Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rezistența anti-talibană din Afganistan cere comunității internaționale să nu recunoască noul guvern de la Kabul

Publicat

in

Forțele rezistenței anti-talibane din Afganistan au cerut comunității internaționale să nu recunoască noul guvern de la Kabul, anunțat marți de gruparea islamistă, relatează BBC.

Cabinetul interimar – care nu are nicio femeie în componența sa – și este alcătuit exclusiv din lideri talibani sau aliați ai acestora a fost de asemenea criticat de Statele Unite.

Luptătorii anti-talibani din provincia Panjshir afirmă că noul guvern este „ilegal”. Talibanii afirmă că au cucerit acest ultim bastion al rezistenței, afirmație respinsă însă de luptătorii din Panjshir.

Cu toate acestea, liderii mișcării de rezistență din Valea Panjshir au cerut la începutul acestei săptămâni retragerea talbanilor și demararea unor negocieri.

Washingtonul și-a exprimat îngrijorări legate de noul guvern de la Kabul, acesta incluzând persoane asociate cu atacuri asupra forțelor americane. Cabinetul interimar este condus de Mohammad Hassan Akhund care se află și pe o listă neagră a ONU.

Luptătorii anti-talibani din provincia Panjshir, care s-au denumit Frontul Naţional de Rezistenţă din Afganistan, spun că noul cabinet de la Kabul reprezintă „un semn clar al animozității [grupării islamiste] față de poporul afgan.

Secretarul de stat american Antony Blinken urmează să organizeze o conferință virtuală cu liderii a 20 de țări occidentale pentru a-și coordona acțiunile și stabili un set de condiții pentru negocierile cu talibanii

Cancelarul german Angela Merkel a declarat deja că guvernul de la Berlin dorește să poarte discuții cu gruparea islamistă după ce Zabihullah Mujahid, unul dintre purtătorii de cuvânt ai acesteia, a declarat că noul guvern de la Kabul își dorește „relații puternice” cu Germania.

Marți, noi proteste izbucnite la Kabul împotriva talibanilor și a Pakistanului, țară care îi susține din umbră, au fost dispersate după ce luptătorii islamiști au deschis focul în capitala afgană.

Miercuri, liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a cerut noului guvern de la Kabul să impună respectarea legii islamice sharia, în primul său mesaj de după preluarea puterii de către islamişti în Afganistan.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Medicul Şerban Bubenek recunoaște că la terapie intensivă nu prea se mai salvează vieți: Doar 4 din 10 scapă

Publicat

in

De

Medicul Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti, a atras atenţia că mortalitatea în secţiile de Terapie Intensivă din ţară este de 58-59 la sută şi că fiecare medic din secţiile ATI îngrijeşte de patru ori mai mulţi bolnavi decât ar fi normal, conform news.ro.

“Noi ştiam de anul trecut că atunci când o să avem peste 1.300-1.400 de pacienţi COVID în Terapiile Intensive, calitatea îngrijirilor medicale şi promptitudinea cu care sunt aplicate se va diminua. La 1.800 de pacienţi, câţi avem acum în Terapiile Intensive din România e foarte clar că un doctor îngrijeşte de patru ori mai mulţi pacienţi decât ar trebui să îngrijească în mod normal, iar răspunsul asistentelor la acest număr mare de pacienţi este că eficienţa lor scade cu 40 la sută pentru că sunt supraîncărcate şi alienate în sarcini la foarte mulţi bolnavi, lucru care se vede şi la mortalitate. Dacă mortalitatea în ATI la mijlocul anului 2020 era sub 50 la sută, a crescut spre 50 la sută la sfârşitul anului 2020, iar în clipa de faţă mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută. Asta în condiţiile în care în toată lumea mortalitatea în ATI variază între 25 şi 90 la sută”, a declarat Şerban Bubenek, sâmbătă, într-o conferinţă de presă care a avut loc în cadrul Maratonului Vaccinării din Capitală.

Medicul a adăugat că situaţia devine “aproape incontrolabilă” şi că soluţia este vaccinarea împotriva COVID-19.

“Situaţia devine aproape necontrolabilă. Bătălia nu se câştigă nici în ATI, nici în UPU, nici în spital, bătălia se câştigă dacă ne distanţăm social şi ne vaccinăm contra virusului”, a subliniat Bubenek.

Şerban Bubenek a precizat că la finalul lunii noiembrie vor apărea anitivirale pentru pacienţii cu COVID-19, dar că acestea nu se vor găsi “la colţul străzii”.

“O veste bună ar putea fi faptul că şi în România sperăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie să apară noi antivirale care să fie destinate pacienţilor cu forme medii şi chiar severe, dar această terapie viitoare, ca şi anticorpii monoclonali, nu va fi într-un număr atât de mare încât să se poată lua de la colţul străzii şi să se poată administra fără supraveghere medicală. Deci în continuare vaccinarea va rămâne principala metodă prin care încercăm să scădem mortalitatea celor care vaccinaţi fiind se vor infecta”, a declarat medicul Şerban Bubenek.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Un tânăr a murit de COVID-19 chiar în ziua în care soția sa a născut

Publicat

in

De

Un tânăr bolnav de COVID a murit la Spitalul Județean Pitești chiar în ziua în care soția sa a născut. În ziua în care i se îndeplinea, poate, cel mai mare vis, soția lui aducea pe lume o minune, el a fost intubat și nu a apucat să afle că e tată, a povestit reprezentanta spitalului.

Tragedia le-a impresionat pe cadrele medicale din Pitești.

„Scriu aceste rânduri îndeosebi pentru cei care încă nu cred în COVID. Vă dau un singur exemplu, al unui tânăr care a ajuns târziu la spital. Foarte târziu. În ziua în care i se îndeplinea, poate, cel mai mare vis, soția lui aducea pe lume o minune, el a fost intubat. Nu a apucat să afle că e tată. Noaptea trecută a murit. Am plâns. Am plâns ca pentru fratele meu, tatăl meu, oamenii mei cei mai dragi. Plâng și acum”, a povestit, pe Facebook, purtătorul de cuvânt la Spitalul Județean de Urgență Pitești, Cristina Mihaela Cazacu.

Reprezentanta spitalului mai spune că medicii nu mai fac față numărului mare de persoane infectate.

„Când vezi că orice sacrificiu e în zadar, renunți și tu, un munte de speranță, să mai crezi. Mor oameni. Mulți sunt tineri, n-au apucat să ajungă la jumătatea drumului. Medicii sunt neputincioși să-i salveze, în ciuda tuturor eforturilor… Nu am crezut că vom ajunge aici, atât de departe. Nu am crezut că noi, românii, vom fi atât de nepăsători. Destrăbălarea e la cote maxime, indiferent de oră, indiferent de consecințe. V-aș lua o zi în Secția ATI, să vedeți prețul dezmățului. Mă opresc. Vă doresc ce vreau și pentru mine, să nu mai primesc, dar să nu mi se ia nimic din ce am”, a mai spus Cristina Mihaela Cazacu.

Potrivit raportării de vineri, în 24 de ore, în România au fost înregistrate peste 15.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 448 de pacienți au murit. 1.848 persoane erau internate la ATI.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend