Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rezultate promiţătoare într-un studiu de fază intermediară referitor la un tratament pentru hepatita B

Publicat

in

O analiză intermediară a terapiei experimentale pentru hepatita B a GSK, bepirovirsen, într-un studiu de fază medie, a produs speranţe pentru un tratament funcţional pentru milioane de oameni care suferă de o infecţie cronică, a declarat sâmbătă producătorul britanic de medicamente, transmite Reuters.

Dacă rezultatele vor fi confirmate în studiile ulterioare, producătorul britanic de medicamente estimează că medicamentul ar putea genera vânzări de peste 2 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de dolari) anual.

Deşi există vaccinuri sigure şi eficiente pentru virusul hepatitei B – inclusiv vaccinurile făcute de GSK – aproape 300 de milioane de oameni la nivel global suferă de hepatită cronică B (HCB), o infecţie de lungă durată care apare atunci când organismul nu este capabil să respingă virusul, iar acesta persistă în sânge şi ficat, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Studiul de fază medie evaluează impactul administrării de bepirovirsen la pacienţii care urmează sau nu tratamentul standard pentru HCB.

În grupul de 227 de pacienţi aflaţi sub terapie standard, 24 de săptămâni de tratament cu bepirovirsen au dus la 28% dintre pacienţi reduceri puternice a doi biomarkeri cheie ai HCB, astfel încât un test nu ar fi capabil să-i detecteze.

Între timp, în cohorta de 230 de pacienţi care nu urmau deja terapia standard, 24 de săptămâni de tratament cu bepirovirsen au dus pentru 29% dintre pacienţi scăderi corespunzătoare ale aceloraşi biomarkeri. Cât de durabile sunt aceste răspunsuri rămâne de văzut.

Pacienţii trebuie să nu primească terapie timp de şase luni sau mai mult şi să nu prezinte nicio dovadă de recurenţă a virusului pentru a obţine o vindecare funcţională, a declarat Christopher Corsico, directorul pentru dezvoltare al GSK, pentru Reuters.

Dar aceste date sugerează că este posibil un tratament funcţional, a spus Corsico.

”Faptul că aveţi un număr atât de mare de răspunsuri, chiar şi atunci când opriţi terapia este fără precedent… în comparaţie cu alte medicamente care sunt testate”, a arătat acesta.

Medicamentele existente pentru HCB, cum ar fi analogii nucleozidici/nucleotidici (NA), sunt adesea luate pe viaţă deoarece suprimă, dar rareori elimină virusul. În ciuda utilizării lor, pacienţii pot dezvolta complicaţii grave, inclusiv cancer de ficat.

În 2019, hepatita B a dus la aproximativ 820.000 de decese, conform estimărilor OMS.

GSK, condus de CEO Emma Walmsley, a licenţiat bepirovirsen de la compania Ionis Pharmaceuticals, în 2019.

Medicamentul este conceput pentru a combate boala pe trei fronturi: prin inhibarea replicării virale, prin suprimarea producţiei de proteine ​​virale asociate infecţiei cu virusul hepatitei B şi prin stimularea sistemului imunitar.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Erdogan, anunț crucial privind războiul: ‘Zelenski e de acord să încheie luptele la masa negocierilor’ / ce urmează în perioada următoare

Publicat

in

De

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că războiul se va încheia în cele din urmă la masa negocierilor, adăugând că liderul ucrainean Volodimir Zelenski și șeful ONU, Guterres, împărtășesc acest punct de vedere, transmite agenția turcă Anadolu.

Schimbul de prizonieri de război a fost discutat în timpul negocierilor, spune Erdogan, adăugând: „Turcia acordă o mare importanță acestei chestiuni”.

„Am discutat despre modul în care să punem capăt războiului dintre Rusia și Ucraina”, spune președintele Turciei.

Turcia va continua să evalueze rezultatul întâlnirii de astăzi cu președintele rus Vladimir Putin și partea rusă, a adăugat președintele Erdogan.

Comunitatea internațională trebuie să-și asume mai multă responsabilitate în eforturile diplomatice, mai spune Erdogan.

„Am fost alături de prietenii noștri ucraineni și continuăm să facem acest lucru”, punctează Erdogan.

Comunitatea internațională trebuie să își asume mai multă responsabilitate în eforturile diplomatice, a subliniat președintele Erdogan.

Președintele turc Erdogan își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ciocnirile din jurul centralei nucleare Zaporojie, afirmând: „Nu vrem să experimentăm un nou Cernobîl.”

Acord semnat între Turcia și Ucraina

Turcia și Ucraina au semnat un memorandum de înțelegere privind reconstrucția infrastructurii ucrainene după întâlnirea dintre Recep Tayyip Erdoğan și președintele Volodimir Zelenskyy, care a avut loc joi la Lviv. Acordul a fost semnat de ministrul turc al comerțului, Mehmet Mus, și ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. „Acordul prevede participarea părții turcești la procesul de reconstrucție a Ucrainei”, a precizat Ministerul ucrainean al Infrastructurii într-un comunicat.

Ministerul a precizat că va fi format un grup de lucru comun pentru a atrage investiții turcești și pentru a dezvolta proiecte specifice de cooperare. „Structurile de afaceri și guvernamentale turcești vor putea să dezvolte proiecte specifice de reconstrucție, precum și să ofere consultanță și asistență tehnică”, a adăugat acesta.

Vezi și: Miza vizitei lui Recep Erdogan în Ucraina: ce speră ‘sultanul’ la întâlnirea cu Volodimir Zelenski – FOTO-VIDEO

Vezi și: Zelenski e încântat de vizita lui Erdogan în Ucraina: ‘Reprezintă un mesaj puternic de susţinere

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

‘Stonehenge-ul spaniol’ a ieşit la iveală din apele afectate de secetă ale unui lac de acumulare

Publicat

in

De

Deşi vremea extremă din vara acestui an a provocat haos în multe regiuni din Spania rurală, printre efectele secundare neaşteptate ale celei mai grave secete din ultimele decenii s-a numărat un fenomen care a încântat arheologii – ieşirea la iveală a unui cerc din piatră preistoric din apele afectate de secetă ale unui lac de acumulare, informează Reuters.

Cunoscut în mod oficial sub denumirea Dolmenele de Guadalperal, dar supranumit ”Stonehenge-ul spaniol”, cercul alcătuit din zeci de pietre megalitice se crede că datează din anul 5.000 î.e.n.

În prezent este vizibil în întregime într-unul din marginile barajului Valdecanas, în centrul provinciei Caceres, unde autorităţile spun că nivelul apei a scăzut până la 28% din capacitate.

”Este o surpriză, o oportunitate rară de a putea avea acces la monument”, a spus arheologul Enrique Cedillo de la Universitatea Complutense din Madrid, unul dintre experţii care se grăbeşte să studieze cercul înainte de a fi acoperit din nou de ape, potrivit Agerpres.ro.

A fost descoperit de arheologul german Hugo Obermaier în 1926, dar zona a fost inundată în 1963 în cadrul unui proiect de dezvoltare rurală pe vremea dictaturii lui Francisco Franco.

De atunci, a mai fost vizibil integral doar de patru ori.

Dolmenele sunt pietre aranjate vertical care susţin de obicei o piatră plată. Deşi există multe astfel de construcţii megalitice în diverse locuri din Europa, există foarte puţine informaţii despre cei care le-au ridicat. Rămăşiţe umane descoperite în perimetrul acestora sau în apropiere au condus la emiterea unei teorii citate deseori, potrivit căreia aceste construcţii ar fi nişte monumente funerare.

Asociaţiile locale istorice şi de turism au recomandat relocarea pietrelor Guadalperal într-un muzeu sau într-un alt loc, pe un sol uscat.

Apariţia acestora este de asemenea de bun augur şi pentru Ruben Argentas, proprietarul unei mici afaceri de tururi cu barca. ”Dacă dolmenul apare, apare şi turismul pentru dolmen”, a declarat el pentru Reuters după o zi aglomerată în care a plimbat turiştii până la sit şi retur.

Nu există însă niciun avantaj pentru fermierii locali.

”Nu a existat suficientă ploaie din primăvară… Nu există apă pentru vite aşa că trebuie să o transportăm noi”, a spus Jose Manuel Comendador. Un alt localnic, Rufino Guinea, a spus că recolta lui de ardei dulce a fost devastată.

Schimbările climatice au provocat în Peninsula Iberică cea mai gravă secetă din ultimii 1.200 de ani, iar ploile din anotimpul rece sunt aşteptate să se diminueze în continuare, potrivit unui studiu publicat de revista Nature Geoscience.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend