Conecteaza-te cu noi

ECONOMIC

Realitatea cruntă din economie: Majorările salariale, ANULATE de inflaţia record

Publicat

in

În luna iunie 2018, când rata anuală a inflației din România a ajuns la recordul european de 5,4%, angajații din mai multe sectoare s-au confruntat cu o scădere a puterii de cumpărare, câștigurile lor salariale fiind erodate de scumpiri, arată statisticile oficiale consultate de Business Magazin, potrivit Mediafax.

La nivelul salariului mediu pe economie, creșterea nominală din iunie 2017 până în iunie 2018 a fost de 14,33% (de la 2.380 la 2.721 de lei), dar din cauza inflației majorarea reală a fost de doar 8,93%, potrivit seriilor de date ale Institutului Național de Statistică (INS) analizate de Business Magazin – BM. Iar dacă pe medie – ca rezultantă generală – s-a întâmplat așa, înseamnă că există domenii în care puterea de cumpărare a crescut chiar în condiții de scumpiri, dar există și domenii în care, deși salariul a crescut, puterea de cumpărare a scăzut.

În intermedierile financiare (bănci, asigurări, pensii, fonduri mutuale), spre exemplu, salariul nominal net a crescut cu 4,39%, de la 4.581 de lei în iunie 2017 la 4.782 de lei în iunie 2018; însă, din cauza inflației, salariul real – puterea de cumpărare – a scăzut cu 1%. Cu alte cuvinte, acel plus de 200 de lei la salariul finanțiștilor s-a transformat într-un minus la puterea de cumpărare, din cauza scumpirilor de peste an.

La fel au pățit și funcționarii din IFN-uri (instituțiile financiare non-bancare) sau din companiile de leasing ori de brokeraj pentru microcredite: salariile lor nominale au crescut pe medie cu 2,2%, de la 4.756 de lei în iunie 2017 la 4.860 de lei în iunie 2018, dar – din cauza inflației – puterea lor de cumpărare a scăzut cu 3,2%.

Alt exemplu: în industria tutunului, care până nu demult era campioana majorărilor salariale și domina topul veniturilor, salariul mediu a crescut cu 3,76%, de la 4.094 de lei în iunie 2017 la 4.248 de lei în iunie 2018, dar de fapt puterea de cumpărare a acestor angajați a scăzut cu 1,64%.

Potrivit BM, domeniul „poștă și curierat” se remarcă prin altceva: angajații de aici au pierdut din cauza scumpirilor exact cât au câștigat prin creșterea veniturilor, salariul lor real (ajustat cu inflația) urcând în acest an cu puțin peste 0%.

Din statistici mai reiese că petroliștii, angajații din domeniul gazelor și colegii lor din domeniul extractiv par să fie cei mai ghinioniști din acest punct de vedere. Pe lângă neplăcuta scădere salarială, cu 3,8% (de la 5.478 de lei în iunie 2017 la 5.269 de lei în iunie 2018), ei s-au confruntat și cu scumpirile de 5,4% în perioada analizată, fapt care le-a provocat o scădere a puterii de cumpărare cu 9,2%. Și chiar cu peste 14%, în cazul angajaților din domeniul „servicii anexe extracției”.

De cealaltă parte, cu creșteri consistente ale puterii de cumpărare în condiții de inflație, se regăsesc „norocoșii” din domeniile în care salariile s-au majorat spectaculos. Topul majorărilor este dominat de angajații din rafinării și cocserii (+35% la salariul nominal, respectiv +29,6% la puterea de cumpărare), urmați de cei din companiile de editare (+33% la salariul nominal, respectiv +27,6% la puterea de cumpărare), de cei din sănătate și asistență socială (+31,7% la salariul nominal, respectiv +26,3% la puterea de cumpărare) și de lucrătorii din minele metalifere (+25,6% la salariul nominal, respectiv +20,2% la puterea de cumpărare).

Potrivit BM, din statisticile oficiale ar putea fi dedusă și un fel de formulă de calcul pentru cât costă inflația, prima constatare fiind aceea că „prețul scumpirilor” este cu atât mai mare cu cât salariile cresc mai puțin. La nivelul mediei, unde majorarea salariului real a fost de doar 8,9% când putea fi de 14,3%, calculul arată un „preț” de 130 de lei per salariat. Adică puterea de cumpărare în loc să crească cu 341 de lei (cât a fost majorarea salarială nominală), a crescut doar cu 211 lei, din cauza scumpirilor.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Guvernul Orban- necesar record de împrumuturi. Pentru prima dată când necesarul de finanțare trece de 100 de miliarde de lei

Publicat

in

De

Necesarul de împrumut al statului pentru anul 2020 a urcat la 120 miliarde de lei (24,7 miliarde euro), o sumă record, echivalentă cu peste 10% din PIB, după ce Guvernul a revizuit ținta de deficit bugetar de la 3,6%, cât anticipa anterior, la 6,7%, în contextul în care statul alocă tot mai multe resurse pentru sistemul de sănătate și pentru sprijinirea economiei, iar veniturile scad din cauza restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului. La un deficit estimat la 3,6%, necesarul de împrumut era de 87 miliarde de lei pentru anul acesta.

Trebuie menționat că mulți economiști consideră prea optimist chiar și nivelul de 6,7%, bazat pe o scădere economică estimată la numai 1,9%. FMI estimează pentru România o scădere a PIB de 5%. Este pentru prima dată când necesarul de finanțare trece de 100 de miliarde de lei. Anul trecut, necesarul de finanțare a fost de 91,6 miliarde de lei, din care 48,3 miliarde de lei pentru deficitul bugetar și restul pentru rostogolirea datoriei, adică pentru plata datoriilor mai vechi care ajung la scadență în cursul acestui an. O creștere atât de puternică a necesarului de împrumut ar fi ridicat probleme de finanțare și într-o perioadă normală, dar, în actualul context, situația este cu mult mai dificilă. De altfel, Finanțele caută deja bani și pe la instituțiile internaționale, de unde, dacă reușesc să ia bani, aceștia sunt de obicei la dobânzi mult mai mici comparativ cu ce poate obține România direct din piață. După rectificarea bugetară, Guvernul a anunțat că are nevoie de 72,5 miliarde de lei pentru a acoperi deficitul din acest an. Anterior, pentru deficit planificase 40,5 miliarde de lei. Rămâne neschimbată suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru plata datoriilor ajunse la scadență, de 47 miliarde de lei (suma aceasta exprimată în lei poate înregistra variații ușoare, din cauza componentei în valută).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Patronii de hoteluri se pregătesc să dea în judecată Guvernul

Publicat

in

De

Mai mulți patroni de hoteluri din România anunță că vor da în judecată statul român. Aceștia își doresc recuperarea pierderilor și daune în lipsa unor măsuri care să îi sprijine în această perioadă. „Deocamdată suntem în curs de a forma un consorțiu procesual din 15 patroni de hoteluri. Săptămâna viitoare voi face anunțurile. Ei sunt deciși să dea statul român în judecată, pe de o parte prelungirea nejustificată a stării de urgență sub numele de stare de alertă, în condițiile în care toate țările din jur și au deschis turismul. Și mai doresc să dea în judecată statul pentru că nu există o motivație reală pentru care să se păstreze această închidere a economiei României, ceea ce îi va duce în curând în faliment”, a declarat Ghoerghe Piperea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend