Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Revenirea la normalitate” a durat 3 luni în Danemarca / Noile restricții anunțate de guvern

Publicat

in

Guvernul danez a decis ca elevii de până în clasa a X-a să treacă la învățământul online în zilele rămase până la Crăciun și a ordonat cluburilor de noapte, barurilor și restaurantelor să se închidă la miezul nopții pentru a contracara creșterea numărului de infecții cu coronavirusul, relatează Bloomberg.

Prim-ministrul Mette Frederiksen a recomandat de asemenea miercuri ca oamenii să lucreze de acasă, a interzis concertele cu mai mult de 50 de participanți și a impus purtarea măștii de protecție în locurile în care se ia masa când persoanele nu sunt așezate.

Măsurile vor fi implementate de vineri, 10 decembrie, și vor rămâne în vigoare timp de 4 săptămâni.

Revenirea la învățământul online se va face de pe 15 decembrie, școlile din Danemarca intrând în vacanța de Crăciun pe 20 decembrie.

Vorbind despre varianta Omicron, Frederiksen a declarat că „este așteptat ca ea să însemne mai mulți infectați, mai mulți bolnavi și, prin urmare, mai mulți pacienți spitalizați”.

„Așadar noua variantă prezintă riscuri semnificative legate de suprasolicitarea sistemului de sănătate, acesta fiind motivul pentru care trebuie să facem mai multe lucruri”, a explicat premierul danez.

„Revenirea la normalitate” n-a durat mult

Danemarca a anunțat „revenirea la normalitate” pe data de 10 septembrie când a eliminat toate restricțiile introduse pentru combaterea pandemiei, inclusiv purtarea măștii de protecție, obligativitatea certificatului Covid și limitele asupra numărului de participanți ce pot participa la evenimente publice.

Însă în prima parte a lunii noiembrie autoritățile daneze au anunțat reintroducerea certificatului Covid din cauza creșterii numărului de infecții cu coronavirusului în contextul noului val pandemic cu care s-au confruntat numeroase țări din Europa.

Celelalte țări scandinave au luat la rândul lor măsuri pentru combaterea pandemiei în contextul descoperirii variantei Omicron mult mai infecțioase a coronavirusului.

Norvegia a introdus miercuri o limită de 10 persoane care se pot strânge în locuințe deși numărul va fi crescut la 20 în ajunul Crăciunului și de Anul Nou. Numărul maxim al persoanelor care vor putea participa la evenimente publice fără locuri desemnate va fi la rândul său limitat la 50 de persoane.

Guvernul de la Oslo a recomandat de asemenea ca persoanele să lucreze de acasă când este posibil și a reintrodus obligativitatea distanțării sociale în restaurante.

Suedia învecinată a recomandat de asemenea angajatorilor să ofere posibilitatea de a lucra de acasă și a cerut purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun atunci când ele sunt aglomerate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Şeful Pentagonului pare că nu rezonează cu Biden în privința apărării Taiwanului

Publicat

in

De

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a părut să infirme angajamentul preşedintelui Joseph Biden privind o intervenţie militară a Statelor Unite pentru apărarea Taiwanului în cazul unui atac chinez, subliniind că prioritatea este furnizarea de asistenţă Administraţiei de la Taipei, anunță Mediafax.

„În conformitate cu Legea privind relaţiile cu Taiwanul, noi avem angajamentul de a ajuta Taiwanul să îşi dezvolte capabilităţile de a se apăra singur. Aceste activităţi au continuat de-a lungul timpului şi vor continua în viitor”, a declarat Lloyd Austin, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Întrebat dacă armata americană are capacitatea de a apăra direct Taiwanul, Lloyd Austin a răspuns, conform site-ului Politico.com: „Armata americană este pregătită permanent pentru apărarea intereselor noastre şi pentru a se ridica la înălţimea angajamentelor”.

„Cred că preşedintele a fost clar în furnizarea unor răspunsuri la o întrebare ipotetică. Dar, repet, noi continuăm acţiunile pentru a ne asigura că avem capabilităţile corespunzătoare poziţionate în zonele corespunzătoare astfel încât să ne asigurăm că îi putem ajuta pe aliaţi să menţină o zonă Indo-Pacifică liberă şi deschisă”, a argumentat şeful Pentagonului, subliniind că Washingtonul nu vrea „modificarea unilaterală” a statutului Taiwanului.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat recent că armata americană va interveni pentru apărarea Taiwanului în cazul unei invazii chineze. Întrebat într-un interviu acordat postului de televiziune CBS dacă militarii americani vor interveni direct pentru apărarea Taiwanului, Biden a răspuns: „Da”.

Washingtonul a aplicat politica „ambiguităţii strategice” în cazul Taiwanului, respectând principiul „o singură Chină”, dar oferind susţinere militară Taipeiului. Preşedinţia SUA susţine că linia politică nu s-a modificat. „Preşedintele a mai spus acest lucru, inclusiv la Tokyo, mai devreme anul acesta. Dar a spus clar şi că politica noastră în privinţa Taiwanului nu s-a schimbat. Acest lucru rămâne adevărat”, a afirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

China s-a declarat „puternic nemulţumită” şi a semnalat că se opune „în mod determinat” afirmaţiilor preşedintelui american. „Le este transmis un semnal greşit grav” forţelor separatiste taiwaneze, a reacţionat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

BOR se delimitează de deputatul suspectat de sex cu minori: Aurel Bălășoiu a fost exclus din adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului

Publicat

in

De

Conducerea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului „a luat act cu mâhnire” de suspiciunile de sex cu minori care planează asupra deputatului Aurel Bălășoiu și la nivel eparhial s-a hotărât anularea mandatului acestuia de membru în Adunarea Eparhială, potrivit unui comunicat de presă.

Arhiepiscopia a mai transmis că situația „nu face cinste Bisericii Străbune și aduce atingere preceptelor morale creștin ortodoxe”.

„Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului se dezice de asemenea manifestări și îndeamnă la respectarea și cultivarea învățăturii tradiționale ortodoxe românești!”, se mai arată în comunicat.

Deputatul a declarat că nu este el cel care apare în imagini.

Bălășoiu este la primul mandat de parlamentar şi a fost primar al Comunei Rociu din Judeţul Argeş, din anul 2004. Este căsătorit. Este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Piteşti.

În CV-ul oficial postat pe site-ul Camerei Deputaţilor acesta se descrie ca ”o persoană sociabilă şi responsabilă în activitatea desfăşurată, un puternic om de administraţie ce a avut mereu o colaborare impecabilă cu instituţiile locale, judeţene şi naţionale, un bun agricultor şi crescător de animale”.

În Parlament, activează în cadrul comisiei de agricultură şi este membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Malaezia, Macedonia de Nord şi Republica Democratică Congo.

Are două luări de cuvânt în Parlament, de la depunerea jurământului, 6 declaraţii politice depuse în scris şi 54 de propuneri legislative, din care 11 promulgate, precum şi 7 întrebări şi interpelări.

Potrivit declaraţiei de avere, are trei terenuri, unul agricol, de 38 de hectare, unul forestier, de un hectar şi un teren intravilan.

Are o casă achiziţionată în anul 1990, de 220 de mp pe care o deţine împreună cu soţia. Aurel Bălăşoiu are două autoturisme, un Mitsubishi şi o Skoda Octavia. Acesta a împrumutat o persoană fizică cu suma de 11.000 de euro şi Asociaţia Comunei Rociu, cu suma de 61.000 de lei.

Venitul pe ultimul an fiscal încasat de la Camera Deputaţilor este de 146.016 lei. Soţia lui este educatoare la Şcoala Gimnazială din comuna Rociu, sat Şerbăneşti şi a avut un venit de 39.165 de lei. Acesta mai are venituri dintr-un contract de arendă, din care a câştigat 20.862.40 lei. Declaraţia de avere a fost completată în luna iunie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend