Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Reportaj AFP: SIDA avansează, în Europa de Est, în umbra covid-19 / În București, vizitele devin mai scurte, iar stocurile scad

Publicat

in

Pe o stradă din Bucureşti, toxicomanii se înghesuie în jurul unei ambulanţe pentru a primi seringi, relatează AFP, în contextul în care toate privirile sunt îndreptate către covid-19, iar lupta împotriva HIV bate pasul pe loc şi SIDA avansează ascunsă în Europa de Est, citează News.

Alina Schiau, de la Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS), străbate de trei ori pe săptămână cartiere sensibile din Bucureşti, pentru a veni în ajutor persoanelor vulenrabile şi a le furniza material steril, în scopul evitării unui risc de contaminare.

Însă stocurile scad, iar vizitele devin mai scurte. Din cauza lipsei fondurilor publice, în timp ce toate eforturile se concentrează asupra noului coronavirus, ambulanţa riscă să rămână în garaj începând din noiembrie, deplânge ea.

”Ce este mai scump? Să cumperi o seringă sau să tratezi un pacient toată viaţa sa?”, îşi exprimă indignarea colega sa, Ada Luca, furioasă din cauza lipsei de acţiune a Guvernului.

Încă dinaintea crizei santare, fostul bloc comunist se afla între regiunile cele mai afectate. În 2019, 76% dintre cazurile de SIDA diagnosticate pe bătrânul continent se înregistrau în partea sa de est, potrivit centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).

Iar covid-19 nu a făcut decât să agraveze situaţia.

Depisare în scădere puternică

”Stigmatizării căreia îi sunt în continuare vctime persoanele seropozitive în numeroase ţări, pandemia i-a adăugat provocări suplimentare”, declară AFP Davron Mukhamadiev, coordonatorul în Europa al al Crucii Roşii (FICR).

Din cauza închiderii spitalelor pentru alţi bolnavi decât cei cu covid-19 şi unor restricţii de călătorie, ”accesul la servicii de depistare şi diagnostic a fost restrâns”, precizează el.

Potrvit ONUSIDA, 140.000 de infectări cu HIV au fost înregistrate în Euroa de Est şi Asia Centrală în 2020, în scădere de la 170.000 în 2019. Departe de a indica o schimbare de tendinţă, această scădere reflectă o scădere ”brutală” a depistării, subliniază agenţia ONU.

România, o ţară cu 19 milioane de locuitori, care are aproximativ 17.000 de pacienţi seropozitivi, a înregistrat o scădere cu o treime a testelor anul trecut.

La fel şi Bulgaria vecină. ”Centrele sanitare regionale au fost depăşite de depistarea covid-19 şi aproape că nu au mai făcut teste anti-HIV”, deplânge Alexander Milanov, de la Organizaţia naţională bulgară a pacienţilor.

Abandonați

Perturbând lanţurle logistice, pandemia a complicat totodată accesul bolnavilor la medicamente, subliniază Mukhamadiev.

Aceasta reprezintă o provocare în plus pentru românii seropozitivi, în contextul în care se află cu regularitate în pană de terapii, în această ţară al cărei buget alocat sănătăţii este cel mai mic în Uniunea Europeană (UE).

Pentru Alexandru Tantu, un informatician seropozitiv în vârstă de 28 de ani, care locuieşte la Bucureşti, argumentul absenţei resurselor ”nu ţine”.

”Ne simţim abandonaţi, de unde şi furia noastră”, declară tânărul AFP, evocând boli în care absenţa tratamentului sau întârzieri ale tratamentului riscă să aibă ”consecinţe ireparabile”.

Contactat de AFP, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns, însă medici declară că aşteaptă o primă plată de fonduri, în urma unei rectificări bugetare aprobate de către Guvern.

Alexandru se declară ”privilegiat”, evocând faptul că are un loc de muncă stabil, însă spune că primeşte telefoane de la bolnavi care ”se gândesc la sinucidere”.

El reproşează statului faptul că nu şi-a recunoscut niciodată ”responsabilitatea istorică”, având în vedere că majoritatea morţilor din cauza SIDA îi sunt imputabile.

Aproximativ 11.000 de copii născuţi în anii ’80, în regimul pronatalist al lui Nicoale Ceauşescu, au fost contaminaţi prin folosirea unor seringi nesterilizate în spitale sau orfelinate. SIDA era considerată, atunci, un rău care afecta doar ”Occidentul depravat”.

Frică viscerală

Alina Dumitriu, directoarea ONG-ului Sens Pozitiv, a cunoscut mai multe perioade de penurie de medicamente, însă credea că acele vremuri au trecut.

Între apeluri telefonice şi mesaje scrise de la pacienţi disperaţi, ea triază comprimate – donaţii primite din străinătate – pe care le va trimite celor a căror viaţă depinde de ele, zeci de persoane pe săptămână.

Ea furnizează uneori şi unor spitale, care ”au trebuit să taie din bugetul destinat bolnavilor de SIDA, pentru a face faţă afluxului de cazuri grave de covid-19”.

Noile terapii prelungesc durata vieţii, însă ”aceşti bolnavi trăiesc mereu cu o frică viscerală, neştiind dacă mâine vor mai avea medicamente”, îşi exprimă nemulţumirea Dumitriu.

Într-o geantă mare şi roşie, ea transportă pilule în valoate de câteva miide euro, devenită o ”traficantă de medicamente” în pofida voinţei sale. (News.ro)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

FOTO | Pe un bulevard mare din București au dispărut peste noapte toți copacii: Cum s-a ajuns în această situație

Publicat

in

De

Decizia ALPAB de a transplantă nouă copaci de pe bulevardul Ghencea din București pentru a permite extinderea străzii a stârnit controverse în rândul locuitorilor. Deși unii înțeleg necesitatea acestei măsuri, alții consideră că bulevardul arată acum mai sărac fără copaci și cer înlocuirea lor.

Reprezentanții ALPAB au explicat că transplantarea a fost necesară pentru a permite lucrările de extindere a bulevardului, iar această acțiune nu va afecta sănătatea copacilor. Totodată, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a susținut că mutarea copacilor a fost necesară pentru relocația utilităților în vederea refacerii bulevardului Ghencea.

Nemulțumirile exprimate de bucureșteni vin în contextul în care orașul suferă deja de o deficiență de spații verzi, iar orice pierdere a arborilor este privită cu îngrijorare. Lipsa unui registru actualizat al spațiilor verzi din București accentuează această preocupare, iar unele statistici arată o scădere alarmantă a acestora în ultimele decenii.

Datele furnizate de ALPAB arată o reducere semnificativă a spațiilor verzi în București, de la 16,79 de metri pătrați pe cap de locuitor în 1989, la 9,67 de metri pătrați în 2006. Comparativ cu alte capitale europene, Bucureștiul se situează la o distanță semnificativă în ceea ce privește proporția de spațiu verde per locuitor, cu unele orașe precum Viena, Helsinki și Stockholm având valori mult mai ridicate. Această lipsă de spații verzi afectează calitatea vieții și starea de sănătate a locuitorilor și arată necesitatea unei abordări mai strategice în gestionarea peisajului urban.

content-image

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

Condiția pusă Chinei de NATO pentru normalizarea relațiilor – renunțarea la sprijinul pentru Rusia: „Nu poți să le ai pe amândouă”

Publicat

in

De

China trebuie să renunțe la a mai sprijini războiul Rusiei în Ucraina dacă vrea să aibă relații bune cu Occidentul, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Într-un discurs neașteptat de dur, Stoltenberg a avertizat Beijingul că nu poate să le aibă pe amândouă, informează Reuters.

Jens StoltenbergFoto: snapshot-photography/F Boillot / Shutterstock Editorial / Profimedia

În timpul unei vizite făcute la Berlin, Jens Stoltenberg a afirmat că sprijinul de la Beijing este vital pentru efortul de război al Moscovei din moment ce susține economia rusă prin transferul de înaltă tehnologie precum semiconductorii.

„Anul trecut, Rusia a importat din China 90% din microelectronicele folosite pentru a produce rachete, tancuri și avioane. De asemenea, China colaborează cu Rusia pentru a-i furnizat capabilități îmbunătățite pentru imagini din satelit”, a spus Stoltenberg.

„China susține că vrea relații bune cu Occidentul. În același timp, Beijing continuă să alimenteze cel mai mare conflict armat din Europa de la al doilea război mondial încoace. Nu poate să le aibă pe amândouă”, a spus secretarul general al NATO.

Mai mult, Stoltenberg a avertizat țările din NATO să nu devină la fel de dependente de China pe cât au fost de Rusia. „În trecut, am făcut greșeala de a deveni dependenți de petrolul și gazul rusești. Nu trebuie să repetăm greșeala cu China. Să depindem de banii săi, de materiile sale prime și de tehnologiiile ei. Dependențele ne fac vulnerabili”, a apreciat Jens Stoltenberg.

Comerțul ruso-chinez în creștere spectaculoasă

China și-a consolidat relațiile comerciale și militare în ultimii ani pe măsură ce Statele Unite și aliații său au impus sancțiuni contra amândurora, dar în special împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei.

Comerțul ruso-chinez a ajuns la un record de 230,1 miliarde de dolari în 2023, în creștere cu 26,3% față de anul precedent, potrivit autorităților vamale chineze. Transporturile chineze către Rusia au crescut cu 46,9% în 2023 în timp ce importurile din Rusia au înregistrat o creștere de 13%.

Îngrijorările lui Stotenberg sunt exprimate în contextul în care Rusia a anunțat că președintele Putin va face o vizită oficială în China, în cursul lunii mai, aceasta fiind prima deplasarea externă a liderului de la Kremlin după ce a obținut un nou mandat de președinte.

La începutul lunii aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a deplasat în China, iar purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, preciza atunci că vizita lui Lavrov la Beijing poate fi văzută drept una pregătitoare pentru „contacte viitoare la cel mai înalt nivel”.

Peskov a confirmat de altfel că Vladimir Putin este interesat de o deplasare în China. „Într-adevăr, astfel de contacte sunt plănuite şi există o înţelegere a oportunităţii şi necesităţii lor, dat fiind nivelul înalt al relaţiilor prieteneşti între Federaţia Rusă şi China” a spus el.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend