Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Republica Moldova: Comemorarea a 29 de ani de la declanşarea conflictului în Transnistria

Avatar

Publicat

in

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adus marţi un omagiu eroilor căzuţi în războiul din Transnistria, de la declanşarea căruia s-au împlinit astăzi 29 de ani, precum şi veteranilor conflictului de pe Nistru, depunând flori la complexul memorial ‘Eternitatea’ din Chişinău, alături de preşedintele parlamentului, Zinaida Grecianîi, şi de premierul interimar Aurel Ciocoi, relatează mass-media moldovene, anunță AGERPRES.

‘Un zid s-a pus între comunităţile noastre, între satele şi oraşele noastre, între destinele noastre. Graniţele nu trec pe râuri, graniţele trec prin suflete. Am pierdut vieţi omeneşti, am pierdut liniştea din familii, am plătit şi continuăm să plătim pentru acest conflict menţinut artificial’, a declarat Maia Sandu, cu ocazia Zilei Memoriei şi Recunoştinţei, marcată în Republica Moldova la 2 martie în amintirea declanşării războiului din Transnistria în 1992, potrivit Deschide.md.

Omagiind veteranii conflictului armat de la Nistru pentru apărarea integrităţii şi independenţei teritoriale a Republicii Moldova, Maia Sandu a apreciat implicarea veteranilor în fiecare moment de răscruce a ţării şi a spus că în continuare contează pe ei, relatează postul de radio Europa Liberă.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

Cu această ocazie, liderul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a evocat atât victimele conflictului, cât şi pe pacificatorii ruşi într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. ‘Am adus un omagiu victimelor şi am subliniat faptul că evenimentele tragice din anul 1992 (…) au devenit cea mai sumbră şi mai tristă pagină din istoria modernă a Republicii Moldova’, scrie Dodon, adăugând: ‘Suntem recunoscători forţelor de menţinere a păcii (ruse), care asigură pacea şi liniştea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani’.

La ceremoniile de la Chişinău cu această ocazie, Constantin Covrig, liderul Asociaţiei ‘Forţa Veteranilor’ a spus că veteranii au luptat pentru drapel, imn, pentru independenţă. După care, au trebuit să lupte cu sărăcia, cu indiferenţa guvernărilor care s-au perindat una după alta în Republica Moldova.

La 2 martie 1992 a izbucnit războiul din Transnistria, provocat de regimul separatist de la Tiraspol, susţinut de Federaţia Rusă prin implicarea Armatei a 14-a care staţiona în regiunea transnistreană. Luptele au durat câteva luni, iar la 21 iulie 1992, preşedinţii de atunci ai Republicii Moldova şi Rusiei, Mircea Snegur, respectiv Boris Elţin, au semnat un acord de încetare a focului.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’

În conflictul din Transnistria au participat aproximativ 28.000 de combatanţi, militari şi rezervişti ai Armatei Naţionale, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău, sute de voluntari şi civili. Şi-au pierdut viaţa circa 400 de cetăţeni, iar aproape 1.200 au fost răniţi. Numeroase persoane au fost date dispărute, inclusiv din rândul populaţiei civile, potrivit Deschide.md.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

DECLARAȚIE ȘOC – Aleksandr Lukaşenko anunță că a dejucat o tentativă de lovitură de stat a americanilor: ‘Probabil CIA, FBI’

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susţine că a dejucat o tentativă de lovitură de stat şi de asasinat care i-ar fi vizat pe el şi pe familia sa şi ar fi fost plănuită de Statele Unite. Doi cetăţeni belaruşi au fost arestaţi la Moscova, informează AFP, potrivit news.ro.

KGB-ul din Belarus a anunţat vineri seară că a destructurat, printr-o operaţiune specială, un “grup organizat de orientare teroristă”, care plănuia “eliminarea fizică a preşedintelui şi familiei sale” şi “organizarea unei revolte armate în scopul preluării puterii prin mijloace violente”.

Lukaşenko a declarat că doi cetăţeni belaruşi au fost arestaţi la Moscova de către FSB: politologul Aleksandr Feduta şi avocatul Iuri Zenkovici, care are şi cetăţenie amerircană.

“Am reţinut grupul. Ei ne-au arătat cum au plănuit totul. Apoi, am descoperit activitatea unor servicii de informaţii în mod clar din străinătate, probabil CIA, FBI”, a precizat Lukaşenko.

Nici Rusia şi nici SUA nu au comentat afirmaţiile preşedintelui belarus.

Aleksandr Lukaşenko se află la conducerea Belarusului din 1994 şi de mai multe luni este ţinta unor proteste masive, prin care se contestă realegerea sa la preşedinţie, considerată frauduloasă. Zeci de mii de oameni au protestat de numeroase ori pe străzile din Minsk şi din alte oraşe, manifestaţii a căror amploare s-a micşorat progresiv, după ce poliţia a intervenit în forţă pentru a le reprima. Majoritatea oamenilor importanţi din opoziţie au fost încarceraţi sau se află în exil.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

A murit un important comandant al Gardienilor Revoluției

Avatar

Publicat

in

De

Iranul a anunţat, duminică seară, decesul, din cauze naturale, a generalului de brigadă Mohammad Hossein-Zadeh Hejazi, comandant adjunct al Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei, relateaza mediafax.

Conform site-ului Corpului Gardienilor Revoluţiei Iraniene (IRGC), generalul de brigadă Mohammad Hossein-Zadeh Hejazi a murit “din cauza complicaţiilor generate de un atac de cord”.

Potrivit site-ului israelian Ynetnews.com, Mohammad Hossein-Zadeh Hejazi fusese numit în funcţia de adjunct al comandantului Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei în ianuarie 2020, după asasinarea de către armata americană, într-un atac comis la Bagdad (Irak), a generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds, unitatea de elită, specializată în operaţiuni extrateritoriale, a Gardienilor Revoluţiei. Succesorul generalului Qassem Soleimani la conducerea Gardienilor Revoluţiei este generalul Esmail Qaani.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend