Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rata inflației s-a accelerat în Rusia, revenind la recordul de acum cinci ani

Publicat

in

În iunie, rata inflației s-a accelerat în Rusia, până la 6,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, comparativ cu 6% din luna mai (de la an la an), a anunțat Rosstat (Institutul pentru statistică, n.r.). În același timp, creșterea prețurilor la produse nealimentre prinde din urmă inflația la cele alimentare: 7,9% față de 7,04% (în mai a fost 7,4% comparativ cu 6,7%), informează cotidianul RBK.

Potrivit datelor Rosstat și ale Băncii Rusiei, în iunie, indicele prețurilor de consum a actualizat valoarea sa maximă din vara anului 2016 (în luna septembrie a acelui an, inflația a fost de 6,4%, în august, de 6,9%).

Cu toate acestea, în iunie, comparativ cu luna mai, creșterea prețurilor a fost de 0,69%, mai puțin decât în mai față de aprilie (0,74%).

Obiectivul permanent al Băncii Rusiei la inflație în termen annual este de aproape 4%, dar începând din 2020, creșterea prețurilor a ieșit din limitele de target în primul rând din cauza creșterii prețurilor mondiale la alimente. Ministrul Economiei, Maksim Reșetnikov a declarat, în martie, că, în mare parte, inflația a fost importată odată cu prețurile mondiale de pe piețele mondiale de alimente”. În aprilie, ministrul a declarat că principalul canal pentru inflație a fost, în Rusia, exportul (Rusia este un mare exportator de grâu, ulei de floarea soarelui, etc..), ceea ce se reflectă asupra prețurilor pe piața internă.

În iunie, cel mai mult s-au scumpit comparativ cu luna mai sfecla (+58,4%), morcovii (+37%), cartofii (+20,3%) și s-au redus prețurile la castraveți (- 21,8%), roșii (-16,2%) și banane (-4,5%).

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Dan Puric, Filomelos şi Ribale Wehbé la ‘Zilele Sf. Ier. Dionisie Erhan’, în Parohia Sascut Sat

Publicat

in

De

Manifestările „Zilele Sf. Ier. Dionisie Erhan” de la Parohia Sascut Sat – Schineni din judeţul Bacău se vor încheia vineri cu o conferinţă şi un concert de muzică psaltică, notează Basilica.ro.

Evenimentele încep de la ora 18:00 și vor fi transmise live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Conferinţa „Mărturisitorii Ortodoxiei” va fi susţinută de actorul și scriitorul Dan Puric, iar concertul, de Corul Psaltic „Filomelos” din Borzești şi Ribale Wehbé din Liban.

„Nădăjduim ca manifestările culturale şi liturgice organizate de Zilele Sf. Ier. Dionisie Erhan să fie un urcuş duhovnicesc pentru cei care vor lua parte la ele, totodată, rugându-i pe sfinţii ocrotitori – Nicolae, Vasile cel Mare şi Donisie – să fie mijlocitori înaintea tronului dumnezeiesc pentru mântuirea sufletelor noastre”, a declarat Părintele paroh Alexandru Grigoraş.

„Zilele Sf. Ier. Dionisie Erhan” au început în parohia băcăuană, miercuri, 15 septembrie 2021. Parohia Sascut Sat îl cinstește în acest fel pe sfântul basarabean întrucât a avut bucuria de a primi recent un fragment din moaștele sale.

În cadrul manifestării, la patrimoniul parohiei s-au adăugat două racle cu fragmente din moaştele „Sf. Ier. Nicolae” și „Sf. Ier. Vasile cel Mare”. Acestea au fost primite joi în dar de la Parohia „Sf. Irodion de la Lainici” – Padova din Italia.

„Darul vine ca urmare a bunei colaborări şi a înfrăţirii dintre cele două parohii”, a precizat Părintele Alexandru Grigoraş.

Biserica parohială din Schineni este monument istoric clasa B, datând din 1809. A fost construită de boierul Petrache Sturza pe un vechi amplasament monastic. În biserica parohială a slujit Părintele Teodor Atanasiu (+1893), tatăl Episcopului Teodosie (Atanasiu) al Romanului. Părintele Alexandru Grigoraș slujește din 2019 ca paroh al acestei parohii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

BREAKING Augustin Zegrean anunță că Florin Cîțu are dreptate: Guvernul NU are nevoie de un nou vot de încrede în Parlament

Publicat

in

De

Guvernul Cîțu nu are nevoie de un nou vot de încredere în Parlament, anunță fostul președinte al CCR Augustin Zegrean. Acesta spune că și dacă posturile de miniștri vacantate de USRPLUS vor fi ocupate de membri USRPLUS sau dacă acestea vor fi ocupate de membri PNL sau UDMR, guvernul nu mai are nevoie de un nou vot în Parlament și asta pentru că actuala formulă de guvernare a fost deja validată prin vot de încredere în Parlament.

Citește și: Florin Cîțu INTRĂ TARE: Dacă miniștrii NU primesc votul Parlamentului, propun alte persoane. Constituția e CLARĂ

“Constituția spune că în situație de remaniere președintele poate numi noii miniștri numai după votul Parlamentului. E aceeași situație, e vorba tot de remaniere, în locul celor șase pot fi puși oameni de la alte partide nu e nevoie de alt vot de încredere de la Parlament. Ei dacă vor să îl dea jos pe Cîțu, trebuie să meargă cu moțiunea în Parlament”, a declarat Augustin Zegrean la Antena 3.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend