Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rezerva Federală a SUA semnalează că ar putea începe majorarea dobânzii de politică monetară în 2022

Publicat

in

Rezerva Federală a SUA (Fed) a semnalat miercuri că ar putea începe majorarea dobânzii de politică monetară în cursul anului viitor, mai repede decât a previzionat în urmă cu trei luni, şi un indiciu că este îngrijorată că inflaţia ridicată ar putea persista, transmite AP.

Într-un comunicat, Fed a anunţat de asemenea că va începe probabil să încetinească “curând” ritmul achiziţiilor lunare de bonduri dacă situaţia economică continuă să se îmbunătăţească. Pentru susţinerea economiei, Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, până la finalul lui 2021, înainte ca acele achiziţii să scadă lent spre zero până la sfârşitul lui 2022.

Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în iulie, pe fondul problemelor din lanţul de aprovizionare şi al majorării cererii, în urma redresării economiei, sever afectată de pandemia de COVID-19. În iulie, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,3%, după o expansiune de 0,5% în iunie. Comparativ cu iulie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 3,6%, cel mai semnificativ avans după 1991.

În proiecţiile sale trimestriale actualizate, Fed se aşteaptă acum să majoreze dobânda de politică monetară o dată în 2022, de trei ori în 2023 (o dată mai mult decât estima în iunie), şi de trei ori în 2024.

“Dacă progresele continuă în linii mari aşa cum ne aşteptăm, FOMC (Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise) apreciază că o moderare a ritmului achiziţiilor lunare de bonduri ar putea fi în curând justificată”, se arată în comunicatul Fed.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca Fed să anunţe oficial la următoarea sa reuniune din noiembrie că va începe reducerea achiziţiilor titluri de trezorerie în decembrie cu zece miliarde de dolari pe lună şi achiziţiile de obligaţiuni ipotecare cu cinci miliarde de dolari, potrivit Agerpres.ro.

În cele mai recente prognoze, Fed se aşteaptă ca economia SUA să înregistreze o creştere de 5,9% anul acesta (faţă de un avans de 7% previzionat în iunie), în timp ce inflaţia ar urma să ajungă la 4,2% până la finalul acestui an. Ţinta de inflaţia pentru 2022 a fost majorată de la 2,1% la 2,2%.

Şi preşedintele Fed, Jerome Powell, anunţa luna trecută că Rezerva Federală a SUA va începe anul acesta moderarea politicii monetare ultra-relaxate, atât timp cât angajările continuă să se îmbunătăţească, ceea ce indică posibila renunţare la stimulentele monetare fără precedent, adoptate de Fed ca răspuns la recesiunea provocată de pandemie.

Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie 2020, când pandemia a început să afecteze economia SUA. Oficialii Fed s-au angajat să folosească “toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a sprijini economia” şi au promis că nu vor lua în considerare majorarea dobânzii până când nu se va restabili complet piaţa forţei de muncă.

Analiştii se aşteaptă ca majorarea dobânzilor să nu înceapă până când Fed nu va reduce achiziţiile de obligaţiuni.

Dar Powell a declarat că rata anuală a inflaţiei a crescut suficient pentru a îndeplini testul său “de progrese substanţiale” spre ţinta Fed de 2%, care este necesară pentru a începe reducerea achiziţiilor de obligaţiuni. De asemenea, “există progrese clare” spre obiectivul Fed privind nivelul angajărilor în SUA, a explicat Powel.

Acesta a dat asigurări că Fed urmăreşte cu atenţie impactul economic al variantei Delta, care a provocat creşterea numărul de cazuri de COVID-19 în SUA.

Analiştii se aşteaptă ca inflaţia să rămână la un nivel ridicat în 2022.

Jerome Powell a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Spitalul Sibiu, după decizia procurorilor în dosarul de omor al pacienţilor de la ATI Covid: Am acţionat cu bună credinţă, cu misiunea de a salva vieţi

Publicat

in

De

Spitalul Judeţean Sibiu a reacţionat, luni, după ce procurorii au anunţat că nu există indicii pentru omor în cazul pacienţilor de la ATI Covid, precizând că ancheta ”demonstrează că spitalul a acţionat cu bună credinţă, respectându-şi misiunea de a salva vieţi”, anunță news.ro.

SCJU Sibiu a transmis, luni, că ”apreciază eforturile depuse de organele de urmările penală cu scopul aflării adevărului” în cazul dosarului care vizează Secţia ATI Covid a unităţii.

”Faptul că în timpul probatoriului ”nu a rezultat că pacienţii internaţi pe secţia ATI Covid a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au decedat ca urmare a unor acţiuni săvârşite cu intenţie directă sau indirectă” demonstrează că spitalul a acţionat cu bună credinţă, respectându-şi misiunea de a salva vieţi. Totodată, ne exprimăm încrederea în sistemul judiciar şi avem convingerea că, în urma administrării cu imparţialitate a tuturor probelor necesare soluţionării dosarelor nou – create, se va constata că nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni”, a transmis Spitalul Judeţean Sibiu, într-un comunicat de presă.

Procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptei în cazul scandalului de la Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean Sibiu, unde un fost angajat a acuzat că pacienţii sunt sedaţi şi legaţi de paturi, ceea ce, la starea gravă în care se află, duce la deces.

Procurorii au stabilit că nu se întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de omor calificat, aşa cum a fost iniţial deschis dosarul, însă nu sunt excluse decese din culpă medicală.

Au fost deschise 13 dosare pentru ucidere din culpă, pentru tot atâtea persoane care au decedat în secţia respectivă şi pentru care s-au înregistrat plângeri penale.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Trei persoane rănite, dintre care două încarcerate, în urma unui accident produs la Izvoru Mureşului

Publicat

in

De

Trei persoane au fost rănite, luni seara, într-un accident produs la Izvoru Mureşului, pentru două dintre acestea fiind nevoie de intervenţia pompierilor, întrucât au rămas încarcerate, potrivit Agerpres.

Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita a anunţat că, potrivit primelor informaţii, un autoturism a derapat şi a intrat într-un camion.

Sursa citată a precizat că în accident au fost rănite trei persoane, din care două sunt încarcerate, dar conştiente.

La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de descarcerare grea şi o ambulanţă SMURD, precum şi un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean.

Circulaţia este blocată pe ambele sensuri de mers, a mai arătat sursa menţionată.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend