Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Renumita fabricǎ de porţelan din Argeş ajunge depozit de cherestea – Se lucreazǎ din nou la ARPO – SE DEMOLEAZA LA FOC CONTINUU

Avatar

Publicat

in

arpo 2#Fabrica de porţelan, în reamenajare totalǎ

Dintr-o fabricǎ cu peste 2000 de angajaţi, ani de zile Arpo Curtea de Argeş a rǎmas o ruinǎ. O amintire a vremurilor când economia se mai mişca în municipiu, când oamenii aveau locuri de muncǎ iar industria nu era nici pe departe o problemǎ, aşa cum este acum.

Fabrica de Porţelan s-a înfiinţat în 1974, iar volumul producţiei depăşea 18 milioane de produse anual, 75% mergând numai la export. De la Curtea de Argeş plecau anual spre Europa peste 120 de modele de produse de menaj, vaze sau bibelouri. În 1985, la Arpo lucrau peste 1.500 de persoane, iar fabrica de porţelan era cotată ca cea mai bună din ţară şi printre cele mai bune din Europa. Imediat după 1989, fabrica a fost privatizată prin metoda MEBO, acţiunile fiind împărţite între angajaţi. Ulterior, în timp, lipsa comenzilor, creditele bancare, datoriile către furnizorii de gaze şi electricitate, de peste 60 de miliarde de lei, au tras cortina peste fabrica unde, înainte arpo 3de 1989, tirurile venite să încarce marfă făceau cozi de câţiva kilometri. Cu puţin timp înainte să fie închisă, 80% din acţiunile fabricii au fost cumpărate de un arab, cu un milion de euro.

 

Cu doar 750.000 de euro, ARPO şi-a gǎsit proprietar

ARPO Curtea de Argeş, fosta fabrică de porţelanuri, a fost vândută de lichidatorul judiciar după mai multe încercări lipsite de succes. Valoarea cu care a fost adjudecată fabrica este de 750.000 de euro, de şase ori mai puţin decât preţul cu care era scoasă pentru prima dată la licitaţie în urmă cu şase ani. Clădirile fabricii au fost adjudecate de firma Eurocom Expansion SA, care are ca obiect de activitate fabricarea de furnire şi panouri din lemn.

Au început lucrǎrile – gigantica întreprindere va fi demolatǎ total

De ceva vreme, lucrǎrile au început la fostul ARPO. Noul proprietar a angajat mai multe societǎţi comerciale care au început demolarea. Unii au cǎrat fierul, alţii s-au ocupat de instalaţiile electrice pentru ca acum sǎ se ajungǎ la demolarea propriu zisǎ a pereţilor. Imaginea este una de coşmar mai ales pentru cei care ani de zile au avut un loc de muncǎ la fabrica de porţelan iar acum sunt şomeri sau lucreazǎ, pe salarii de nimic, în croitorii.

Totuşi, faptul cǎ, în sfârşit, se investeşte, nu poate fi decât un lucru benefic pentru municipiu. Conform surselor, în locul fabricii de porţelan se vor construi depozite şi hale de prelucrare a materialului lemnos. Noul proprietar, afacerist cu notorietate în Argeş nu a dezvǎluit încǎ planurile sale, lǎsând ca fiecare sǎ îşi dea cu pǎrerea referitor la investiţia sa. Nici mǎcar angajaţii nu prea ştiu ce ar urma sǎ ajungǎ Arpo. S-a vehiculat cǎ va deveni un hipermarket, o nouǎ fabricǎ de porţelan şi chiar una de conserve. Chiar dacǎ nu se ştie încǎ destinaţia finalǎ, cert este cǎ e vorba de o investiţie care va aduce bani la bugetul local şi locuri de muncǎ bine plǎtite pentru o parte dintre argeşeni.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Cererea pentru cumpărarea de vechime în muncă poate fi trimisă online, prin site-ul CNPP

Avatar

Publicat

in

Cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii o pot face, în prezent, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta. Cererea pentru încheierea contractului cu casa de pensii se poate completa și trimite, către autorități, prin mijloace electronice, mai exact, prin intermediul site-ului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Mecanismul prin care cei ce nu sunt încă pensionari îşi pot plăti, pentru o perioadă anterioară, contribuţia pentru cel mult şase ani din stagiul de cotizare la sistemul de pensii a fost introdus, spre sfârșitul lunii septembrie, prin OUG nr. 163/2020.

Concret, persoanele interesate vor semna un contract de asigurare socială cu casa de pensii de care aparţin, prin care se stipulează asigurarea în sistemul public de pensii în vedere obţinerii pensiei pentru limita de vârstă.

Pentru asta, cei interesați pot depune cererea pentru cumpărare de vechime, dar și documentele necesare fără să se deplaseze la autorități, și anume, prin intermediul site-ului CNPP.

Mai exact, persoanele care vor să cumpere vechime trebuie să transmită, prin intermediul secțiunii speciale din site-ul CNPP, pe lângă cererea completată și actul de identitate, ambele ca imagini, și o serie de date de identificare, precum nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu etc.

De asemenea, va trebui completat și câmpul “Tip solicitant” (titular, mandatar sau reprezentant legal) și se va specifica către ce casă teritorială de pensii se transmit datele. Prin același formular electronic se pot transmite venitul ce se dorește asigurat, cota contribuției de asigurări sociale, dar și cuantumul contribuției.

Atât modul în care se calculează sumele ce trebuie plătite efectiv, cât și o serie de exemple concrete de calcul se găsesc în acest material. Totodată, redacția noastră a răspuns la cele mai importante 16 întrebări legate de cumpărarea de vechime, răspunsurile fiind de găsit în acest articol.

Condițiile prevăzute în OUG nr. 163/2020 pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Modificări la liberele părinților: Acestea se acordă, mai nou, și când se face școală online, dar nu dacă părinții pot munci de acasă

Avatar

Publicat

in

Liberele plătite pentru părinți sunt acordate, din 27 octombrie, în baza unor reguli modificate față de ce prevedea până recent OUG nr. 147/2020, astfel încât să acopere și situațiile când s-a optat pentru efectuarea de cursuri online, prin rotație sau la nivelul întregii unități școlare, potrivit unui OUG oficializat marți. Pe lângă asta, s-a eliminat posibilitatea ca liberele plătite să fie acordate chiar și acolo unde se poate munci de acasă.

În urmă cu o lună de zile, redacția puncta faptul că prevederile OUG nr. 147/2020, cea care prevede acordarea de libere plătite părinților pentru a sta acasă cu copiii sub 12 ani în perioada aceasta, nu par să acopere toate situațiile în care cei mici sunt nevoiți să stea acasă. Mai exact, situațiile în care școlile nu se închid din cauza unor focare de coronavirus, ci se face școală online cu cel puțin unii dintre elevi. 

În acest context, a apărut OUG nr. 182/2020 (publicat în Monitorul Oficial nr. 993), care modifică prevederile OUG nr. 147/2020 și care se aplică deja. Noutatea principală este că forma actualizată a OUG nr. 147/2020  acoperă, acum, toate scenariile de derulare a cursurilor, astfel cum au fost ele stabilite la nivel legislativ (scenariile au fost stabilite însă abia după ce se aprobase OUG nr. 147/2020, în forma inițială, iar aceasta deja nu mai reflecta realitatea desfășurării cursurilor; prin urmare, mulți părinți nu mai aveau cum să obțină zilele libere).

Asta înseamnă că mai mulți părinți pot, de acum, să ceară liberele plătite. Adică și în ipoteza în care se face școală prin rotație (unii de acasă, unii la școală) sau când toți dintr-o unitate de învățământ fac școala online. 

Concret, Ordinul comun nr. 5487/1494/2020 stabilește următoarele trei scenarii de desfășurare a cursurilor:

  • Scenariul 1: toți preșcolarii și elevii merg zilnic la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • Scenariul 2: toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, precum și cei din clasele a VIII-a și a XII-a vin la școală, iar elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin prin rotație (1-2 săptămâni).
  • Scenariul 3: toată lumea face școala online.

În OUG nr. 182/2020 scrie că “zilele libere se acordă în funcție de perioada prevăzută de hotărârea comitetului județean pentru situații de urgență/Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență”, iar că acordarea zilelor libere plătite se face doar pe perioada stării de alertă instituită conform Legii nr. 55/2020. 

OUG nr. 182/2020 a mai introdus o chestiune care scăpase Executivului din OUG 147/2020. Mai exact, din forma veche a ordonanței reieșea că și cei care puteau lucra în regim de telemuncă aveau dreptul să ceară aceste libere plătite. Executivul vine să repare această chestiune și stabilește, prin noua formă a OUG nr. 147/2020, că liberele se dau numai dacă părintele nu poate munci în regim de telemuncă/muncă la domiciliu: “zilele libere se acordă numai după aplicarea de către angajator a reglementărilor legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau munca la domiciliu, dacă locul de muncă al părintelui permite acest lucru“.

Practic, acest lucru înseamnă că, dacă există posibilitatea de desfășurare a muncii de la domiciliu sau prin telemuncă, există obligația implementării acestui sistem, înainte de a se acorda zilele libere pentru părinți. Cu alte cuvinte, zilele libere acordate în ignorarea acestei posibilități – chiar și cu acceptul angajatorului – nu ar fi acordate legal. 

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend