Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Record istoric: Prețul gazelor naturale a crescut de 4 ori în Republica Moldova

Publicat

in

Creșterea semnificativă a prețului la gazele naturale, în lume și în regiune, nu a ocolit Republica Moldova. Astfel, în ultimele luni acesta a crescut de câteva ori și în septembrie a ajuns la nivelul cel mai mare din istorie: 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce este de patru ori și ceva mai mult decât în primele trei luni ale anului, transmite Mold-street.

„Pentru luna august, noi am fost informați oficial că Moldovagaz a importat gazele la un preț de 440 de dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru septembrie prețul este de 550 de dolari. La începutul anului era 127 de dolari”, a declarat, pentru postul de radio Europa Liberă, Ștefan Creangă, directorul ANRE.

Cifrele anunțate de Ștefan Creangă denotă că prețul gazelor pentru Republica Moldova au evoluat în ultimele luni aproape de cele spot de pe piața internațională, așa cum au insistat și recomandat în ultimii ani mai mulți experți și politicieni.

De notat că, în ultimele luni, prețurile la gaze în Europa doboară record după record și au ajuns la mijlocul acestei săptămâni la nivelul de circa 850 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„Conjunctura pieței europene de tip spot în cazul contractului cu Gazprom se aplică doar pentru perioada caldă a anului, când cuantumul consumului reprezintă 15% din volumul anual. Însă pentru perioada rece și sezonul de încălzire prețul de achiziție trimestrial este corelat cu costul coșului produselor petroliere și, respectiv, nu depinde de fluctuațiile bursiere de tip spot”, a precizat, pentru Mold-Street.com, Vadim Ceban, președintele Moldovagaz.

„Așadar, chiar dacă avem așa prețuri, care apropo sunt mult mai mici decât prețuri spot de azi, nu au un impact atât de mare. Or, singuri experții ne sugerau să mergem vara pe spot”, a adăugat Vadim Ceban.

Menționăm că, la 1 octombrie, expiră contractul anual de import al gazelor și, respectiv, până la finele acestei luni conducerea Moldovagaz și reprezentanți ai Guvernului ar urma să meargă la Gazprom ca să negocieze și să semneze un nou contract de import.

Chiar dacă prețurile la gaze vor fi mai mari, ele nu vor ajunge la nivelul celor spot.

Aşa că trebuie să ne pregătim de o ajustare a preţurilor reglementate de către ANRE. Aceasta ar putea fi operată chiar de la 1 octombrie sau de la 1 noiembrie, adică în pragul iernii.

Potrivit unor estimări, am putea asista la o creştere cu peste 30% a preţului la metan pentru consumatorii finali. Or preţul mediu anual de import va fi de circa 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 35% mai mult decât valoarea inclusă în tariful aprobat de ANRE în octombrie 2020.

„Cresc prețurile și în Rusia, și în Ucraina. Vor exista ajustări la tarife și în Republica Moldova. Nu pot vorbi despre procente exacte”, a declarat anterior Ceban la un post TV.

Șeful Moldovagaz a dat asigurări că această modificare de preț nu are legătură cu schimbările politice de la Chișinău.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Sudan este aşteptată marţi

Publicat

in

De

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să ţină marţi după-amiază o şedinţă de urgenţă cu uşile închise privind lovitura de stat din Sudan, au indicat luni surse diplomatice pentru AFP preluat de agerpres.

Această sesiune a fost solicitată de şase ţări occidentale, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Statele Unite, Estonia şi Franţa, au precizat sursele.
În cursul unei videoconferinţe de presă de la Khartoum cu jurnalişti la New York, reprezentantul ONU în Sudan, germanul Volker Perthes, a făcut cunoscut că se aşteaptă să expună marţi Consiliului noua situaţie din Sudan.

El şi-a exprimat speranţa ca cei 15 membri ai acestuia să dea din nou dovadă de unitate, subliniind că declaraţiile lor au fost în ultimii doi ani luate “mai degrabă în serios” de actorii sudanezi.

Membrii Consiliului iau în considerare să le ceară partenerilor să adopte o declaraţie comună, potrivit surselor diplomatice. Aceasta nu ar merge, totuşi, până la condamnarea loviturii de stat, aşa cum a făcut cu fermitate secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ci s-ar limita la a evoca îngrijorarea Consiliului de Securitate.

Obiectivul este de a obţine adeziunea tuturor membrilor Consiliului, a precizat pentru AFP un diplomat, dar nu este sigur că Rusia şi China o vor aproba.

În cursul zilei de luni, Moscova s-a delimitat de dezaprobarea internaţională generală, considerând că puciul este “rezultatul logic al unei politici eşuate” însoţită de “o ingerinţă străină de amploare” care ignoră “disperarea şi situaţia deplorabilă a majorităţii populaţiei”.

Întrebat despre reacţiile internaţionale, Volker Perthes a subliniat că criticile au fost foarte puternice din partea Statelor Unite şi Europei, dar mult mai măsurate din partea ţărilor vecine care se tem mai ales pentru stabilitatea regiunii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Mărturia CUTREMURĂTOARE a unui medic infectat cu COVID: ‘Mă chinuiam atât de mult încât mi-am rugat colegii să mă omoare’

Publicat

in

De

Un medic din Botoșani a făcut dezvăluiri cutremurătoare despre clipele în care a fost bolnav de COVID. Iulian Preda, coordonatorul măsurilor anti-COVID în spitalele din Botoșani, spune că boala l-a afectat atât de mult încât și-a rugat colegii doctori să-i curme suferința.

“Eu am trecut prin această boală, era să mor. Atât de rău mi-a fost, și mă chinuiam atât de mult încât mi-am rugat colegii să mă omoare. 38 de zile cu totul, iar acum vin unii să îmi spună în față că nu există Covid”, a declarat medicul Iulian Preda pentru presa locală.

Specialistul a mai relatat, într-un interviu, că este îngrozitor că au început să moară tineri din cauza noului coronavirus şi că personalul medical se roagă zilnic să poată salva pacienții care le ajung în grijă, potrivit realitatea.net.

Mai mult, medicul susține că autorităţile s-au relaxat mult prea repede în privinţa pandemiei.

“Societatea românească a tratat cu dispreț existența acestui virus. Am considerat că este doar o gripă banală și de care se trece cu ușurință. Morții din primul val, al doilea val, dar mai ales cei din primul val, au fost uitați. S-a uitat suferința și necazurile de atunci și totul a devenit așa, ca o mare relaxare, ca o mare lehamite. De la nivel foarte jos până la nivel foarte înalt. Tocmai când lucrurile ar fi trebuit să ne pună în gardă pe toți, să ne facem rezerve alimentare, de măști, de halate, de produse medicamentoase, de vaccinuri, de anticorpi și de toate celelalte, noi ne-am relaxat cu totul. Mult prea devreme și mult prea tare”, a declarat Iulian Preda.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend