Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Referendum în Scoția: Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu premierul scoțian

Publicat

in

Regina Elisabeta a II-a i-a acordat miercuri o audiență prim-ministrului Scoției, Nicola Sturgeon, la o zi după ce liderul a anunțat că va organiza un nou referendum privind independența Scoției în 2023, potrivit AFP.

Nicola SturgeonFoto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Suverana, în vârstă de 96 de ani, l-a primit pe liderul partidului SNP la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, unde este cazată în timp ce participă la o săptămână tradițională de evenimente regale în Scoția, alături de mai mulți membri ai familiei sale.

Îmbrăcată într-o rochie cu flori, ea a fost filmată în timpul întâlnirii fără bastonul pe care acum se bazează adesea. Nicola Surgeon i-a oferit o sticlă de whisky Johnnie Walker în ediție limitată.

Conținutul schimbului de replici nu a fost dezvăluit.

În pofida opoziției puternice a guvernului britanic, prim-ministrul scoțian și-a reafirmat marți hotărârea de a organiza un nou referendum privind independența Scoției la 19 octombrie 2023.

Ea a declarat că a cerut Curții Supreme să stabilească dacă Parlamentul scoțian are puterea de a legifera pentru un referendum fără acordul Londrei.

Scoțienii au fost deja consultați pe această temă în 2014 și au votat în proporție de 55% pentru a rămâne în cadrul Regatului Unit, iar pe baza acelui vot, premierul britanic Boris Johnson susține că un astfel de referendum poate avea loc doar „o dată la o generație”.

„Nu este momentul potrivit pentru o schimbare constituțională”, a declarat Johnson miercuri, de la Madrid, unde participă la summitul NATO.

El a spus că este „concentrat pe prioritățile” poporului britanic, cum ar fi criza costului vieții, dar a precizat că va analiza „cu atenție” propunerea.

Regina, care are apariții din ce în ce mai rare din cauza problemelor de mobilitate, a asistat marți la o paradă a forțelor armate la Edinburgh, zâmbind și purtând un baston.

La începutul lunii iunie, poporul britanic a sărbătorit timp de patru zile cea de-a 70-a aniversare a domniei Elisabetei a II-a, care este cel mai bătrân monarh în funcție din lume.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Raport – Două treimi din populaţia lumii va ajunge să folosească internetul până la sfârșitul anului

Publicat

in

De

Două treimi din populația lumii va ajunge să folosească internetul până la sfârșitul acestui an. Estimarea apare într-un raport publicat cu ocazia conferinței Uniunii Internaționale de Telecomunicații găzduită de București. Pandemia a dus la accelerarea conectivității la nivel global, potrivit acestui document, anunță rador.ro.

Astfel, în 2020, numărul utilizatorilor de internet a crescut cu 10%, inclusiv în țările mai sărace. De asemenea, în primul an al pandemiei, peste 550 de milioane de persoane au lucrat de acasă, în regim online, un procent semnificativ din forța de muncă globală. Măsurile de izolare la domiciliu din pandemie au condus la introducerea învățământului la distanță prin internet în aproape 90% dintre școli.

Trăgând linia, se arată în raport, e plauzibil ca numărul utilizatorilor de servicii digitale să crească până la sfârșitul acestui an până la 5,3 miliarde oameni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina va primi obuziere ‘Zuzana-2’ care pot lansa şase proiectile pe minut la o distanţă de până la 40 de kilometri

Publicat

in

De

Germania, Danemarca şi Norvegia vor cumpăra 16 obuziere slovace Zuzana-2 pentru Ucraina, a anunţat duminică Ministerul Apărării german, precizând că livrarea obuzierelor va începe anul viitor, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Armele, care pot lansa şase proiectile pe minut la o distanţă de până la 40 de kilometri, vor fi construite în Slovacia, potrivit ministerului german. Cele trei ţări vor cheltui 92 de milioane de euro pe aceste sisteme.

Ucraina, care în ultimele săptămâni a înregistrat succese notabile în contraofensiva împotriva Rusiei, a declarat că are nevoie de arme mai multe şi mai grele pentru a putea respinge invazia pe care Moscova a lansat-o în februarie.

După invazia lansată în Ucraina pe 24 februarie, în prezent trupele ruse controlează aproape integral provinciile Lugansk şi Herson şi circa 60% din Doneţk şi Zaporojie. Oficializarea anexării acestora vine în timp ce armata ucraineană, ajutată între timp substanţial cu armament de statele occidentale, îşi continuă o contraofensivă de succes lansată pe mai multe direcţii pe linia frontului, reuşind să elibereze mai ales teritorii din regiunea nordică Harkov.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend