Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

REFERENDUM TVR: Indisciplinaţii la volan, sancţionaţi şi în baza filmărilor participanţilor la trafic? Azi, de la 21.00, la TVR 1

Publicat

in

​Luni seară, la „Referendum”, Mihai Rădulescu ne provoacă din nou la o dezbatere de mare interes pentru noi toţi: vorbim despre noile reguli care sancţionează condusul agresiv, iar întrebarea pe care jurnalistul o lansează invitaţilor în platou, dar şi telespectatorilor este: „Ar fi bine ca poliţiştii să poată aplica amenzi şoferilor indisciplinaţi şi în baza filmărilor făcute de participanţii la trafic?”.

Mihai Radulescu, Referendum TVRFoto: TVR

  • Emisiunea este realizată în parteneriat cu HotNews.ro. Cititorii pot răspunde la întrebare în cadrul unui sondaj odată cu începerea emisiunii. De asemenea, își pot spune părerea folosind sistemul de comentarii de la finalul articolului.

„Referendum”, emisiunea în care o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare şi la care telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe, se vede la TVR 1 pe 14 februarie, de la ora 21.00.

Peste numai două săptămâni intră în vigoare modificările introduse în Codul Rutier, care sancţionează, în premieră, comportamentul agresiv la volan. Dai flash-uri nejustificat sau hărţuieşti un alt şofer conducând prea aproape de el, rişti amenda sau chiar suspendarea permisului. Dar cum vor putea fi probate asemenea fapte? Dacă se vor lua în considerare doar constatările făcute de agenţii rutieri, există temerea că noile reguli nu vor avea efect. Multă lume şi-ar dori ca sancţiunile să poată fi date şi pe baza înregistrărilor video făcute cu dispozitivele personale ale şoferilor sau pietonilor (camera de bord, telefon mobil). Însă o iniţiativă legislativă în acest sens tocmai a fost respinsă la vot în Parlament, reaprinzând controversa publică legată de noul Cod Rutier.

„E bine, e rău?” – ne şi vă întreabă Mihai Rădulescu diseară la „Referendum”, pe TVR 1, unde a invitat specialişti cu opinii diferite, pentru a ne ajuta să ne formăm, la rândul nostru, o părere documentată despre subiect.

Vin în studioul „Referendum” pentru a-şi susţine punctul de vedere: Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor EUROPOL; avocatul Adrian Cuculis; Mihai Botez, senator USR, iniţiatorul Legii privind acceptarea ca probe a camerelor de bord; Titi Aur, multiplu campion de raliuri, expert în conducere defensivă; Sorin Ene, pilot profesionist, campion la drift şi Cătălin Radu Codescu, preşedinte al Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România.

„Vedem ce argumente are fiecare dintre ei, dar nu numai atât. Discutăm despre mult-aşteptatele norme metodologice, care trebuie să lămurească neclarităţile legate de aplicarea noilor măsuri. De asemenea, aflăm ce noutăţi sunt în cel mai mediatizat accident din ultimul timp, soldat cu moartea unei fetiţe şi rănirea alteia, pe o trecere de pietoni, în Capitală. Vorbim cu avocatul familiei Raisei şi cu mama Marinei, la finalul zilei în care a avut loc o nouă etapă în investigarea accidentului produs de un poliţist vitezoman”, ne promite Mihai Rădulescu.

Telespectatorii sunt aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute: stiriletvr.ro si hotnews.ro, Facebook Referendum şi Facebook TVR 1. Începând cu ora 21.00, vor putea şi vota DA sau NU, ca răspuns la întrebarea ediţiei. Evoluţia votului va fi prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea dacă se justifică sau nu pensiile speciale din primării şi consilii judeţene, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video – Ciocniri la Universitatea din Teheran: forțele de ordine ar fi tras în studenți

Publicat

in

De

Forțele de securitate iraniene au asediat Universitatea Sharif din Teheran duminică seara, prinzând în interior studenții care protestau și au tras în ei cu gloanțe de cauciuc, scrie Jerusalem Post.

Mai devreme, duminică dimineață, a fost distribuit un videoclip în care studenții de la universitate scandează sloganuri împotriva liderului suprem iranian Ali Khamenei . Mai târziu, după-amiaza și seara, au fost distribuite online rapoarte conform cărora forțele de securitate au blocat intrările și ieșirile din campus și au început să reprime studenți, trăgând cu gaze lacrimogene spre ei.

Un videoclip de la fața locului a arătat studenți fugând de forțele de securitate într-o parcare de la universitate. O serie de alte videoclipuri au arătat forțele de securitate trăgând un număr mare de gloanțe de cauciuc către studenții din campus.

Pe fondul ciocnirilor, ministrul iranian al științei, Mohammad Ali Zolfigol, a sosit la universitate și a vorbit cu studenții, potrivit presei de stat iraniene. Se pare că ministrul a reușit să permită unora dintre studenți să părăsească campusul, dar unii studenți erau încă blocați în universitate.

Rapoartele ulterioare au indicat că studenții erau urcați în dube. La scurt timp după aceea, forțele iraniene au început să tragă spre cămine.

Pe măsură ce rapoartele despre situația de la universitate s-au răspândit seara, civili din Teheran au fost văzuți îndreptându-se spre universitate în grupuri mari.

Protestatarii iranieni și-au exprimat îngrijorarea că forțele de securitate ar putea repeta masacrele care au avut loc în timpul protestelor studențești din Iran din 1999.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Lula, avans în fața lui Bolsonaro, în alegerile prezidențiale din Brazilia, potrivit primelor rezultate parțiale

Publicat

in

De

Autoritatea electorală națională din Brazilia a început duminică să raporteze rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din țară, în care fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva își propune să-l detroneze pe actualul președinte Jair Bolsonaro, relatează Reuters și AFP.

Un afis cu chipul lui Lula sa SilvaFoto: Nuno Cruz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cu doar 0,1% din voturi numărate, Lula obținuse 51% din voturile valabile, comparativ cu 37% pentru Bolsonaro, a raportat Curtea Electorală Superioară (TSE) pe site-ul său. Dacă niciun candidat nu câștigă mai mult de jumătate din voturi, excluzând buletinele de vot nule, primii doi se vor înfrunta într-un tur al doilea de vot pe 30 octombrie.

Secțiile de votare s-au închis duminică la 20:00 GMT în toată Brazilia, unde 156 de milioane de alegători au fost chemați să-și aleagă următorul președinte, dar și guvernatorii, o treime dintre senatorii și deputații federali și ai celor 27 de state.

În timp ce alegerile s-au desfășurat într-o manieră „absolut calmă”, potrivit președintelui Tribunalului Electoral Superior (TSE), Alexandre de Moraes, președintele în exercițiu, Jair Bolsonaro, a dat de înțeles că ar putea să nu recunoască rezultatul votului în acest cazul victoriei adversarului său, fostul șef al statului și favorit Lula.

Lula, liderul stângii braziliene, este dat favorit de sondajele de opinie și ar obţine 50% din voturile valabile (excluzându-le pe cele nule şi albe) faţă de 36% cât ar reuşi să strângă adversarul său direct, preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Un candidat trebuie să atingă pragul de 50% plus un vot pentru a fi ales din primul tur şi să evite turul al doilea, care este programat pentru 30 octombrie.

Lula a petrecut aproape doi ani după gratii pentru două condamnări pentru corupţie, care au fost anulate în 2021 ca urmare a unor iregularităţi în timpul proceselor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend