 2. Probleme în jocul ambilor sportivi.

Nadal revine rapid și recuperează (2-1 pentru Djokovic).

Revenirea lui Djokovic pare completă: sârbul face break-ul în debutul setului secund (2-0).

Nole începe mai bine setul secund, își face serviciul.

Rafa ratează încă trei mingi de set, dar o fructifică pe a patra din acest game de serviciu (a șaptea în total) și își adjudecă setul (6-3).

Djokovic continuă seria câștigătoare: obține și al treilea game la rând, dar Nadal a servi din nou pentru câștigarea setului (5-3).

Nole nu renunță la primul set: se impune la retur și se apropie (5-2).

Novak Djokovic a avut nevoie de 35 de minute pentru a puncta pe tabelă: 5-1 pentru Nadal.

Sârbul comite eroare după eroare, Nadal este mult mai sigur pe el (5-0).

Încă un break pentru Rafa (4-0), Nole este de nerecunoscut în aceste momente.

Nadal își confirmă avantajul: ibericul se despinde în debutul partidei (3-0).

Rafa pune presiune în game-ul secund și face break.

Partida dintre Nadal și Djokovic a început cu un game foarte echilibrat care a durat 9 minute: Rafa își face cu greu serviciul (a salvat două mingi de break).

Stefanos Tsitsipas își face game-ul de serviciul, câștigă setul decisiv cu 6-3 și se califică în marea finală de la Roland Garros.

Tsitsipas ratează patru mingi de meci la scorul de 5-2 (la retur).

Grecul își confirmă avantajul: 4-1.

Stefanos Tsitsipas face break în game-ul al patrulea (3-1).

Tsitsipas revine de la 0-40 în primul game din setul decisiv și își face serviciul.

Zverev câștigă și setul al patrulea cu 6-4, vom avea set decisiv în prima semifinală de la Roland Garros.

Alexander Zverev începe setul al patrulea cu un break și îl confirmă (2-0). Tsitsipas este din ce în ce mai nervos.

Zverev rămâne concentrat și închide setul cu serviciul: 6-4.

Probleme pe Philippe Chatrier: Alexander Zverev discută cu arbitrul de scaun după o decizie controversată: neamțul nu a atacat mingea crezând că aceasta a ieșit afară, dar potrivit oficialului, ar fi aterizat pe linia de fund.

Zverev conduce cu 4-2 în setul al treilea.

Irina Begu și Nadia Podoroska au fost învinse în două seturi de perechea Bethanie Mattek-Sands/Iga Swiatek, scor 6-3, 6-4. Aventura Irinei se oprește în semifinalele probei de dublu (România a rămas fără reprezentante la Paris).

Stefanos Tsitsipas câștigă șase game-uri la rând și își adjudecă și setul secund (6-3).

Tsitsipas recuperează break-ul și egalează la 3.

Alexander Zverev începe bine setul secund: face break în al doilea game și conduce cu 3-0.

Stefanos Tsitsipas își păstrează avantajul până la finalul setului, servește foarte bine și se impune cu 6-3.

Din păcate, perechea Mattek-Sands/Swiatek a câștigat primul set în fața echipei Begu/Podoroska, scor 6-3.

Stefanos Tsitsipas se desprinde în primul set: conduce cu 3-0.

Partida dintre Tsitsipas și Zverev a început. Grecul servește primul.

Meciul Begu/Podoroska vs Mattek-Sands/Swiatek a început. Învingătoarele se vor duela pentru titlu cu perechea Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova (Cehia/cap de serie nr. 2).

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Chinezii de la Xiaomi domină Europa în doar zece ani de la înființare: au depășit Samsung

Publicat

in

De

Xiaomi, companie fondată în 2010, a depăşit Samsung în al doilea trimestru al anului şi a ajuns producătorul care vinde cele mai multe smartphone-uri în Europa, informează News.ro.

Atât la nivel global, cât mai ales în Europa, Xiaomi a fost producătorul care a reuşit să umple cel mai eficient golul lăsat de căderea Huawei, cădere cauzată de embargoul impus de Statele Unite.

În al doilea trimestru al anului, Xiaomi a livrat 12,7 milioane de unităţi în Europa, crescând cu 67,1% de la an la an, conform Strategy Analytics.

Compania chineză a profitat şi de stângăciile Samsung, care a scăzut cu 7% de la an la an după ce a livrat doar 12 milioane de unităţi. Pe locul trei se menţine Apple, care a crescut cu 15,7%, livrând 9,6 milioane de telefoane.

Locurile 4 şi în 5 în topul producătorilor de smartphone-uri sunt ocupate de Oppo şi Realme, ambele cu o creştere anuală de 180%, după ce au livrat 2,8 respectiv 1,9 milioane de unităţi.

Xiaomi deţine acum 25,3% din piaţa europeană de smartphone-uri, în vreme ce Samsung mai are 24%. Apple deţine 19,2%, iar ceilalţi producători au de la 5 procente în jos.

Per ansamblu, se consideră că piaţa europeană şi-a revenit după pandemie. În al doilea trimestru al anului, creşterea faţă de 2020 a fost de 14%, după ce au fost livrate 50,1 milioane de unităţi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Analist politic: Componența Guvernului Gavrilița arată bine. Problema e lipsa experienței guvernamentale

Publicat

in

De

Componența nominală a Guvernului Gavriliza arată bine, iar persoanele din echipa guvernamentală sunt fără probleme de integritate, ceea ce este un lucru important pentru evoluțiile din ultimii ani în Republica Moldova. De această părere este analistul politic Ion Tăbârță, notează deschide.md

Totuși, analistul remarcă faptul că în această echipă există problema lipsei experienței guvernamentale, cu anumite excepții.

„La prima impresie, componența nominală a Guvernului arată bine. Sunt persoane din domenii de expertiză, cunoscuți în domeniul lor. Cel puțin, din câte cunoaștem, deocamdată nu au probleme de integritate, ceea ce este un lucru foarte important pentru evoluțiile din ultimii ani în R. Moldova. Aparent este un Guvern „ok”. Problema care este la aparență este anume lipsa experienței guvernamentale, cu anumite excepții. Aceste persoane nu s-au rotat prin instituțiile statului și nu au acea memorie instituțională despre care se vorbește. Una e să ai expertiză pentru un domeniu și e cu totul altceva să știi cum funcționează o instituție de stat, cum este mecanismul instituțional de stat. Iar în condițiile R. Moldova este foarte important, pentru că știm foarte bine că în ultimii 5-6 ani avem așa-numitul fenoment al statului captiv”, a declarat Ion Tăbârță.

Potrivit analistului, rezultatele vor depinde de două aspecte: integritatea și competența.

„Rezultatele vor depinde de două aspecte. Aspectul de integritate, pentru că, la moment, ei sunt integri, dar vor fi foarte multe provocări pentru că sistemul va încerca să-i regrupeze, inclusiv va încerca să corupă și persoanele noi care vor veni la ministere, dar aici mă refer nu numai la miniștri strict, dar și la secretarii de stat, sau secretari la general. Al doilea moment este competența, pentru că una e să fii foarte bun în teorie, să te afli la volanul unui autovehicul, și altceva e să conduci acest vehicul”, a menționat analistul.

Ion Tăbârță s-a referit și la criteriile după care au fost selectați membrii echipei guvernamentale. Potrivit lui, acestea ar fi integritatea și faptul că sunt persoane cunoscute cu domeniile pe care ar urma să le reprezinte. Analistul a subliniat faptul că există persoane din domenii, cu experiență instituțională, la stat, dar sunt și anumite excepții, „anumite persoane nu sunt cele mai indicate pentru anumite ministere”.

Concluzii mai clare vizavi de noul Guvern vor putea fi făcute în timp, a conchis analistul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend