Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Reacția Moscovei la criticile premierului armean cu privire la trupele ruseşti din jurul regiunii Nagorno-Karabah: „Inacceptabile”

Publicat

in

Rusia a afirmat vineri că „atacurile publice” asupra trupelor sale de menţinere a păcii desfăşurate în jurul regiunii separatiste Nagorno-Karabah din Azerbaidjan sunt „inacceptabile”, a doua zi după ce premierul armean Nikol Paşinian a criticat contingentul, relatează Reuters și Agerpres.

Maria ZaharovaFoto: – / Sputnik / Profimedia

Civili azeri care susţin că sunt activişti de mediu au blocat singurul drum între Armenia şi enclava cu populaţie majoritar armeană de pe 12 decembrie. Oficialii din Nagorno-Karabah susţin că proviziile de alimente, medicamente şi combustibil sunt pe sfârşite.

Joi, site-ul de ştiri armean Hetq a difuzat o declaraţie a lui Paşinian potrivit căreia forţa rusă de menţinere a păcii „devine un martor tăcut la depopularea Nagorno-Karabah”, din cauza faptului că nu a redeschis drumul blocat.

Paşinian a spus că dacă trupele ruseşti nu sunt capabile să asigure stabilitatea şi securitatea în Nagorno-Karabah, ele ar trebui să facă loc unei misiuni ONU de menţinere a păcii.

„Considerăm orice atacuri publice sau provocări împotriva trupelor noastre de menţinere a păcii inacceptabile şi acţiuni deliberate care provoacă un prejudiciu real procesului de normalizare armeano-azer”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar locuitorii săi sunt predominant etnici armeni şi au reuşit să scape controlului Baku în urma unui război de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90, într-o perioadă în care Uniunea Sovietică se dezintegra.

În 2020, Azerbaidjan a reuşit să recucerească o parte din teritoriu în urma unui nou război care s-a încheiat cu un armistiţiu mijlocit de Rusia. Trupe de menţinere a păcii au fost desfăşurate de-a lungul coridorului Lacin, singurul drum dintre Armenia şi Nagorno-Karabah.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Comisia Europeană aduce România cu `picioarele pe pământ`: deficite mari, curs leu-euro supraevaluat, dobânzi mari ale împrumuturilor

Publicat

in

Comisia Europeană aduce România cu `picioarele pe pământ`: deficite mari, curs leu-euro supraevaluat, dobânzi mari ale împrumuturilor

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a publicat rapoartele de țară și recomandările pentru statele membre. Procedura face parte din ceea ce se numește semestrul european, o analiză aprofundată introdusă după criza din 2008-2009 cu scopul de a preveni apariția unor dificultăți ale finanțelor publice.

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Novak Djokovic și mesajul politic transmis după victoria de la Roland Garros

Publicat

in

Red. Sport • HotNews.ro

Calificat în turul doi la Roland Garros, Novak Djokovic a scris un mesaj politic despre independenţa Kosovo pe camera de filmat de pe arena Philippe-Chatrier, luni, după victoria obținută în faţa lui Aleksandar Kovacevic.

Novak Djokovic si mesajul politic de la Roland GarrosFoto: Jean Catuffe/Dppi / Zuma Press / Profimedia

Novak Djokovic: „Kosovo este inima Serbiei”

„Kosovo este inima Serbiei! Stop violenţei!”, este mesajul scris de Djokovic pe tradiţionala cameră dedicată semnăturilor jucătorilor.

Cuvintele cu încărcătură politică ale jucătorului sârb vin în contextul în care ţara sa contestă de 15 ani independenţa autoproclamată a Kosovo. Scrisă în chirilică, această frază vine într-un moment în care tensiunile dintre Serbia şi Kosovo s-au intensificat în ultimele săptămâni.

„Kosovo este leagănul nostru, fortăreaţa noastră, centrul celor mai importante lucruri pentru ţara noastră… Sunt multe motive pentru care am scris asta pe cameră” – Novak Djokovic pentru presa din Serbia, citat de RFI.

Conform AFP, un număr de aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în confruntări cu manifestanţii sârbi care cer plecarea primarilor albanezi, Belgradul raportând zeci de răniţi printre protestatari.

În ultimele zile, situaţia a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au avut o participare de mai puţin de 3,5%.

Aceşti primari au fost învestiţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, iar apelurile la calm lansate de Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost ignorate.

Presa sârbă nu a întârziat să comenteze această ieşire a lui Nole, care îşi arată încă o dată poziţia politică. În 2008, după prima sa victorie de Grand Slam la Australian Open, Djokovic a înregistrat un videoclip în sprijinul unui miting la Belgrad, proclamând deja „Kosovo este Serbia”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend