Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rareș Hopincă: Guvernul ”N-am” a găsit soluția împotriva crizei – taie ajutorul de 1.500 de lei pentru creșă și grădiniță

Publicat

in

content-image

După eșecurile pe bandă în lupta cu criza economică și sanitară, după întârzierea granturilor pentru IMM, după sabotarea sistematică a industriei HORECA, Guvernul Cîțu a găsit în sfărșit ”soluția” pentru relansarea economică: taie ajutorul de 1.500 de lei pentru creșă și grădiniță de care beneficiau tinerele familii.

Încă o veste „fantastică” de la Guvernul domnului Florin Cîțu… de data aceasta pentru părinți, care s-ar putea să nu primească prea curând cei 1.500 de lei promiși de stat pentru susținerea educației timpurii a copiilor.

Astăzi, ministerul de Finanțe a propus suspendarea, până la finalul acestui an, a unei legi așteptate de mulți părinți, prin care aceștia ar fi putut beneficia deun sprijin financiar de 1.500 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă sau la grădiniță – banii, acordați de angajator, urmau să fie deduși apoi din impozitul pe profit, ca o cheltuială destinată educației timpurii.

Ar fi fost o investiție binevenită a statului român în viitorul acestor copii. Guvernul însă, în ciuda deciziei Parlamentului, pare decis să nu o facă.

Deși a apărut în Monitorul Oficial încă din luna noiembrie 2020, legea nu a putut fi implementată nici până astăzi în lipsa unor norme de aplicare, pe care statul n-a avut timp (sau voință?) să le elaboreze. Mai mult, unul dintre cei care au lucrat la elaborarea măsurii sugerează că aceasta este amanată cu un an ”de lene” (!), pentru ca Ministerul de Finanțe să nu elaboreze normele de aplicare.

Este de neînțeles de ce, în loc să creeze cadrul legal prin care să poată oferi sprijinul pe care și-l doreau atât salariații, cât și angajatorii români, Guvernul a ales să suspende legea și să-și justifice decizia motivând că aceasta este discriminatorie și contravine legislației europene.

Dincolo de justificări, adevăratul motiv pentru care părinții nu vor mai beneficia de bani pentru copiii lor sunt cele 4,5 miliarde de lei – estimarea Guvernului – pe care acesta vrea să le economisească. Din păcate, pe seama educației celor mici.

E de mirare? Deloc, dacă ne amintim că, sub conducerea domnului Florin Cîțu, Guvernul a alocat Educației în 2021 cel mai mic buget din ultimii 30 de ani…

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Avocații trag un semnal de alarmă: Noile restricții pot afecta dreptul la apărare/ Scrisoare deschisă

Publicat

in

De

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită guvernului să acorde avocaților același tratament cu cel aplicat magistraților și altor angajați din sistemul judiciar. UNBR face apel la evitarea unor măsuri care să afecteze dreptul la apărare al justițiabilor din România, dar și dreptul la muncă al avocaților. Președintele UNBR, Traian Briciu, semnează o scrisoare deschisă în acest sens, pe care o redăm mai jos.

UPDATE: În urma scrisorii UNBR, Guvernul a introdus în HG o precizare referitoare la avocați.

___

Către:

– Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

– În atenția domnului Florin Cîțu, Prim-Ministru

– Secretariatul General al Guvernului

– În atenția domnului Tiberius Horațiu Gorun, Secretar General al Guvernului

Uniunea Națională a Barourilor din România susține eforturile făcute de autorități pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, inclusiv prin campania de vaccinare și vă transmite mulțumiri pentru colaborarea inter-instituțională de până acum, motiv pentru care vă transmite solicitarea de a permite accesul avocaților în condiții egale cu ceilalți actori ai sistemului judiciar și cu angajații autorităților și instituțiilor publice.

Având în vedere informațiile din spațiul public potrivit cărora sunt în curs de analiză propuneri de măsuri privind combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Uniunea Națională a Barourilor din România vă solicită cu fermitate ca în cadrul deciziilor pe care le veți adopta să acordați categoriei profesionale a avocaților cu drept de exercitare a profesiei, un tratament egal cu cel acordat judecătorilor, procurorilor și tuturor angajaților autorităților și instituțiilor publice.

Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede la art. 3:

„(1)Activitatea avocatului se realizează prin:

….

b) asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;

d)asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;

e)apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină;

(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.”

Profesia de avocat este parte integrată în sistemul judiciar și indispensabilă actului de justiție.

Art. 38 alin. (1) din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede „În exercitarea profesiei, avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege, …… ”

Orice măsură de restricționare a dreptului de acces al avocaților în spațiile în care se desfășoară activitatea profesională a avocaților (instanțe de judecată,  sedii ale organelor de urmărire și de cercetare penală, ale altor autorități și instituții de drept public și privat) pe alte criterii decât cele aplicabile judecătorilor, procurorilor și angajaților instituțiilor publice constituie o discriminare inacceptabilă într-un stat de drept.

O astfel de soluție ar însemna și o încălcare a dreptului la muncă al avocatului precum și o încălcare a dreptului la apărare al cetățeanului, întrucât avocații își desfășoară activitatea profesională la toate instituțiile și autoritățile publice precum și organizațiile private.

Cu stimă,

Av. dr. Traian Cornel BRICIU

Președintele UNBR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT | Noile restricții care intră în vigoare de luni, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

in

De

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI (.pdf)!

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend