Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Reguli noi pentru racordarea la reteaua de gaze

Publicat

in

Companiile distribuitoare de gaze au obligația de a pune în funcțiune racordul unui nou consumator în maximum 60 zile de la data obținerii autorizației de construire, în caz contrar urmând a fi constrânse să achite acestuia despăgubiri, a decis Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care miercuri a emis un Ordin pentru modificarea și completarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție și de sistem al gazelor naturale.
Compensația va fi una dublă și va consta dintr-o sumă fixă în valoare de 100 lei și una variabilă: 20 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 61-a zi.
Excepție o fac clienții care au obținut autorizație de construcție în lunile decembrie, ianuarie și februarie. În cazul acestora, termenul de punere în funcțiune este de 120 de zile, iar despăgubirile similare, cu precizarea că cea variabilă de 20 de lei pe zi se va aplica începând cu cea de-a 121-a zi. Aceleași prevederi sunt valabile nu numai în cazul racordării, ci și în cazul punerii în funcțiune a unor stații/post de reglare/măsurare. Totodată, ANRE a decis că distribuitorii au obligația de a răspunde la sesizările scrise ale oricărui solicitant sau utilizator al sistemului de distribuție, cu privire la proiectarea, execuția, recepția și punerea în funcțiune a racordului și/sau a stației de reglare măsurare, în maximum 20 zile de la data înregistrării acestora

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Talibanii au revendicat un prim atac de la decretarea armistiţiului în Afganistan: Cel puţin 14 oameni au murit

Publicat

in

De

Cel puţin 14 membri ai forţelor afgane au fost ucişi vineri în estul ţării, conform guvernului, în primul atac revendicat de insurgenţii talibani de când au decretat un armistiţiu care a expirat marţi seară şi despre care nu au spus dacă este prelungit, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Noaptea trecută, mujahedinii au desfăşurat atacuri asupra unor avanposturi ale inamicului recent create (…) în provincia Paktia”, care au fost „distruse”, a scris purtătorul lor de cuvânt, Zabihullah Mudjahid, adăugând că 14 soldaţi afgani au fost ucişi şi unul a fost capturat.

„Inamicul a încercat recent să se extindă în teritoriile mujahedinilor”, a justificat el atacurile în acest text.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării a vorbit despre 14 persoane ucise şi trei rănite în rândurile sale când „talibanii au încălcat armistiţiul în această noapte, atacând un avanpost al poliţiei de frontieră”.

Atacul a fost respins, iar insurgenţii au suferit „pierderi grele”, a transmis ministerul, în timp ce talibanii au afirmat că în rândurile lor nu s-au înregistrat decât două decese.

Potrivit guvernatorului districtului Dande Patan, unde s-a produs atacul, un „mare” număr de talibani au desfăşurat un atac asupra unui avanpost al poliţiei de frontieră şi al armatei afgane.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

După ore de lupte „intense”, 15 membri ai forţelor de securitate şi 20 de talibani au fost ucişi, a declarat Eid Mohammad Ahmadzai pentru AFP.

Este pentru prima dată când talibanii revendică un atac, la trei zile după expirarea unui armistiţiu pe care l-au decretat sâmbătă cu ocazia încheierii Ramadanului şi care a fost în mare parte respectat de duminică până marţi, când era programat să ia sfârşit.

Zilele de miercuri şi de joi au fost totuşi mai calme decât de obicei, în ciuda unor atacuri aeriene urmate de un asalt la sol al armatei afgane în provincia Zaboul (sud), care a făcut 18 morţi printre „inamici”, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei provinciale.

Paisprezece membri ai forţelor de securitate au fost apoi ucişi joi în două atacuri imputate talibanilor de către autorităţi, însă acestea nu au fost revendicate.

Cele două tabere continuă în paralel discuţiile în jurul unui schimb de prizonieri – până la 5.000 de talibani contra 1.000 de membri ai forţelor afgane – inclus în acordul dintre SUA şi talibani semnat la sfârşitul lunii februarie la Doha, dar neratificat de Kabul, care prevede retragerea trupelor străine din Afganistan în interval de 14 luni, în schimbul unor garanţii de securitate de la insurgenţi.

Autorităţile afgane au eliberat luni şi marţi o mie de prizonieri talibani, în speranţa de a ajunge la o prelungire a armistiţiului.

Joi, 80 de poliţişti şi soldaţi afgani au fost eliberaţi în nordul ţării de către insurgenţi, potrivit lui Suhail Shaheen, un alt purtător de cuvânt al lor. Cele două tabere au confirmat discuţii joi la Kabul pe acest subiect.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

AFIR: ‘Termenul de depunere a cererilor de plată pentru submăsurile pe împădurire a fost prelungit până în 10 iulie 2020’

Publicat

in

De

Cererile de sprijin sau de plată în campania 2020 pentru submăsurile privind împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite a fost prelungit până la data de 10 iulie 2020, inclusiv, însă sumele de plată la care beneficiarul ar fi avut dreptul dacă depunea cererea până la termenul iniţial, respectiv 15 iunie 2020, vor fi diminuate, a anunţat, vineri, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), potrivit Agerpres.

„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale reaminteşte că termenul de depunere a cererilor de sprijin sau de plată în campania 2020, pentru submăsurile 8.1 Împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite (sesiunile 1, 2, 3 şi 4) şi 15.1 Plăţi pentru angajamente de silvomediu (sesiunile 1, 2 şi 3) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), delegate către APIA, este 15 iunie 2020, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 130/ 2020. Subliniem faptul că cererile de sprijin sau de plată pot fi depuse cu întârziere sau modificate doar în anumite condiţii. Astfel, cererile de sprijin sau de plată pot fi depuse şi după data de 15 iunie, până la data de 10 iulie 2020 (inclusiv), cu o reducere a sumelor la care beneficiarul ar fi avut dreptul (pentru anul de angajament aferent lui 2020) de 1% pentru fiecare zi lucrătoare, dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la data de 15 iunie 2020”, se arată în comunicatul agenţiei remis AGERPRES.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

De asemenea, modificările cererilor de sprijin sau de plată, fără aplicarea de penalităţi, pot fi depuse până la data la 30 iunie 2020 (inclusiv).

Cu toate acestea, modificările cererilor de sprijin sau de plată pot fi depuse şi după data de 30 iunie 2020, dar nu mai târziu de 10 iulie 2020, cu o reducere a sumelor la care ar fi avut dreptul pentru utilizarea efectivă a unităţilor amenajistice în cauză (în anul de angajament aferent lui 2020) de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.

Potrivit AFIR, sesiunea a patra aferentă submăsurii 8.1 se va încheia la data finală de depunere a cererilor unice de plată, respectiv data de 15 iunie 2020 (inclusiv), fără stabilirea unei perioade de modificare sau depunere cu întârziere a cererilor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend