Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Rată sau chirie. Ce să alegi?

Avatar

Publicat

in

Întrebarea ”Rată sau chirie?” pare a fi destul de simpla la prima vedere dar în realitate sunt o mulțime de variabile de luat în considerare. Dincolo de această decizie, rămâne personalitatea, stilul tău de viață și valorile tale, care au un procent decisiv în alegerea unei locuințe închiriate sau cumpărate prin credit bancar.

În general această dilemă intervine de cele mai multe ori la începutul vieții de adult și poate deveni o adevărată durere de cap, atunci când nu știi ce este mai bine pentru tine. Iată câteva criterii esențiale, care te vor ghida către alegerea potrivită intre cumpararea unui apartament sau inchirierea lui.

1. Venit vs cheltuieli


Decizia ta pornește de la bugetul pe care îl ai la dispoziție. Înainte de a decide dacă să închiriezi un apartament sau să cumperi, este nevoie să analizezi stilul tău de viață și să ții cont de cheltuilelile de utilități care se vor adăuga ratei sau chiriei lunare.
Important este să ai în vedere avansul necesar cumpărării unei locuințe prin credit bancar, care presupune blocarea banilor pentru o perioadă de timp. Apoi, este necesar să decizi ce buget ai la dispoziție și de ce fel de locuință ai nevoie. În următoarea etapă, pur și simplu compari rata lunară cu cea a unei chirii.
Ține cont de faptul că în postura de chiriaș vei avea doar costuri de chirie, utilități, plus alte cheltuieli personale, pe când atunci când ești proprietar este necesar să plătești rată, impozit, asigurări plus verificări și reparații. Dacă nu poți acoperi toate aceste cheltuieli din bugetul tău lunar, atunci este evident că o eventuală rată va deveni un motiv de stres.

2. Mobilitate


În cazul în care locul tău de muncă presupune activități în alte orașe sau țări, achiziția unui imobil nu este o decizie bună. De asemenea, dacă plănuiești să te muți în viitorul apropiat, sau ești nemulțumit de locul în care trăiești, atunci este necesar să analizezi mai bine varianta unei rate bancare.
În calitate de chiriaș poți oricând să îți schimbi strada, cartierul, orașul sau chiar țara, cu foarte mare ușurință. Poți să fii și proprietar cu rate bancare și să te bucuri de mobilitate, asta atât timp cât îți asumi timpul necesar și costurile pe care le ai atunci cand faci tranzacții imobiliare . O soluție în acest sens este să îți închiriezi imobilul cumpărat și tu să optezi pentru o chirie într-un alt loc dorit de tine.
Pe scurt, ca și chiriaș nu ești legat de nimeni și de nimic atunci când dorești să îți schimbi viața, însă rata bancară presupune un angajament către bancă, a cărui termeni sunt prinși într-un contract, imposibil de încălcat.

3. Oportunitate


Atunci când vine vorba de chirie sau rată bancară, aproape nimeni nu ține cont de oportunitățile pierdute. Atât în cazul unui credit imobiliar, cât și în cazul unei chirii, este nevoie de un cost inițial reprezentat de avans respectiv garanție.
Te-ai gândit vreodată câte oportunități pot să ofere acești bani? Spre exemplu, această sumă poate să fie investită într-o afacere sau în orice alte opțiuni care îți oferă o sursă de venit, respectiv un bun randament. În această situație, garanția este în mod evident o alegere mai ieftină.

Viața nu este colorată în alb și negru, iar deciziile noastre sunt de cele mai multe ori nuanțate. Înainte de a decide între rată sau chirie, trebuie să fii foarte sincer cu tine în ceea ce privește dorințele tale și mai ales banii pe care îi ai la dispoziție. O rată bancară trebuie să fie 33% din venit, iar aceasta este o opțiune bună atâta timp cât îți oferă confort psihic. Indiferent de ce opțiune alegi, în ambele cazuri va fi un proprietar în primul caz banca, iar în al doilea cel care deține locuința. Apartamentul sau casa fac parte din nevoile de bază ale ființei umane, iar alegerea potrivită este cea care îți oferă mulțumire și confort.

Fie că vrei să închiriezi sau să cumperi o locuință iți recomandăm să studiezi cu atenție oferta de pe piața apelând la unele dintre cele mai mari site-uri specializate în anunțuri imobiliare, cum ar fi imobiliare-romania.ro

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Monica Pop, despre Ivermectină: ‘Trebuie folosit după părerea mea imediat, mai ales într-o maladie care nu are alt tratament exact’

Avatar

Publicat

in

De

Doctorul Monica Pop a comentat în cadrul unei emisiuni TV, cu medicul Ion Alexie, din Statele Unite ale Americii, despre tratamentul cu Ivermectină administrat celor infectați cu COVID-19.

„Este o prezentare a unui profesor de microbiologie de la Universitatea din Liverpool unde a făcut o analiză care arată clar că, per total, Ivermectina a scăzut mortalitatea cu 75%. Deci o eroare chiar dacă nu era de 75% sau să zicem că scade la 50% sau chiar și cu 20%, dar e un rezultat imens, pentru că Remdesivirul nu s-a dovedit niciodată să scadă mortalitatea, Arbidolul nu s-a dovedid niciodată să scadă mortalitatea, pentru că Favipiravirul nu s-a dovedit niciodată să scadă mortalitatea, ci numai steroizii s-au dovedit”, a spus dr. Ion Alexie.

Informațiile prezentate de reputatul medic român din America au fost comentate de dr. Monica Pop. Întrebată de ce există reticență față de Ivermectină, aceasta a răspuns:

„Știți foarte bine de ce există această reticență, pentru că din păcate scopul comercial predomină în lumea terapeutică. Atâta timp cât ai văzut un rezultat pozitiv la un medicament trebuie folosit după părerea mea imediat, mai ales într-o maladie care nu are alt tratament exact.

Și vreau să-l contrazic pe domnul doctor Alexie, pentru că nu trebuie minimalizat niciun medicament pentru că oamenii au făcut ce au putut și au folosit ceea ce au avut la îndemână în momentul respectiv. S-au salvat foarte multe vieți pentru că infecționiștii spun că la fiecare infectat există cam cinci contacți care au făcut boala aceasta și care nu au ajuns niciodată în atenția autorităților pentru că s-au vindecat, deci numărul de vindecați e mult mai mare decât știm noi că este, însă – încă o dată spun – orice fel de medicament în plus e un pas și duce la salvare de vieți”, conform Antena3.ro.

Citește și:

Super veste pentru români! Această categorie de salariați ar putea ieși la pensie mai devreme

Ușor-ușor, se confirmă informația publicată de Bugetul.ro! Ministrul de Interne îi taie atribuțiile lui Bogdan Despescu

Toți pensionarii sunt vizați! Ce se va întâmpla cu banii

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Raluca Turcan rupe tăcerea: ‘Pensiile vor fi recalculate pe o formulă. Formula aceasta va fi introdusă în noua lege a pensiilor’

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a transmis, miercuri, seara că  mâine va declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie 2019 şi anume să dea un ordin de ministru prin care să fie revizuite toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestora.

„În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic practic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor.

Ca atare, mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestor pensii. Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclusiv din anul 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi oameni”, a spus Turcan, la postul public de televiziune.

Ea a precizat că va începe cu actuala structură din casele de pensii, urmând ca în perioada următoare, după ce se definitivează programele pe fonduri europene, instituţia să încerce să atragă fonduri cu care să plătească personal suplimentar pe o perioadă determinată, dar şi soft şi echipamente, astfel încât să fie grăbit procesul de evaluare şi recalculare a pensiilor.

Potrivit acesteia, ar fi nevoie de încă 500 – 1.000 de oameni pentru a fi implicaţi în acest proces de recalculare a dosarelor de pensie.

Ministrul Muncii a susţinut că procesul va fi extrem de laborios şi presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori, după care se va termina procedura legislativă. Când va fi gata procedura legislativă şi legea, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

Întrebată dacă vor exista şi scăderi de pensii, ea a afirmat că nu se vor opera scăderi de pensii, ci o recalculare, pentru a se introduce mai mulţi indicatori care să reflecte contributivitatea în valoarea pensiei, iar cei care ar obţine pe noua formulă cu pensii mai mici vor rămâne la nivelul actual.

„Voi anunţa mâine în conferinţa de presă care sunt indicatorii pe care îi vom lua în considerare în evaluarea acestor dosare…Mai merită spus un lucru. Pensiile vor fi recalculate pe o formulă. Formula aceasta va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, eu nu voi putea s-o fac publică. De aceea, mâine eu voi prezenta indicatorii pe care îi vom lua în calcul în evaluarea acestor dosare. Îi voi introduce în acel şablon electronic, astfel încât eu, în momentul în care am formula finală, să pot să jonglez cu el”, a explicat Raluca Turcan.

Ea a adăugat că în momentul în care va fi finalizată legea, aceasta va include şi un mecanism predictibil de calcul al pensiilor.

Referitor la pensiile speciale, ministrul Muncii a afirmat că există şase categorii, iar cele mai mari sunt pentru magistraţi.

„De ce nu s-a reuşit până acum? O dată pentru că nu sunt foarte mulţi beneficiari. Sunt 9.500 de beneficiari cu pensii speciale, dar care şi-au obţinut aceste pensii speciale prin diferite tipuri de lobby în Parlament, astfel încât, după ce în anul 2010 aveam o lege bazată pe contributivitate, în decursul timpului au tot apărut legi speciale pentru diferite categorii, ceea ce înseamnă că s-a politizat foarte tare acest subiect”, a răspuns ministrul, informează agerpres.ro

Citește și:

Super veste pentru români! Această categorie de salariați ar putea ieși la pensie mai devreme

Ușor-ușor, se confirmă informația publicată de Bugetul.ro! Ministrul de Interne îi taie atribuțiile lui Bogdan Despescu

Toți pensionarii sunt vizați! Ce se va întâmpla cu banii

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend