Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Răzvan Bucuroiu și Dumitru Horia Ionescu le vorbesc teologilor ieșeni despre Pr. Dumitru Stăniloae

Publicat

in

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași organizează în zilele următoare două conferințe dedicate părintelui profesor Dumitru Stăniloae, marele teolog român propus pentru canonizare, conform basilica.ro.

Din cauza situației sanitare, evenimentele vor avea loc în mediul online, informează Doxologia.

Prima conferință va avea loc miercuri, 27 octombrie, de la ora 19:00, pe platforma Webex, și este organizată de Cercul de istorie bisericească „Arhiereu Narcis Crețulescu” al facultății de teologie ieșene. Invitatul evenimentului este jurnalistul Răzvan Bucuroiu, iar coordonatorul întâlnirii, părintele decan Ion Vicovan. Conferința are titlul „Cum l-am cunoscut pe părintele profesor Dumitru Stăniloae”.

Cea de a doua activitate va avea loc vineri, 29 octombrie, de la ora 18.00, pe Zoom, și este organizată de Cercul de spiritualitate ortodoxă „Pr. prof. Dumitru Stăniloae”. Invitatul conferinței este scriitorul Dumitru Horia Ionescu. Evenimentul are ca temă „Formarea duhovnicească a Părintelui Dumitru Stăniloae și întâlnirea lui cu Filocalia – repere pentru viața duhovnicească a studentului teolog”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Suedia anunță oficial cererea de aderare la NATO, la o zi de la decizia similară a Finlandei

Publicat

in

De

Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunțat luni premierul suedez Magdalena Andersson, potrivit BBC. Anunțul vine la o zi de la decizia similară a Finlandei de a cere intrarea în alianța nord-atlantică.

Magdalena AnderssonFoto: Fredrik Persson / AFP / Profimedia Images

Premierul suedez Magdalena Andersson a făcut anunțul la începutul unei conferințe de presă susținută la Stockholm.

Premierul s-a declarat încrezătoare că va exista sprijin în rândul poporului suedez pentru aderarea la NATO.

Partidul de guvernământ din Suedia (Partidul Social-Democrat) anunțase duminică că susține aderarea țării la NATO, abandonând decenii de opoziție, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și creând o mare majoritate în parlament în favoarea aderării.

Aderarea la NATO era o perspectivă îndepărtată în urmă cu doar câteva luni, dar atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să-și regândească nevoile de securitate și să caute siguranța într-o alianță de care s-au separat în timpul lungului Război Rece.

Războiul din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operațiune militară specială”, dar care a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane, a spulberat politicile de securitate de lungă durată și a alimentat un val de sprijin public pentru aderarea la NATO în ambele țări.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Record de căldură în India: Temperaturile au ajuns la aproape 50 de grade Celsius

Publicat

in

De

​Un val de căldură intensă s-a abătut asupra nordului Indiei, temperaturile atingând un record de 49,2 grade Celsius în unele zone din capitala New Delhi, informează luni BBC și Agerpres.

Recorduri de caldura in IndiaFoto: Sanchit Khanna-Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acesta este al cincilea val de căldură care se abate asupra capitalei Indiei din luna martie. Oficialii din multe părţi ale ţării au cerut populaţiei să ia măsuri de precauţie, deoarece temperaturile vor rămâne ridicate.

Ei au avertizat că valul de căldură ar putea cauza probleme de sănătate persoanelor vulnerabile, printre care sugarii, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice.

Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Punjab şi Bihar au fost statele afectate în special de temperaturi ridicate în decursul ultimelor zile, a anunţat Departamentul meteorologic din India. Acesta a adăugat că deşi temperaturile ar putea scădea cu 2-4 grade Celsius în unele zone, căldura intensă va continua.

Căldura a făcut ravagii în India în ultimii ani

Valurile de căldură au distrus milioane de vieţi şi mijloace de trai în nordul Indiei în această vară. La începutul acestei luni, premierul Narendra Modi le-a cerut miniştrilor-şefi ai statelor indiene să elaboreze planuri pentru a atenua impactul căldurii extreme, deoarece temperaturile au crescut mai repede decât de obicei.

Deşi valurile de căldură sunt frecvente în India, în special în lunile mai şi iunie, vara a debutat mai devreme în acest an, cu temperaturi ridicate începând din martie, când a sosit primul val de căldură.

Temperaturile maxime medii pentru luna martie au fost cele mai ridicate din ultimii 122 de ani.

Potrivit think-tank-ului Centrul pentru Ştiinţă şi Mediu, valurile de căldură timpurii din acest an au afectat aproximativ 15 state indiene, inclusiv statul nordic Himachal Pradesh, cunoscut de obicei pentru temperaturile sale plăcute.

O situație similară este înregistrată în Pakistanul învecinat, de asemenea afectat de temperaturi extreme, experții temându-se că și aici temperaturile ar putea ajunge la 50 de grade Celsius.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend