Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Reuters: Trump ar putea folosi abordarea dură faţă de China în campania electorală din 2020

Publicat

in

Administraţia de la Beijing consideră că disputa comercială cu Washingtonul poate fi depăşită prin respect reciproc, dar echipa preşedintelui SUA, Donald Trump, ar putea opta pentru abordarea dură faţă de China ca element de campanie electorală în scrutinul prezidenţial din 2020, scrie Mediafax, citând Reuters.

Preşedintele american, Donald Trump, şi omologul chinez, Xi Jinping, au stabilit în iunie, la summitul G20 din Japonia, să amâne impunerea de noi sancţiuni reciproce şi să continue dialogul pentru ajungerea la un acord comercial, dar, deocamdată, nu s-a stabilit exact când vor fi reluate negocierile şi nici cât se vor mai prelungi.

„Conform acordului la care s-a ajuns la Osaka de către liderii ambelor ţări, echipele de negociere vor relua discuţiile pe teme economice şi comerciale pe baza egalităţii şi respectului reciproc. China consideră că ambele părţi pot găsi o modalitate de a rezolva problemele dacă se ţine cont de preocupările fiecărei părţi printr-un dialog al egalilor”, a transmis joi Ministerul Comerţului de la Beijing, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Există posibilitatea ca negocierile pentru depăşirea crizei comerciale cu Beijingul să se prelungească până în anul 2020, când în Statele Unite sunt programate alegeri prezidenţiale.

„Cred că ajungem în 2020 înainte de a fi găsită o soluţie la această criză. Cred că acest lucru l-ar ajuta politic (pe Donald Trump -n.red.), deoarece aceasta este realitatea lumii în care trăim”, afirmă Steve Bannon, fost consilier pentru Strategii politice al lui Donald Trump. Steve Bannon a pledat pentru o abordare dură faţă de China.

„Donald Trump este primul preşedinte al SUA care a adoptat o abordare dură faţă de China, din cauza acţiunilor comerciale negative ale acestei ţări de-a lungul multor decenii, o poziţie de forţă care va avea ecouri în rândurile alegătorilor preocupaţi de locurile de muncă americane”, a declarat Erin Perrine, purtătorul de cuvânt al echipei de campanie electorală a lui Donald Trump.

„Dacă oamenii cred că lucrurile merg în direcţia cea bună, dacă observă continuarea exporturilor agricole – soia şi alte produse din state-cheie în scrutin -, atunci preşedintele va putea spune pe bună dreptate că lucrurile progresează”, argumentează Sean Spicer, un fost membru al echipei lui Donald Trump.

Însă opoziţia democrată crede că abordarea lui Donald Trump, un politician republican, ar putea genera vulnerabilităţi în scrutinul prezidenţial.

„De la fermierii din Iowa la locurile de muncă din zona centru-vest, numeroase state l-au susţinut pe Trump cu promisiunea că va câştiga războiul comercial cu Administraţia din China şi va genera locuri de muncă. Până acum, nu a realizat nimic”, afirmă analistul Scott Mulhauser, fost consilier al fostului vicepreşedinte Joseph Biden, care ar putea fi adversarul lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial din 2020.

Stephen Moore, unul dintre consilierii pe probleme economice ai lui Donald Trump, crede că un acord rapid în disputa cu Beijingul ar fi util înaintea alegerilor. „Poate că acest lucru ne-ar ajuta să trecem de alegeri. Sfatul meu personal pentru Donald Trump ar fi să ajungă acum la un acord şi să adopte o abordare mai dură faţă de China după ce va fi reales”, propune Moore.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Ludovic Orban și-a trimis Corpul de Control la CNAIR, după AMENINȚĂRILE din ședința de Guvern

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban a afirmat vineri că a trimis Corpul de control la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru a ancheta derularea contractului pentru lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva şi motivele rezilierii acestuia în august 2019.

„L-am trimis deja”, le-a răspuns Ludovic Orban jurnaliştilor la finalul vizitei efectuate la fabrica Techtex din Târgu Lăpuş, judeţul Maramureş.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

În şedinţa de guvern de miercuri, şeful Executivului i-a solicitat ministrului Transporturilor să sesizeze Parchetul cu privire la „măgăriile” făcute de cei responsabili de lucrările efectuate în trecut pe lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva.

„Pentru măgăriile pe care le-au făcut ăştia pe Lotul 3 nu plăteşte nimeni? Sper că aţi făcut sesizare. (…) Acolo a fost, cu siguranţă, un aranjament între managementul companiei şi constructor, ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai pentru ca să creeze posibilitatea companiei să câştige, pentru că acolo lucrurile sunt… sar în ochi. Lipsa de apărare… astea toate trebuie sancţionate, adică trebuie trimis către Parchet, după părerea mea. Ce s-a întâmplat acolo e de Parchet, acolo, după cum arată lucrurile, vă spun clar că totul e cusut cu aţă albă”, a spus Ludovic Orban, miercuri, după ce ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a făcut o prezentare a situaţiei privind Autostrada Lugoj-Deva.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Pensiile au parte de noi modificări .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Diplomația agresivă a Beijingului a speriat UE: Miniştrii europeni încearcă să-şi reformuleze strategia faţă de China

Publicat

in

De

Miniştrii europeni de externe au discutat vineri prin videoconferinţă despre o consolidare a strategiei lor faţă de China pentru a contracara diplomaţia tot mai agresivă a Beijingului şi pentru a grăbi eforturile menite să pună capăt accesului neîngrădit pentru companiile chineze în Europa, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

În contextul criticilor europene faţă modul în care China a gestionat focarul de coronavirus declanşat în această ţară, miniştrii europeni au avut această discuţie înaintea a două posibile summituri UE-China, primul preconizat pentru sfârşitul lunii iunie şi celălalt în septembrie.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a cerut o strategie ”mai robustă” faţă de China şi a transmis Consiliului de Securitate al ONU ”îngrijorarea profundă” a europenilor faţă de noua lege chineză privind securitatea în Hong Kong, adoptată joi.

”Considerăm că aceasta riscă serios să submineze principiul o ţară, două sisteme”, a spus Borrell după reuniunea miniştrilor europeni, referindu-se la autonomia Hong Kong-ului. ”Relaţia noastră cu China se bazează pe încredere şi respect reciproc, dar această decizie pune aceste lucruri în discuţie”, a completat el.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

În pofida acestor reacţii, UE încearcă să găsească o cale de mijloc în raport cu rivalitatea americano-chineză, fiind puţin probabil ca UE să urmeze exemplul SUA de instituire a unor sancţiuni împotriva Chinei, ideea unei asemenea măsuri fiind dezaprobată însuşi de Borrell, la fel şi de ministrul german de externe Heiko Maas, care a pledat mai degrabă pentru dialog.

Pe de altă parte, în interior UE este divizată cu privire la politica de urmat faţă de China, unele dintre statele membre având relaţii apropiate cu Beijingul şi beneficiind de generozitatea acestuia.

Conform unor surse europene, există o nemulţumire în blocul comunitar faţă de faptul că Beijingul nu aplică întocmai un acord încheiat în aprilie 2019 prin care, pe bază de reciprocitate, China ar trebui să acorde companiilor europene un acces lărgit pe piaţa sa, la fel cum au companiile chineze pe piaţa europeană.

Luna viitoare, Comisia Europeană este aşteptată să propună un cadru cu modalităţi prin care statele UE vor putea limita accesul Chinei la licitaţiile publice în blocul comunitar, pentru a exercita presiuni asupra Beijingului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend