Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rezumatul video al contraofensivei ucrainene din Harkov: Luptele prin care au fost împinși rușii înapoi / Cum s-au folosit ucrainenii eficient și de tancuri

Publicat

in

După ce rușii s-au retras din zona Kievului și s-au „reorganizat” pentru o nouă fază a războiului, Ucraina a declanșat o contraofensivă prin care să elibereze Harkovul, al doilea cel mai mare oraș al țării, puternic bombardat de ruși și aproape încercuit de forțele de invazie.

Contraofensiva ucraineana in HarkovFoto: Captura video

Timp de mai bine de o lună forțele ucrainene duc o luptă dură pentru eliberarea Harkovului și zonelor din împrejurimi, iar rușii au fost împinși chiar dincolo de granița de stat, la circa 20 de kilometri în nordul orașului ucrainean.

Luptele nu au fost ușoare, însă ucrainenii au reușit prin toate mijloacele la dispoziție să ducă o contraofensivă de succes, în special cu focuri de artilerie, dar și cu tancurile folosite într-un mod eficient, după cum remarcă și analistul militar rob Lee, amintind că în acest război mulți au „cântat prohodul” tancurilor ca armă de luptă în războaiele moderne, după ce rușii le-au folosit defectuos și s-au trezit cu o opoziție puternică a ucrainenilor înarmați cu mijloace mobile antitanc.

Trupele rusești din Harkov, împinse de contraofensivă ucraineană ar putea fi retrase de Rusia să lupte în alte zone

Trupele de invazie continuă să piardă teren în Harkov, iar forțele rusești din regiune (care au suferit pierderi grele) sunt reorganizate și refăcute pentru a fi trimise pe malul estic al râului Siverskyi Donets, pentru protejarea flancului de vest al operațiunii principale a Moscovei, spune ministerul britanic al apărării.

„Faptul că Rusia a acordat prioritate operațiunilor din Donbas a lăsat elementele desfășurate în regiunea Harkov vulnerabile în fața forței de contraatac ucrainene mobile și foarte motivate”, notează ministerul britanic al apărării.

Vezi și:

Cele mai noi informații de vineri privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Biden semnează un proiect de lege pentru a limita violența armată

Publicat

in

De

Joe Biden a promulgat sâmbătă cel mai mare proiect de lege privind controlul armelor de foc din ultimii aproape 30 de ani, însă acesta este departe de ambițiile președintelui american, potrivit AFP.

Presedintele american Joe BidenFoto: Yuri Gripas-Pool via CNP / SplashNews.com / Profimedia

„Deși această legislație nu include tot ceea ce îmi doresc, ea include măsuri pe care le-am cerut de mult timp și care vor salva vieți”, a declarat el la Casa Albă înainte de zborul spre Europa.

Congresul american a adoptat vineri, în aplauzele publicului, un proiect de lege bipartizan care prevede cea mai amplă reglementare privind armele de foc din ultimii aproape 30 de ani, într-o țară afectată de atacuri armate, potrivit AFP.

Inițiativa Parlamentului a fost lansată după masacrul de la Uvalde, în care au fost ucise 21 de persoane, dintre care 19 copii, într-o școală primară din Texas, la sfârșitul lunii mai, și masacrul de la Buffalo, New York, în care 10 persoane de culoare au fost ucise într-un supermarket la mijlocul lunii mai.

Textul evidențiază sprijinul pentru legile de la stat la stat care ar lua armele din mâinile persoanelor considerate periculoase.

De asemenea, dorește să consolideze verificările de cazier judiciar și psihologic pentru cumpărătorii de arme cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani și să introducă controale mai bune asupra vânzărilor ilegale de arme, precum și finanțarea programelor de sănătate mintală.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

UEFA, lovitură pentru campioana Moldovei: Echipa care a bătut-o pe Real Madrid nu poate juca pe teren propriu în cupele europene

Publicat

in

De

Comitetul Executiv al UEFA a decis, vineri, ca în Transnistria să nu se dispute niciun meci din cupele europene până la noi ordine, ca urmare a unei evaluări a situaţiei din regiune.

Ca urmare a deciziei de vineri, UEFA i-a cerut clubului Sheriff Tiraspol, care va evolua în primul tur preliminar al Ligii Campionilor, să propună un stadion din afara Transnistriei pentru meciurile de pe teren propriu.

Comitetul Executiv al UEFA va reevalua situaţia atunci când va fi cazul.

În sezonul precedent, Sheriff Tiraspol a judecat în grupele Ligii Campionilor. În primul meci din grupe, campioana Moldovei a bătut-o în deplasare pe Real Madrid, echipă care a câștigat în cele din urmă trofeul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend