Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Replica lui Orban pentru Cîțu, în disputa documentului de campanie: Este problema premierului dacă este real sau nu. Sunt elemente de veridicitate

Publicat

in

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat marți că este problema premierului Florin Cîțu dacă documentul privind campania internă este real sau nu. Orban a spus că își menține afirmațiile potrivit cărora, dacă documentul este veridic, consilierul de stat al premierului care l-a elaborat trebuie să plece de la Guvern pentru că este plătit din bani publici pentru activități legate de interesul public.

”Nu am vorbit cu premierul despre acel document. (…) Toți consilierii de stat și toți secretarii de stat trebuie să-și desfășoare activitatea pentru îndeplinirea obligațiilor în interes public. Este problema premierului ( dacă documentul este real- n.red). Eu am dat un răspuns: dacă documentul este real, cine l-a făcut trebuie să plece. Nu mă pot pronunța dacă este real.( … ) Repet, m-am uitat în mare pe document și sunt o serie de elemente care îi dau o anumită veridicitate”, a declarat Ludovic Orban la ședința coaliției de guvernare.

Premierul Florin Cîțu a declarat marți, că nu își asumă documentul cu antetul Guvernului prin care se stabileau direcțiile de comunicare pentru campania internă a PNL. Florin Cîțu s-a contrat cu jurnaliștii minute bune susținând că documentul nu a fost înregistrat la cancelaria primului-ministru după ce anterior recunoscuse că, au fost emise mai multe documente de către colaboratorii „în exces de zel”.

„Nu îmi place concluzia pe care ați spus-o, nu știu dacă e adevărată. Colaboratorii mei au emis foarte multe documente în exces de zel. Nu îmi aduc aminte să fi văzut documentul. Cei care spun că este un document real să vină și cu probe (…) Sunt multe documente care există cu propuneri”, a declarat premierul la Palatul Parlamentului.

Ludovic Orban și Florin Cîțu își dispută șefia PNL, la congresul ce va avea loc în septembrie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Criză profundă în Germania: costurile importurilor de gaze au crescut cu 153%

Publicat

in

De

Costurile importurilor germane de gaze naturale au crescut cu 153% în primele şase luni ale anului 2022 faţă de anul precedent, chiar dacă volumul importurilor a scăzut cu 24,3%, au arătat joi datele oficiale, transmite Reuters.

Cea mai mare economie a Europei importă în principal gaze din Rusia, Norvegia, Ţările de Jos, Marea Britanie şi Danemarca, dar s-a orientat mai mult către gaze naturale lichefiate (GNL) de la criza din Ucraina, informează News.ro.

Statisticile din iunie ale biroului de comerţ exterior al Germaniei reflectă impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, care a început pe 24 februarie, şi sancţiunile occidentale împotriva a ceea ce Kremlinul numeşte o ”operaţie militară specială”.

Rusia a redus fluxurile de gaze prin Nord Stream 1, principala rută de livrare a gazelor către Europa prin Germania, la o cincime din capacitatea sa, forţând importatorii şi guvernele să caute înlocuitori înainte de sezonul de încălzire din octombrie.

Traderii de gaze, energie şi carbon monitorizează importurile de gaze, deoarece echilibrul cererii şi ofertei influenţează preţurile şi volumele tranzacţionate pe toate cele trei pieţe.

Datele privind gazele se corelează şi cu cărbunele, care concurează în producţia de energie electrică, oferind în acelaşi timp indicii despre cererea de autorizaţii obligatorii de emisii de carbon din Uniunea Europeană.

Statisticile lunare ale biroului german de comerţ exterior BAFA, care sunt publicate cu o întârziere de aproximativ două luni, arată importurile din ianuarie-iunie la 2.023.691 terajouli (TJ), sau 57,5 ​​miliarde de metri cubi (bcm), comparativ cu 2.671.691 TJ cu un an mai devreme.

Pe măsură ce întreruperile aprovizionării au propulsat preţurile gazelor la maxime record, factura de import a Germaniei a crescut la 30,8 miliarde de euro (31,20 miliarde de dolari) în perioada de şase luni, comparativ cu 12,2 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată datele BAFA.

Preţul mediu plătit la graniţă în perioada ianuarie-iunie a crescut cu 234% de la an la an, la 15.243,71 euro/TJ, a spus BAFA.

Doar în iunie, preţul de 17.594,31 euro, echivalentul a 6,33 cenţi pe kilowatt-oră (kWh), a fost de trei ori mai mare decât în ​​iunie 2021.

Stocurile germane de gaze sunt la 77,8% din capacitatea de stocare disponibilă, a arătat site-ul web al grupului european de infrastructură de gaze GIE. Aceasta, comparativ cu 55,1% în urmă cu un an.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Code Yellow of floods in 14 river basins, until Monday afternoon

Publicat

in

De

The National Institute of Hydrology and Water Management (INHGA) issued a Code Yellow of flood warning on Friday, valid until Monday afternoon in 14 river basins, mainly in counties in the West, South-West and South of the country.

According to the forecast, between August 20, 12:00 and August 22, 16:00, there will be torrents and streams, rapid floods, increases in flows and levels, with possible exceeding of Warning Ratings, on the rivers of the hydrographic basins: Somesul Mic (counties: Bihor and Cluj), Crisul Repede (counties: Cluj and Bihor), Crisul Negru (counties: Bihor and Arad), Crisul Alb (counties: Hunedoara and Arad), Aries (counties: Alba and Cluj ) and Mures (counties: Alba, Sibiu, Hunedoara and Arad), Agerpres.

Furthermore, similar hydrological phenomena are forecast for: Bega Veche, Bega (Timis and Arad counties), Timis (Caras-Severin and Timis counties), Caras, Nera (Caras-Severin county), Cerna (Gorj and Caras-Severin counties), Danube (Caras-Severin, Mehedinti and Dolj counties), Desnatui (Mehedinti and Dolj counties), Jiu (Hunedoara, Gorj, Mehedinti and Dolj counties) and Olt (Sibiu, Valcea, Arges, Gorj, Dolj and Olt counties).

Hydrologists specify that floods can occur with higher probability and intensity on some rivers in the counties of Timis, Caras-Severin, Gorj, Mehedinti, Dolj and Olt.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend