Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Războiul din Ucraina i-ar putea aduce sfârșitul lui Vladimir Putin! FSB s-ar pregăti de înlăturarea liderului de la Kremlin

Publicat

in

Președintele rus Vladimir Putin s-ar pregăti pentru o lovitură de stat, iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) ar încerca să îl înlăture de la Kremlin.

Se spune că Vladimir Putin se pregătește pentru o tentativă de lovitură de stat, în timp ce generalii ruși și Serviciul Federal de Securitate (FSB) încearcă să-l înlăture pe liderul de la Moscova, scrie Mirror. La Kremlin circulă zvonuri că mai mulți foști generali și oficiali KGB vor să pună capăt războiului din Ucraina și să scape de Putin.

Se pare că mulți din Rusia văd invazia ca pe o greșeală și un dezastru economic pentru țară, scrie sursa citată. Se spune că FSB este atât de enervat de lipsa progresului militar încât i-a contactat pe generali și foști oficiali ai armatei, potrivit rapoartelor presei locale.

Un grup format din foști ofițeri FSB numit „Siloviki” ar lucra împreună cu foști ofițeri din alte unități de informații rusești pentru a încerca să-l înlăture pe Vladimir Putin, în vârstă de 69 de ani.

Lovitură de stat în Rusia?

Analiștii din afara Rusiei au indicat, de asemenea, semne că Putin s-ar putea confrunta cu o lovitură de stat. Expertul rus în securitate Andrei Soldatov a declarat Centrului pentru Analiza Politicii Europene: „Contează? Contează foarte mult. Este prima dată când silovarhii pun distanță între ei și președinte. Ceea ce deschide tot felul de posibilități”.

El a adăugat: „Președintele Rusiei se pregătește pentru o lovitură de stat de câteva săptămâni, deoarece s-a confruntat cu critici acerbe pentru „operațiunea sa specială” din Ucraina și și-a epurat aproximativ 150 de spioni din cauza eșecurilor constante”.

De asemenea, analistul rus Alexey Muraviev este convins că Putin se va confrunta cu o lovitură de stat. El a declarat pentru Sky News Australia: „Cred că au existat tensiuni în Rusia între comunitatea de informații și președintele rus Vladimir Putin. Cred că genul ăsta de narațiune falsă le-a fost prezentat de Comandantul Șef Suprem și, când a răspuns de ce rușii au început să sufere pierderi grele, Putin a început să dea vina în liniște pe serviciile de securitate. Nu cred că a mers foarte bine nici pentru că vine din interiorul aparatului de securitate. Planificarea inițială și faza inițială a invaziei presupunea că armata rusă merge acolo ca eliberatori, mai degrabă decât ca invadatori”, conform dcnews.ro.

FSB, supărat după ce Putin a făcut epurări în masă 

Luna trecută, s-a raportat că Vladimir Putin a ordonat o epurare în masă a 150 de oficiali de securitate. Se spune că ofițerii ar fi de la serviciul de securitate FSB, care este succesorul KGB-ului, unii fiind îndepărtați, în timp ce alții au fost arestați.

Despre toți cei înlăturați se spunea că ar fi angajați ai Serviciului Cinci, o divizie care a fost înființată în 1998, când Putin era director al FSB pentru a efectua operațiuni în țările din fosta Uniune Sovietică. Epurarea a fost raportată de Christo Grozev, directorul executiv al Bellingcat, o organizație de știri de investigație.

Vezi și:

Analistul de politică externă H. D. Hartmann: ‘Vladimir Putin are nevoie de 2 milioane de soldați, el nu poate să o facă decât printr-o mobilizare de tip generală care se obține numai dacă Federația Rusă declară război Ucrainei’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Profesorul Mircea Coșea: ‘Ceea ce se întâmplă duce la pierderea încrederii populației în instituțiile statului. România este cea mai săracă țară din Europa’

Publicat

in

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre efectele economice ale grevei profesorilor.

Economistul Mircea Coșea a declarat că ”România este cea mai săracă țară din Europa, fiind cu puțin, cu puțin, deasupra Bulgariei. România are cea mai săracă regiune europeană”.

Profesorii amenință cu greva, vor venituri mai mari cu 60%, angajații din penitenciare la fel, nemulțumiri sunt și în rândul personalului medical. Între timp, avem și o gaură în buget. De asemenea, ne confruntăm cu o criză politică. Ce se întâmplă în zona economică pe fondul ultimelor evoluții de pe scena politică?

O populație care acționează dubul bunul plac

”Ceea ce se întâmplă duce la pierderea încrederii populației în instituțiile statului, în clasa politică, în Guvern, în liderii politici. Este o joacă de cuvinte, o joacă de mișcări de imagine, iar asta nu servește la nimic. Populația își pierde încrederea, iar o populație care nu are încredere în ceea ce se întâmplă la nivel superior, devine o populație care acționează după bunul plac, este un lucru foarte complicat”, a spus economistul.

Practică primitivă a Ministerului Finanțelor

Din punct de vedere economic, a continuat profesorul de economie, ”este o situație despre care am tot vorbit: precaritarea situației economice a României trebuia să conducă la acest lucru. Pentru că actuala guvernare a pus accentul doar pe efectele inflației, nu pe cauzele ei și a livrat acele așa-numite vouchere unei așa-numite categorii defavorizate, adică celor care au venituri între 2000 și 2500 de lei, uitând că inflația atacă întreaga populație a României, uitând că inflația duce nu doar la creșterea prețurilor, dar și a dobânzilor, ba mai mult decât atât, continuând această practică primitivă a Ministerului de Finanțe de a-și alimenta bugetul din ceea ce populația plătește la facturile exagerate la energie. 

România a intrat într-o vrie a sărăciei

În momentul de față în Europa și nu numai în Europa, prețul la energie a scăzut mult, nu însă și în România, iar unele declarații care s-au făcut chiar la nivelul Guvernului, arată că plafonarea este, de fapt, la un nivel de două-trei ori mai mare decât costul de producție la energie. Nu mai vorbesc de faptul că, în loc să stimuleze mediul de afaceri, l-au oprimat cu impozite, cu taxe, cu eliminare de facilități. Deci, această situație nu mai putea să continue, pentru că România a intrat într-o vrie de sărăcie, care afectează nu doar pe cei numiți defavorizați, ci o masă întreagă a populației”, a subliniat Mircea Coșea, conform dcbusiness.ro.

Guvernul știe cum să facă rost de bani

Conform ultimelor date, nu ale EUROSTAT, ci ale altor organisme internaționale, a explicat el, ”România este cea mai săracă țară din Europa, fiind cu puțin, cu puțin, deasupra Bulgariei. România are cea mai săracă regiune europeană, din nordul Moldovei. Or, această sărăcie trebuia să conducă la ceva. Faptul că a început în zona didactică, a profesorilor, este o chestiune pe care trebuie să o definim ca scularea din adormire a unei categorii care este, prin definiție, defavorizată. Un profesor, un educator sau o educatoare sau oricine altcineva care câștigă până la 2500 de lei pe lună este defavorizat. Are dreptul că ceară ce au cerut și alți defavorizați. Din punctul meu de vedere, această grevă este justificată.

Dacă sunt bani sau nu sunt bani. Întotdeauna un Guvern poate face în așa fel încât să scoată bani. Sigur, pentru asta are nevoie de trei lucruri esențiale: inteligență economică, curaj politic și viziune”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Alexandru Rafila, despre revendicările sindicatelor din Sănătate: ‘Sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca să fie ocupate’

Publicat

in

Alexandru Rafila a afirmat că ”sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca să fie ocupate”. 

Întrebat despre revendicările sindicatelor din sistemul de sănătate, ministrul a spus: „E normal să existe astfel de revendicări. Eu m-am întâlnit cu toate sindicatele, cele reprezentative din domeniul sanitar (…), cunosc foarte bine revendicările lor. Unele sunt mai vechi. Lucrul pe care l-am discutat și l-am stabilit, și sper să putem să ne ținem de cuvânt și unii, și alții, este următorul. Sunt trei categorii de revendicări, în primul rând este vorba despre solicitarea lor de a debloca posturile din Sănătate (…) și acest lucru suntem pe cale să îl realizăm”.

În total, sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca să fie ocupate, adică chiar pot să vă dau și această cifră, aproape 4.000 la Sănătate, în jur de 10.000 la autoritățile locale. Vom promova cât de curând acest memorandum prin Guvern și atunci, în momentul în care el va fi acceptat de către Guvernul României, se pot organiza concursuri pentru ocuparea acestor posturi”, a adăugat Alexandru Rafila.

Cea de-a doua revendicare, la care suntem pe punctul de a o soluționa, este vorba de semnarea unui nou contract colectiv de muncă. Am avut discuții timp de câteva luni cu toate sindicatele, s-au finalizat, avem o formă finală a acestui contract colectiv de muncă. Singurul lucru care mai trebui să se întâmple ca să pot să îl semnez și să existe o viză de legalitate pe el, modificarea prin ordonanță de urgență a numărului de zile de concediu pentru personalul medical (…). Preluăm același număr de zile din vechiul contract și el trebuie precizat și aprobat printr-o ordonanță de urgență”, a continuat el.

”Încă o revendicare care cred că poate fi soluționată”

„Astea sunt două lucruri care se vor rezolva probabil în cursul acestei săptămâni (…). În plus, încă o revendicare care cred că poate fi soluționată într-un timp relativ scurt este actualizarea valorii tichetelor de masă pentru personalul sanitar și plata tichetelor de vacanță nu din veniturile spitalelor, cum se întâmplă în momentul de față și pentru care există resurse limitate, ci de la bugetul de stat”, a explicat social-democratul.

Oficialul consideră că „problema cea mai complicată” este cea „legată de eventuale creșteri salariale”, dar susține că Ministerul Sănătății a transmis deja către Ministerul Muncii partea sa pentru viitoarea lege a salarizării.

Gândiți-vă că un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu, în condițiile în care rulează un buget foarte mare, e o mare responsabilitate, e un salariu mai mic decât al unui asistent medical. Nu este normal să existe aceste discriminări”, a mai declarat Alexandru Rafila, conform b1tv.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend