Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Rareș Bogdan pune punctul pe ‘i’: ‘România are un rol cheie pe flancul estic al NATO, are un rol cheie în toată negustoria, în tot comerțul cu cereale, sare, porumb dinspre Ucraina spre Europa Centrală’

Publicat

in

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a comentat vizita făcută de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în Bulgaria: ”Sper din tot sufletul ca, pentru prima dată în 40 de ani, OVP să iasă pe locul 3. 34 de ani din 40 de ani, partidul lui Karl Nehammer a condus landul austriac cel mai puternic din cele 7”.

Sunt două aspecte aici. Ţine de modalitatea prin care Nehammer încearcă să obţină bani de la UE, bani suplimentari încercând să înduplece Franţa, Germania şi comisia să acorde aceşti bani. În momentul în care eram în discuţii cu Nehammer înainte cu o zi de momentul 8 decembrie, Karl Nehammer făcea referire că pe teritoriul Austriei au trecut  280.000 de emigranţi, dintre ei oprindu-se 40.000, vorbesc de emigranţii ucrainieni, iar în momentul în care eu i-am spus ştiţi pe teritoriul României au trecut, atunci trecuseră 3 milioane, au rămas 150.000 şi nu ne-am plâns şi nici nu am considerat să facem altceva decât ceea ce trebuie pentru oamenii aflaţi în pericol. Asta e logica cancelarului Nehammer„, a declarat Rareş Bogdan.

Pe data de 29 în cel mai bogat land al Austriei cu un PIB  de o treime din totalul PIB-ului austriac, Austria inferioară, au loc alegeri. După blocajul pe care Nehammer şi Gerhard Karner l-au făcut la adresa României şi Bulgariei, sperau să crească în sondaje.

Din contră, partidul condus de Nehammer, un partid in care este deja extrem de contestat de Caroline Estadler, spera să obţină câteva puncte în landul austriac. Nu au obţinut aceste puncte. 

Pe primul loc în sondaje se află tot Partidul Conservator Naţionalist Austriac şi pe locul doi, socialiştii austrieci. A făcut acest spectacol grotesc cu largul concurs al autorităţilor bulgare pentru a încerca să explice alegătorilor din Austria că face toate eforturile să blocheze imigranţii, tema migraţiei fiind principala temă în campania electorală din aceste zile. Încearcă cu ajutorul unor imagini difuzate şi unei campanii duse cum blochează el migraţia spre Austria să mai câştige şi el câteva puncte electorale. Nu le va obţine. Sper din tot sufletul ca, pentru prima dată în 40 de ani, OVP să iasă pe locul 3. 34 de ani din 40 de ani, partidul lui Karl Nehammer a condus landul austriac cel mai puternic din cele 7„, a mai declarat Rareş Bogdan.

Dacă Austria va rămâne fermă, cu ce ne ajută declaraţiile Suediei?

România foloseşte tot ce are leadership special la nivelul relaţionărilor externe şi mă refer aici la SUA, Israel, Franţa, în încercarea de a convinge Austria care nu este un stat izolat, este un stat care trebuie să relaţioneze cu restul statelor. România are un rol cheie pe flancul estic al NATO, are un rol cheie în toată negustoria, în tot comerţul cu cereale, sare, porumb dinspre Ucraina spre Europa Centrală.

România poate să joace foarte puternic această carte. Poate să joace foarte puternic relaţionarea cu Suedia pe subiectul NATO, unde Turcia joacă extrem de dur şi cu condiţionalităţi extrem de clare. Preşedintele Austriei nu are forţa unui preşedinte din sistem american, franţuzesc sau românesc, dar este totuşi un om  care reprezintă din punct de vedere al politicii externe statul autriac împreună cu ministrul  de Externe. Faptul că România a ales să-şi retrimită ambasadorul şi reprezentanţii diplomatici la Viena, înseamnă o chestiune de bun augur„, a precizat Rareş Bogdan pentru Antena 3 CNN, potrivit dcnews.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Alocații majorate începând cu luna aceasta! Cu cât vor primi, în plus, părinții

Publicat

in

sursa foto:  romaniatv.net

    Alexandra Pătrașcu, redactor

  • 07.02.2023

Alocațiile pentru copii s-au majorat la începul acestui an cu aproape 14%, valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2022. Primele alocații mărite vor intra pe carduri chiar de miercuri, 8 februarie 2023

Începând din această lună, alocațiile pentru copii vor avea următoarele valori:

  • 683 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
  • 277 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 683 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

COMENTEAZĂ

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Marcel Boloș, după transmiterea declarațiilor de cheltuieli din ianuarie: ‘Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 miliarde de euro și tragem să salvăm până la ultimul cent pe care îl putem obține’

Publicat

in

Astfel, Autoritatea de Management a Programului Operațional Infrastructură Mare a transmis declarații de cheltuieli în valoare de 104 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate – 21 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional – 52 milioane euro și Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă – 7 milioane euro.

„Ne-am asumat că vom aduce anul acesta rata de absorbție cât mai aproape de 100%, fără să ne permitem să acceptăm mai puțin de 95%. Începutul ne face să fim optimiști că vom reuși ceea ce ne-am propus, după ce am senat în 30 de zile peste 600 contracte de finanțare, în valoare de aprox. 257 milioane euro. Ele se adaugă celor peste 2.300 semnate anul trecut. Cel mai important este că impactul proiectelor pe care le finanțăm prin aceste programe operaționale se regăsește atât în economie, prin sprijinul pe care l-am acordat mediului de afaceri, cât și în calitatea vieții din mediile rural și urban, prin investițiile în infrastructura de transport, în extinderea rețelelor de apă și apă uzată, în energie verde sau în domenii precum educație sau sănătate”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aprox. 26,1 miliarde euro (6,2 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent, din care 180 milioane euro în anul 2023), ceea ce reprezintă aprox. 74% din alocarea UE aferentă acestor programe.

Peste 15.000 de contracte cu beneficiarii

În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aprox. 12,55 miliarde euro pentru plăți directe în agricultură (1,86 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent).

Autoritățile de management au semnat 15.358 contracte de finanțare  cu beneficiarii, cu o valoare totală de aprox. 47,4 miliarde euro, iar plățile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aprox. 20,1 miliarde euro.

Sumele solicitate Comisiei Europene sunt de aprox. 16,9 miliarde euro (5,02 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent). Din acestea, CE a efectuat rambursări de aprox. 14,94 miliarde euro: 4,4 miliarde euro de la începutul anului 2022, din care 180 milioane euro în anul 2023.

Până în prezent, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaționale, întrucât valoarea aplicațiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli, se arată în comunicatul transmis de MIPE.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend