Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Regula celor 5 secunde – mit sau adevăr?

Avatar

Publicat

in

   În gospodării, bucătării, restaurante şi aproape oriunde oamenii se pregătesc să consume alimente, veţi auzi din când despre regula celor cinci secunde – dacă mâncarea loveşte podeaua dar este ridicată în mai puţin de cinci secunde, atunci se poate consuma fără probleme. Dar este într-adevăr destinată consumului mâncarea căzută pe podea sau e nevoie ca aceasta să fie aruncată? Aflaţi în continuare părerile experţilor.

Produsele alimentare ridicate la doar câteva secunde după ce au fost scăpate pe podea conţin cu siguranţă mai puţine bacterii decât în cazul în care au fost lăsate pentru perioade mai lungi de timp, explică cercetătorii de la Aston University School of Life Sciences and Health din Anglia. Echipa Aston, remarcat de asemenea faptul că tipul de suprafaţă pe care a fost abandonat alimentul joacă un rol primordial, bacteriile fiind cel mai puţin susceptibile de a se transfera pe mâncare de pe suprafeţele mochetate. Bacteriile persistă cel mai mult în cazul în care alimentele umede fac contact pentru mai mult de cinci secunde cu laminat din lemn sau suprafeţe de gresie.
Studiul actual, derulat de şase studenţi la biologie din ultimul an, condus de profesorul de microbiologie Anthony Hilton, a constatat faptul că agenţii patogeni înşişi se transferă la alimente cât mai rapid în condiţiile în care acel aliment loveşte gresia din bucătărie.

Publicitate

Alimente umede lăsate pe jos mai mult de 30 de secunde au conţinut de până la 10 ori mai multe bacterii decât cele ridicate după trei secunde. Alimentele uscate abandonate pe covor au fost cele cu cea mai mică rată de bacterii. Cercetătorii au monitorizat transferul de bacterii Escherichia coli şi Staphylococcus aureus –care provoacă infecţii şi pot fi găsite pe diverse tipuri de podea de interior, fiind uşor de transferat pe pâine prăjită, paste, biscuiţi şi dulciuri atunci când contactul se produce de la 3 până la 30 de secunde. Hilton şi elevii săi au căutat să studieze iniţial supravieţuirea şi transferul de bacterii de pe suprafeţele interioare. Cercetătorii au descoperit faptul că stafilococul se găseşte cel mai frecvent pe pardoselele examinate.

Un studiu din 2003 realizat de către Jillian Clarke în timpul unui stagiu de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign a constatat de asemenea faptul că bacteriile se transferă pe produsele alimentare imediat după contact. În experimentul acestuia a fost urmărită bacteria E. Coli. Aceasta s-a transferat pe alimente (jeleuri în cazul respectiv) în decurs de cinci secunde.
Cele mai multe studii par să descurajeze aderarea la la regula celor cinci secunde. Cu toate acestea, este adevărat faptul că alimentele nu vor prinde aceeaşi cantitate de bacterii în primele 5 secunde, faţă de timpul ulterior. Dacă decideţi să practicaţi regula, ţineţi seamă de faptul că cel mai puternic contact se realizează între alimentele umede şi suprafeţele din gresie şi cel mai slab între alimentele uscate şi suprafeţele carpetate!

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

A revenit criza de echipamente medicale din spitale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

Avatar

Publicat

in

De

Odată cu înmulțirea cazurilor de COVID-19  în spitale din România reapare lipsa echipamentelor medicale. Medicii spun că încearcă să stea cât mai mult îmbrăcați în echipamentele de protecție pentru a nu le consuma repede. 

Cadrul medical ne arată mâinile:

– După câte ore sunteți, doamnă, așa?

Publicitate

– Șase.

Apoi ne arată fața, brăzdată de dungi adânci.

– De la elasticul de la combinezon, așa e după fiecare tură, explică femeia. Da, suntem epuziati și dacă se întâmplă ceva și nu am alt om, intru iar, spune ea.

„Sunt încă pozitiv, da, sunt bun!”

În timp ce cadrele medicale spun că sunt extenuate, unii pacienţi nu îşi dau seama că dacă pleacă pozitivi din spitale ar mai putea infecta şi alte persoane, care ajung tot în unităţile sanitare.

– De ce ați ales să plecați din spital?

– Păi, m-am făcut bine! susține pacientul care tocmai a urcat în ambulanță. M-am făcut bine, nu mă simt bolnav, mă duc acasă la familia mea, la copiii mei.

– Păi încă sunteți pozitiv…

– Da, sunt bun, spune pacientul, care pare să asocieze termenul „pozitiv” cu ceva de bine.

– Nu vă e teamă?

– Am familia singură, nu am pe nimeni acasă. Am o nevastă bolnavă rău! Trebuie să mă duc să văd ce e cu ea. Am copii…

Pacienții tot mai mulți, echipamentele tot mai puține

În timp ce numărul pacienților crește, materialele de protecție se împuținează.

„Am înțeles că în magazia spitalului nu mai e niciun echipament! Ce consumăm săptămâna asta, dacă nu primim săptămâna viitoare, nu o să avem cu ce să ne îmbrăcăm! Da, e criză. Sunt mulți pacienți, se intră de multe ori”, spune Tatiana Neamțu, medic-șef la Cardiologie în spitalul COVID de la Târgu Cărbunești, județul Gorj.

– Ce faceți dacă nu aveți echipement?

– Nu m-am gândit. De intrat vom intra! Acasă nu o să stăm. Sau afară…Din bandaje, cârpe ne facem echipament!

Cadrele medicale stau şi câte șase ore în combinezoane, timp în care nu pot să mănânce, să bea apă sau să meargă la toaletă.

„Cu greu ne descurcăm! Sunt obosiți, extenuați. Ne odihnim când plecăm de aici ca să o luăm de la capăt!”, spune dr. Tatiana Neamțu.

 – De cât timp stați în costum?

– De la ora 8:00. Am 6 ore…Nu, nu mai rezist! Sunt leoarcă, curge apa pe mine efectiv. Simt că nu mai pot respira.

„Tura care intră să se ocupe de tot ceea ce e nevoie prelungește această perioada pentru că nu știm cât de mult se va prelungi perioada în care o să fie nevoie de aceste echipamente și încercăm să le economisim cât de mult putem”, spune Mariana Văduva, șefa secției ATI.

Pacienții, impresionați de efortul cadrelor medicale

Pacienţii văd efortul pe care îl fac medicii, asistentele şi infirmierele.

„Foarte greu! Vin de dimineață la noi și mai ies la ora 1:00. Le simt când vin aici și ne iau tensiunea, ne fac electrocardiograma și ne dau medicamentele, cum efectiv își trag respirația. Se sufocă, vedem cum le curge transpirația pe față!” – povestește o pacientă.

„Când am văzut cum ne îngrijesc mi-a venit puterea. Am mâncat forțat. Nici apă nu am putut să beau două săptămâni”, spune o altă femeie internată.

„Seara ne întreabă dacă vrem cafea și vine și ne bat în ușă să ne luăm cafeaua. Eu așa ceva nu am întâlnit!” – mărturisește prima pacientă.

Un manager face apel la donații

Pentru a face faţă valului de pacienți, managerul spitalului face apel inclusiv la donații.

„Cine vrea să doneze îl rugăm frumos și este binevenit, pentru că perioada de vară am crezut că e una de relaxare și pentru pregătire pentru următoarele luni de toamnă, când s-a zis că va fi un alt val”, spune Constantin Târziu, managerul spitalului de la Târgu Cărbunești.

La Spitalul din Târgu Cărbuneşti s-au îmbolnăvit de COVID-19 două cadre medicale care au luat virusul din comunitate, conform Digi24.ro.

Citește și:

EXCLUSIV Cu ce se ocupă Richard Rinu, arestat pentru uciderea lui Emi Pian – Afaceri cu Ciprian Pian

EXCLUSIV Am deslușit misterul! Cine sunt Ciprian Napi și Richard Rinu, ultimul fiind arestat pentru uciderea lui Emi Pian

Document. Lovitură pentru Cristian Popescu Piedone! Acțiune în instanță demarată împotriva sa

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Raed Arafat a explodat: Este extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație

Avatar

Publicat

in

De

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a răbunit. Acesta a declarat că ar vrea să-l vadă pe domnul care urla că libertatea e mai presus decât viața, în Piața Victoriei, dacă o poate spune și familiilor victimelor cauzate de Covid-19.

Arafat a declarat că e extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație.

Publicitate

„Este un moment care necesită o atenție mare și necesită o reacție, mai ales o înțelegere din partea populației și aici am mai spus acest lucru și îl mai spun: să lase la o parte toate manipulările și poveștile. Ultima care mi-a plăcut foarte mult, cu unul care urla în Piața Victoriei că libertatea este mai presus decât viața. Da, când e vorba de viața ta și de libertatea ta poți să decizi acest lucru și să spui că libertatea e mai presus decât viața, dar acest lucru nu te califică să spui asta în numele meu sau al dvs sau al altuia.

Aici vorbim de niște reguli de bază, reguli simple, dacă cineva nu vrea să respecte aceste reguli și sunt destui, riscul este că impactul lor va fi asupra vieții celorlalți. (…) Mă întorc la domnul care urla că libertatea lui este mai presus decât viața. Nu cred că acest lucru o să poată să-l spună în fața familiilor și pacienților care vor ajunge în această situație, nici în fața medicilor care se vor confrunta cu această situație (n.r. – de a alege pe cine salvează). Este un lucru extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație”, a declarat, la Digi24, Raed Arafat.

Arafat a asigurat că starea de alertă va fi prelungită

Totodată, șeful DSU a precizat că starea de alertă va fi prelungită, printr-o decizie aprobată vineri.

„Starea de alertă va fi prelungită, printr-o decizie ce va fi aprobată vineri, pentru că altfel, ar înseamna că suntem într-o situație de normalitate, ceea ce desigur nu este cazul, a mai spus Raed Arafat.

Vezi și

EXCLUSIV Cu ce se ocupă Richard Rinu, arestat pentru uciderea lui Emi Pian – Afaceri cu Ciprian Pian

EXCLUSIV Am deslușit misterul! Cine sunt Ciprian Napi și Richard Rinu, ultimul fiind arestat pentru uciderea lui Emi Pian

Document. Lovitură pentru Cristian Popescu Piedone! Acțiune în instanță demarată împotriva sa

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend