Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

REGELE REBEL aşezat lângă FIUL MODEL – GALERIE FOTO Eveniment istoric la Curtea de Argeş

Publicat

in

– Carol al II-lea, a fost înhumat lângă fiul care nu l-a iertat niciodata
– Noua dinastie a Hohenzollernilor se află, de-acum, la Curtea de Argeș, alături de dinastia Basarabilor

Ceremonie funerară impresionată la Curtea de Argeş, sămbătă, 9 martie, în cadrul unui eveniment istoric de amploare. Sicriul regelui Carol al II-lea a fost mutat sâmbătă în noua necropolă regală de la Curtea de Argeş, alături de cel al fiului său, Mihai întâi de România. Slujba de la Catedrala Arhiepiscopală Curtea de Argeş a durat aproape aproape o oră şi jumătate. Preoţi veniţi special din Argeş, Vâlcea şi Dâmboviţa au slujit în faţa sicriului Regelui repatriat acum 16 ani din Portugalia, unde a murit. La ceremonie au fost prezente principesele Sofia şi Maria. Printre cei care au mai fost prezenţi s-au numărat principele Nicolae şi soţia sa Alina Binder, secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi, academicianul Răzvan Theodorescu, Toni Greblă, secretar general al Guvernului, Paul Lambrino şi soţia sa Lia. La ieşirea din Vechea Catedrală spre Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea au fost purtate pe umeri de militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. În aceeaşi necropolă sunt înmormântaţi regina Ana şi regele Mihai I al României. În anul 2003, după o jumătate de secol de la trecerea la cele veşnice a Regelui Carol al II-lea, în Portugalia, rămăşiţele sale pământeşti au revenit în România, fiind depuse într-o capelă a Mânăstirii Curtea de Argeş, potrivit Biroului de Presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei. Regele Carol al II-lea a renunţat de două ori la tronul României, ca să se poată căsători cu femeia pe care o iubea şi care nu făcea parte dintr-o casă regală. Academicianul Răzvan Theodorescu a spus că este vorba de un moment istoric și că vorbim de al treilea rege al României care de astăzi de odihnește în pământul patriei. „Este simbolul unui stat într-o monarhie este dinastia. Or statalitatea românească, unul dintre marile noastre câștiguri, a fost reprezentată de dinastie. De vechile dinastii… vechea dinastie a Basarabilor se află aici la Curtea de Argeș. Noua dinastie a Hohenzollernilor se află la Curtea de Argeș”, a spus Theodorescu.

Un rege controversat dar neiertat de propriul fiu, regele Mihai I

Carol al doilea a fost o personalitate controversată. El a renunțat de trei ori la prerogativele sale de moștenitor al Coroanei, drept pentru care fiul său Mihai a fost proclamat principe moștenitor, iar la vârsta de doar șase ani a devenit rege. Mihai a domnit însă doar trei ani. Carol al Doilea și-a detronat fiul în 1930. Domnia sa a durat zece ani. În 1940 a abdicat în favoarea fiului său Mihai, care a domnit până în 1947. Carol al Doilea a murit în 1953, la Lisabona, unde a fost depus în Panteonul regilor Portugaliei. Trupul fostului Rege al României, Carol al II-lea, este scos din vila sa din Estoril și dus spre locul în care va fi îngropat, în Lisabona. Viața sa tumultuoasă s-a încheiat în exil. A murit aproape uitat de poporul său. Rămășițele sale au fost aduse în România abia în 2003. Fiul său Mihai nu a participat atunci la funeralii. La Curtea de Argeş urmează să mai fie aduşi, în următorul an, încă doi membri ai Familiei Regale: fratele lui Carol al II-lea, prinţul Mircea, răpus de febra tifoidă în Primul Război Mondial, dar al cărui loc de veci este acum în Castelul Bran, într-o criptă care trebuie restaurată, şi Regina mamă Elena.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Florin Roman: Luăm în calcul OUG sau asumarea răspunderii doar după ce am terminat procedurile parlamentare

Publicat

in

De

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat miercuri că dacă într-o lună de zile nu se rezolvă în Parlament situația pensiilor speciale, atunci Guvernul ia în calcul OUG sau angajarea răspunderii în Parlament.

Florin Roman a spus că PNL a depus în Parlament un proiect despre impozitarea pensiilor speciale, dar proiectul este „blocat” de PSD în comisiile Camerei Deputaților. El a spus că „luam in calcul OUG sau asumarea raspunderii doar dupa ce am terminat procedurile parlamentare”.

Intrebat cat timp mai asteapta PNL sa se rezolve in Parlament, Roman a zis: „(mai asteptam) maxim o luna de zile. daca nu vor rezolva intr-o luna aceasta problema, atunci guvernul are doua intrumente de atac”. El a sugerat ca nu se prefera varianta OUG pentru că „OUG va fi atacata la CCR de sluga PSD-ului dna Renate Weber”.

Citește și:

Marea bombă din așa-zisul proiect de lege al Jandarmeriei Române: Adio proteste de tip #Rezist! Ar putea fi interzisă acordarea avizului favorabil pentru mai mult de 3 zile

Ludovic Orban și oamenii lui, tot mai marginalizați în partid. Cum își pierde PNL proprii candidați în favoarea altui partid

Eduard Hellvig, ‘înlocuit’! Mutarea care l-a dat de gol pe Klaus Iohannis

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Dezvoltarea competențelor digitale, o prioritate

Publicat

in

De

Starea de urgență, impusă în România timp de două luni pentru a limita răspândirea coronavirusului, a confirmat o situație pe care am reclamat-o cu mulți ani în urmă.


Închiderea școlilor și mutarea cursurilor în online, precum și necesitatea ca multe activități economice să se desfășoare de la distanță, prin intermediul Internetului, au arătat că România trebuie să recupereze rapid decalajul privind digitalizarea instituțiilor și asigurarea competențelor populației pentru utilizarea tehnologiei.

Indicele european al digitalizării plasează capitalul uman din România pe locul 27 în UE în ceea ce privește competențele digitale. Conform ultimului raport al The Digital Economy and Society Index, doar 29% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au aceste competențe de bază, față de media europeană de 57%, și doar 10% sunt la nivel avansat, față de media UE de 31%. Putem recupera din acest decalaj pentru că soluția există deja: educația continuă, pe tot parcursul vieții.

În 2018, când la conducerea Ministerului Educației se afla Ecaterina Andronescu, am întrebat-o pe doamna ministru, oficial, ce măsuri are în vedere pentru a stimula participarea la programele de formare profesională și învățare pe tot parcursul vieții a adulților de vârstă activă. Întrebarea venea în contextul în care guvernul PSD-ALDE prevedea o investiție de circa 1,6 miliarde de euro în această formă de educație. Evident, investiția a rămas pe hârtie.

În România, rata de participare a adulților la educația formală sau non-formală era, în anul 2016, de doar 7%, conform datelor oferite la începutul anului trecut de către Ministerul Muncii. Așadar, acest minister avea în 2019 date neactualizate, vechi de trei ani.

Situația trebuie schimbată rapid. Funcționarii publici au dreptul și obligația de a-și îmbunătăți, în mod continuu, abilitățile și pregătirea profesională. Instituțiile de stat trebuie să se digitalizeze urgent. În mediul privat, succesul aparține doar celor care știu să se adapteze.

Activitățile din mediul digital nu mai sunt din viitor, ceva de domeniul science fiction, ci fac parte din prezent. Iar dezvoltarea competențelor digitale trebuie să înceapă încă de la primele clase de școală.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend