Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Republica Moldova a înregistrat o medie de 54 de morți la un milion de locuitori din cauza COVID-19 și se află pe locul șase în Europa

Publicat

in

În ultima săptămână, Republica Moldova s-a aflat pe locul șase în Europa la numărul de decese provocate de complicațiile COVID-19, raportat la un milion de locuitori.

În același clasament, România este lider, arată datele Worldometers, transmite agora.md.

Lider în clasament, România a înregistrat o medie de 123 de morți la un milion de locuitori, urmată de Bulgaria (90), Lituania (77), Bosnia Herțegovina (60) și Muntenegru (59).

Republica Moldova a înregistrat o medie de 54 de morți la un milion de locuitori, situându-se pe locul șase. Aceasta este urmată de Ucraina și Macedonia de Nord, cu o rată de 49 de decese.

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova s-au înregistrat 35 de decese asociate COVID-19. În total, 638 de persoane sunt internate în stare gravă, iar 31 de persoane sunt la respirație asistată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Pacienții vor transparență în Sănătate

Publicat

in

De

99,1% dintre pacienții din România vor să știe cât au costat îngrijirile medicale de care au beneficiat. 98,2% vor să știe care sunt sumele cu care au cotizat la sistemul de sănătate. 96% dintre pacienți consideră că este nevoie de un sistem informatic care să le permită să afle care au fost costurile suportate de sistemul medical cu îngrijirile care le-au fost acordate. 96,5% consideră că este nevoie de o lege care să le permită accesul la o bază de date care să conțină sumele cotizate și costurile pentru serviciile medicale de care beneficiază pacienții.

Acestea sunt rezultatele răspunsurilor la chestionarul realizat de FACIAS, în cadrul Proiectului „Pacient român – legi juste și transparență maximă”. Cercetarea s-a realizat în perioada 15 iulie-15 august, in mediul online.

Majoritatea covârșitoare a celor care au răspuns la chestionar doresc un sistem de sănătate transparent, în care accesul pacientului la informație să fie facil. De asemenea, pacienții consideră că informațiile legate de costurile tratamentelor, sumele cotizate pentru asigurări și modul în care acestea sunt cheltuite trebuie să fie ușor accesibile, la orice oră.

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Proiecții de animații la Gaep, pentru agenda ta de weekend

Publicat

in

De

​O serie de animații ale Ralucăi Popa, după vechi desene realizate de tatăl ei, vor putea fi văzute sâmbăta aceasta la Gaep. Galeria de artă va fi deschisă pe 20 august, între orele 15:00 și 19:00, pentru o sesiune specială de proiecții, în prezența artistei.

Fig. 5 (2019), Raluca PopaFoto: Eastwards Prospectus

Animațiile Four human figures (2012) și Fig. 5 (2019) au un punct de plecare inedit: studii în creion asupra siluetei umane, realizate de tatăl Ralucăi Popa la mijlocul anilor ’60. După ce le-a descoperit într-un vechi caiet de schițe, artista și-a dorit să lucreze cu sau în legătură cu ele.

Ideea ei a fost de a desena siluetele originale din toate unghiurile, în completarea schițelor tatălui, și de a crea apoi prin tehnica animației o mișcare circulară, ca și când o cameră de filmat invizibilă s-ar roti în jurul personajelor și ar dezvălui părțile care altminteri ar rămâne ascunse. Raluca Popa transformă astfel desenul static în mișcare. Iar publicul care urmărește animațiile este provocat să identifice schițele originale, ale tatălui, în fluxul mișcării – doar pentru un moment ele sunt vizibile printre celelalte desene, ale Ralucăi.

Intrarea la proiecții este liberă. Evenimentul de la Gaep (str. Plantelor 50, București) va încheia Time Lines, un proiect hibrid, online și offline, despre artiștii Ignacio Uriarte, Raluca Popa și Răzvan Anton.

Desene născute din experiența de angajat într-o corporație

Time Lines: Ignacio Uriarte – prima expoziție online din proiect, disponibilă pe gaepgallery.com/viewing-rooms – cuprinde desene realizate cu materiale obișnuite de birou (pixuri, foi de dimensiuni standard, markere, ștampile, rigle), prin acțiuni aparent banale (trasare de linii drepte, scribbling, ștampilare). Practica artistică a lui Uriarte este strâns legată de backgroundul lui profesional: a studiat administrarea afacerilor și a lucrat în companii, înainte de a demisiona din ultimul job corporate pentru a face doar artă. În lucrările lui, rezultate din gesturi repetitive care presupun efort și timp, rutina asociată în mod curent cu biroul supraviețuiește, iar privitorul o poate recrea mental.

Lucrări de control transformate într-o lucrare de artă

Raluca Popa lucrează adesea cu material preexistent, fie că este vorba despre desene ale tatălui ei, pentru animațiile ce vor fi proiectate la Gaep, sau despre propriile ei lucrări de control din gimnaziu și liceu. Pe cele din urmă le-a reprodus manual la scara 1:2 cu ajutorul unui pantograf și le-a organizat în 13 cărți mici ce formează împreună o lucrare de artă: Works (Scale 1:2), prezentată în premieră în expoziția online Time Lines: Raluca Popa.

Locuri și portrete din colecția de imagini a familiei

O altă lucrare bazată pe colecția familiei poate fi descoperită în expoziția online Time Lines: Răzvan Anton. Archival Study (Places and Portraits) este un video pe două canale care prezintă în buclă filmări pe 8mm făcute în cea mai mare parte de tatăl lui Răzvan Anton în anii ’70 și ’80, digitizate și montate acum de artist. El a tratat acest material privat într-un mod similar cu arhivele publice cu care a lucrat anterior. Acționând ca un arhivist care etichetează și clasifică, a organizat secvențe din filmările tatălui în două categorii: locuri și portrete. Publicul este invitat să urmărească simultan cele două canale ale instalației video și să observe cum juxtapunerea peisajelor, grădinilor, caselor și figurilor umane sugerează amalgamul vieții, așa cum îl știm.

Credite pentru imagini

1. Raluca Popa, Fig. 5, 2019, animation, 4 sec in loop, pencil on tracing paper, two series of 48 drawings, A4 each

2. Răzvan Anton, Archival Study (Places and Portraits), 2022, two-channel video, duration: 12’03” and 5’46”, respectively

Articol susținut de Asociația Culturală EASTWARDS PROSPECTUS

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend