Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Răzvan Theodorescu: ‘Patrimoniul este oglinda unui mental, a unei concepţii despre viaţă şi despre lume’

Publicat

in

Patrimoniul este oglinda unui mental, a unei psihologii, a unei concepţii despre viaţă şi lume, a declarat, marţi, vicepreşedintele Academiei Române Răzvan Theodorescu la Forumul pentru protecţia infrastructurii critice, organizat la Palatul Parlamentului.

„Aspectele ideologice sunt cele prin care patrimoniul, care etimologic este moştenirea de la părinţi, moştenirea pe care ne-au lăsat-o strămoşii, patrimoniul este oglinda unui mental, a unei psihologii, a unei concepţii despre viaţă, despre lume, şi această mentalitate este, în cazul românesc, reprezentată foarte bine de patrimoniul nostru, fie de cel religios, fie de cel civil. România este într-o situaţie specială prin poziţia ei între Orient şi Occident. România este o Europă în miniatură, în sensul că cine nu ne cunoaşte câtuşi de puţin şi soseşte în România, în 24 de ore poate să vadă o cetate romană, un templu grecesc, o cetate bizantină, o biserică gotică, o biserică romanică, elemente de renaştere, elemente de baroc. Nicăieri în Europa Centrală sau Occidentală nu ai o situaţie atât de privilegiată, ceea ce ne aduce să vorbim despre valorile naţionale intrinseci ale spaţiului românesc, dar şi despre deschiderile sale europene”, a spus academicianul.

Răzvan Theodorescu a adăugat că, deşi România are un patrimoniu atât de bogat, este „inactivă în materie de promovare, de restaurare”, cu excepţia Bisericii, care „a reuşit să facă nişte lucruri în acest sens”.

Consilierul patriarhal Nicolae Dascălu a menţionat, în context, că întreaga societate este datoare să participe la protecţia infrastructurilor critice, potrivit Agerpres.ro.

„Întotdeauna o infrastructură are sectoarele puternice, coloanele sistemului, dar noi considerăm că întreaga societate este datoare să participe la protecţia infrastructurilor critice şi la proiecţiile acestora. (…) Între cele 11 sau 16 sectoare ale infrastructurii critice, cultele religioase nu apar explicit. Ele pot fi, totuşi, asociate cu cultura, cu patrimoniul, cu sănătatea, cu educaţia, pentru că există legături, există conexiuni cu toate aceste domenii. Realităţile vieţii sociale arată că religiosul are un rol important în lumea de azi”, a declarat Dascălu.

Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a amintit că instituţia pe care o conduce tratează cultura „cu foarte mare interes” şi a menţionat mai multe proiecte care pun în lumină valorile şi patrimoniul naţional.

„AGERPRES are un domeniu foarte larg în care tratează cultura cu foarte mare interes. Avem proiecte precum ‘Cultura de acasă’, ‘Case cu amintiri’, sau Muzee – opere de artă’. Sunt proiecte care readuc permanent în memorie valorile şi patrimoniul naţional”, a arătat ea.

Claudia Nicolae a subliniat că piloni precum informarea şi culturalizarea trebuie să rămână fundamentul jurnalismului.

„Funcţiile de bază – informare, culturalizare, sprijinul educaţiei, au existat şi încă există, iar aceşti piloni trebuie să rămână în continuare fundamentul jurnalismului. Încercăm în AGERPRES şi reuşim, cred, să păstrăm baza informaţiei pe care fiecare cititor trebuie să o regăsească în ştiri. Nevoile au rămas oarecum similare. Modul de propagare a informaţiilor s-a schimbat”, a punctat directorul Agenţiei Naţionale de Presă, adăugând că oamenii au acum la îndemână câte un motor informatic, iar aici infrastructura critică are un rol extrem de important.

Potrivit acesteia, cultura şi identitatea culturală vor rămâne baza principală a unei societăţi.

„Fake news este o latură foarte importantă a infrastructurii critice pe care şi noi şi alte instituţii media o au sub atenta observare. În acest sens, se foloseşte foarte des inteligenţa artificială, se folosesc programe prin care se încearcă să se depisteze ştirile false, să se introducă anumite filmuleţe, fotografii în context, pentru a vedea dacă sunt reale sau false”, a mai spus Claudia Nicolae.

În perioada 14-16 iunie are loc, la Palatul Parlamentului, Forumul pentru protecţia infrastructurii critice – CIP FORUM V 2022 – Protecţia şi rezilienţa infrastructurii critice Europa 2022, eveniment organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

HBO Max produce ‘Spy/Master’, un nou serial Max Original

Publicat

in

De

HBO Max produce „Spy/Master”, un nou serial Max Original, care se filmează în România şi Ungaria. Scenariul serialului de şase episoade a câte 50 de minute a fost câştigătorul concursului: „Write a screenplay for…”. Alec Secăreanu, actorul nominalizat la British Independent Film Awards, cunoscut publicului pentru rolul din filmul „God’s Own Country”, va avea rolul principal.

Serialul este produs de Proton Cinema şi Mobra Films.

Acţiunea din „Spy/Master” este plasată la apogeul Războiului Rece şi prezintă o săptămână din viaţa lui Victor Godeanu (Alec Secăreanu), mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu şi cel mai important consilier al acestuia. Totuşi, Godeanu are un secret. Este agent dublu şi trebuie să scape din România şi de Ceauşescu înainte ca acoperirea lui să fie compromisă, informează News.ro.

Având doar o şansă de a rămâne în viaţă, el se foloseşte o călătorie diplomatică în Germania pentru a fugi în Statele Unite. Ajutat de o agentă Stasi sub acoperire şi fostă iubită (Svenja Jung, Deutschland ’89), dar şi de un agent CIA (Parker Sawyers, Southside with You), Godeanu trebuie să evite agenţii KGB şi spionii propriei ţări (Ana Ularu şi Laurenţiu Bănescu), pe deplin conştient că dezertarea îi pune familia în pericol de moarte.

„Nu am putea fi mai încântaţi să spunem această poveste a dezertării, care se întinde pe ambele părţi ale Cortinei de Fier şi a atras talente excepţionale internaţionale şi din România. Deşi acţiunea are loc în trecut, sperăm că serialul va rezona cu spectatorii de astăzi, indiferent dacă sunt interesaţi de politică sau pur şi simplu le place să urmărească un show inteligent, elegant şi distractiv”, spune Ioanina Pavel, creative producer HBO Max.

Johnathan Young, VP Original Programming , Commissioning Editor Central Europe, HBO Max consideră că „producţia este un exemplu de colaborare Est-Vest, de la conţinut şi talente până la locaţii. Deşi se înscrie într-un gen familiar, personalităţile şi dilemele din serial sunt neaşteptate şi noi. Avem o echipă extraordinară pentru acest proiect care oferă o perspectivă nouă şi actuală unui subiect cunoscut”.

„Spy/Master” este scris de Adina Sădeanu şi Kirsten Peters, regizat de Christopher Smith (Temple), iar imaginea îi aparţine lui Ben Wheeler (The Tourist, The Baby). Antony Root şi Johnathan Young sunt producătorii executivi pentru HBO Max. Ioanina Pavel este creative producer HBO Max. Viktória Petrányi şi Judit Sós sunt producătoarele Proton Cinema, iar Tudor Reu este producătorul din partea Mobra Films.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Poliția Română: Aproape 150 de percheziții în dosare privind tăieri ilegale de arbori, evaziune și spălarea banilor

Publicat

in

De

Poliţiştii efectuează, miercuri dimineaţă, 146 de percheziţii în mai multe judeţe din ţară în două dosare de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi delapidare.

Tăieri ilegali de copaci în RomâniaFoto: DreamsTime

Potrivit unui comunicat transmis de Poliţia Română, percheziţiile au loc în Bucureşti (o percheziţie) şi judeţele Alba (două percheziţii), Bacău (1), Bihor (1), Bistriţa-Năsăud (1), Cluj (2), Constanţa (33), Dolj (1), Harghita (1), Iaşi (4), Ialomiţa (1), Ilfov (1), Mureş (1), Neamţ (4), Olt (1), Suceava (85) şi Teleorman (6), la sediile sociale (39) şi puncte de lucru (57) ale unor firme, dar şi la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracţională.

De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).

Acţiunile au loc în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se fac cercetări pentru infracţiunile de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăţi comerciale şi se vor pune în aplicare 61 de ordonanţe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.

Anchetatorii au stabilit că două grupări din judeţul Suceava ar controla 20 de societăţi comerciale cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” şi „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.

Prin intermediul acestor societăţi, din anul 2019 şi până în prezent, cele două grupări ar fi efectuat diverse operaţiuni ilicite în domeniul silvic.

Potrivit IGPR, practica evidenţierii fiscale parţiale/neevidenţierii tranzacţiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din judeţele Constanţa, Suceava, Cluj, Alba, Botoşani, Bacău, Vrancea, Iaşi, Teleorman, Ilfov şi din municipiul Bucureşti. Poliţiştii spun că există indicii că aceste practici ar fi rezultatul unui proces de achiziţie lemn/prelucrare buştean/producţie brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacţii evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masa lemnoasă cu evidenţierea parţială a volumului şi/sau valorii acesteia, sens în care, în conivenţă cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parţial, prin virament bancar, iar diferenţa, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieşit că banii rezultaţi din evaziunea fiscală ar fi fost introduşi într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deţinute de către alte societăţi comerciale, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor, precizează Poliţia Română.

După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală şi din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice şi inventarieri ale materialelor lemnoase pentru a fi luate măsurile legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul IPJ Suceava.

(Foto articol: ©Rusadina78|Dreamstime.com)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend