Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Refugiaţii rohingya cer Facebook despăgubiri de 150 de miliarde de dolari

Publicat

in

Refugiaţii rohingya au depus luni o plângere împotriva Facebook şi au cerut despăgubiri de 150 de miliarde de dolari de la reţeaua de socializare pe care o acuză că a permis difuzarea mesajelor de ură care vizează această minoritate etnică pe platforma sa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Plângerea depusă la o instanţă din California, unde are sediul Facebook, susţine că algoritmii folosiţi de Facebook a favorizat dezinformarea şi ideologiile extremiste care au dus la acte violente în lumea reală.
„Facebook-ul este ca un robot programat cu o singură misiune: să se dezvolte”, scriu reclamanţii.

„Realitatea de netăgăduit este că extinderea Facebook, alimentată de ură, diviziune şi dezinformare, a lăsat în urma sa sute de mii de vieţi rohingya devastate”, continuă documentul consultat de AFP.

Cei mai mulţi dintre rohingya, o minoritate etnică musulmană, s-au refugiat în Bangladesh începând cu 2017, după ce au fugit de o campanie violentă de represiune în Myanmar, ţară predominant budistă în care sunt consideraţi clandestini, deşi sunt acolo, în multe cazuri, de câteva generaţii. Refuzând să se întoarcă în Myanmar dacă nu li se garantează securitatea şi drepturi egale, refugiaţii trăiesc în colibe improvizate şi în condiţii insalubre.

Mulţi Rohingya care au rămas în Myanmar nu beneficiază de cetăţenie şi sunt ţinta violenţelor comunitare şi ale discriminării din partea juntei de guvernământ.

Plângerea colectivă depusă luni la San Francisco susţine că algoritmii Facebook împing anumite profiluri de utilizatori spre grupuri şi mai extremiste, o situaţie ideală pentru „conducătorii şi regimurile autocratice”.

Organizaţii care apără drepturile omului au criticat de mult timp Facebook pentru că nu s-a implicat suficient în lupta împotriva dezinformării şi a informaţiilor false.

Chiar şi atunci când platforma este alertată asupra conţinutului de ură, ea nu acţionează, dau asigurări unii critici, care susţin că astfel de situaţii conduc la persecutarea minorităţilor şi poate chiar afecta rezultatul unor alegeri.

Frances Haugen, o lansatoare de alertă care a părăsit Facebook în luna mai şi a denunţat practicile fostului său angajator, a declarat în faţa Congresului că reţeaua, a cărei companie-mamă a fost redenumită recent Meta, alimentează „violenţa etnică” în unele ţări.

Conform legislaţiei americane, este puţin probabil ca Facebook să fie considerat responsabil pentru mesajele postate de utilizatorii săi. Pentru a evita această capcană legală, plângerea rohingya evidenţiază faptul că legislaţia din Myanmar, care nu oferă nici un fel de protecţie de acest fel, ar trebui să aibă prioritate.

Contactat de AFP, Facebook nu a reacţionat luni seară la ştirea privind depunerea acestei plângeri.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Polițiștii din București au arestat un cuplu de tineri care păcăleau oameni prin ‘metoda accidentul’/ Video

Publicat

in

De

Polițiștii din Capitală au reținut un bărbat de 20 de ani și o femeie de 24 de ani, care ar fi păcălit mai multe persoane prin ”metoda accidentul”. Aceștia se dădeau drept cadre medicale și cereau oamenilor bani pentru a trata o rudă care ar fi suferit un accident foarte grav.

”Duminică, 7 august a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, au reţinut două persoane, un bărbat de 20 de ani și o femeie de 24 de ani, față de care sunt efectuate cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și complicitate la înșelăciune.

În cursul zilei de 7 august, Secția 25 de Poliție a fost sesizată de către o femeie, prin sistem 112, cu privire la faptul că ar fi fost victima unei infracțiuni de înșelăciune.

În fapt, în aceeași zi, în jurul orei 10.30, în timp ce se afla la domiciliu, femeia ar fi fost apelată pe telefon, de către o persoană care s-a recomandat a fi cadru medical, în cadrul unui spital și, sub pretextul că urmează să îi opereze pe nepoții săi care ar fi fost victimele unui accident rutier, i-ar fi solicitat persoanei vătămate o sumă de bani.

Ulterior, în jurul orei 11.00, la domiciliul său s-a prezentat un bărbat, căruia victima i-a înmânat peste 45.000 de lei.

În urma cercetărilor și activităților investigativ-operative, polițiștii au depistat, în doar câteva ore, în zona comiterii faptei, două persoane, un bărbat, de 20 de ani și o femeie, în vârstă de 24 de ani, având asupra lor suma de 50.400 de lei, a cărei proveniență nu a putut fi justificată.

Cele două persoane au fost reținute pentru 24 de ore. Ulterior bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar femeia a fost plasată în control judiciar.

Prejudiciul, în valoare de 45.200 de lei, a fost recuperat, în integralitate.

Cercetările sunt continuate de către Secția 25 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înșelăciune și complicitate la înșelăciune.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, arată Poliția Capitalei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Balena beluga blocată de câteva zile în râul Sena va fi mutată într-un bazin cu apă sărată

Publicat

in

De

O balenă beluga blocată de câteva zile în râul Sena, departe de apele arctice sau subarctice în care trăiește în mod normal, va fi mutată marți într-un bazin cu apă sărată pentru verificări și îngrijiri, a anunțat o organizație implicată în salvarea sa.

Beluga, care s-a rătăcit în Sena săptămâna trecută și a parcurs înot aproape jumătate din distanța până la Paris, a fost închisă în ecluza unei nave, unde a primit vitamine și antibiotice în weekend, dar nu a reușit să mănânce, au declarat reprezentanții organizației neguvernamentale Sea Shepherd France, potrivit Reuters.

Nu se știe de ce balena s-a îndepărtat atât de mult de habitatul său natural, existând îngrijorări serioase cu privire la șansele sale de supraviețuire în apele calde ale Senei, conform Mediafax.

„Astăzi este o zi mare pentru beluga și pentru toți cei implicați în salvarea ei”, a declarat Sea Shepherd France într-un tweet.

În acvariul cu apă sărată, balena „va fi monitorizată și va primi ajutor, cu speranța că poate fi vindecată. Va fi apoi eliberată în mare cu, sperăm, șanse mai mari de supraviețuire”, au explicat salvatorii.

Imaginile filmate luni cu drona au arătat balena albă ieșind la aer în timp ce făcea cercuri lente în ecluză, chiar sub suprafața apei.

La sfârșitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri pe Sena și a murit din cauze naturale după ce încercările de a o ghida înapoi în mare au eșuat.

În septembrie 2018, o balenă beluga a fost observată în râul Tamisa, la est de Londra, timp de câteva zile, în ceea ce a fost atunci cea mai sudică apariție a unei beluga în raport cu țărmurile britanice.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend