Conecteaza-te cu noi

Educatie

Rareș Bogdan: Educația este vaccinul împotriva pandemiei de debusolare, suspiciune, răutate, intoleranță, brutalitate

Avatar

Publicat

in

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, Rareș Bogdan, îndeamnă românii să se vaccineze împotriva Covid-19, într-un editorial intitulat „Rugăciune împotriva abandonării luptei pentru bine”.

Europarlamentarul PNL/PPE susține că țările civilizare au găsit mântuirea în Educație.

Totodată, liderul liberal subliniază că „Educația este vaccinul împotriva pandemiei de debusolare, suspiciune, răutate, intoleranță, brutalitate”.

Iată ce scrie Rareș Bogdan:

Debusolarea, pandemia de suspiciune, răutatea tot mai adâncă, intoleranța, brutalitatea evenimentelor care ne închid în noi și ne reduc oxigenul nu sunt consecințele Covid-19, ci comorbidități. Răul central, răul structural al omenirii este educația insuficientă, lipsa reperelor reale, inconsistența abecedarului binelui instituționalizat. Dacă ne gândim măcar de Paști și de Crăciun la asta, când putem analiza un exemplu de coduită, suntem un pic mai aproape de ceea ce ar trebui să facem, ca specie. Cine sunt eu astfel încât să am pretenția că știu? …Și atunci caut să-mi aduc aminte. Caut învățători pentru cale, adevăr, viață.
Sunt multe pilde pe care Iisus Hristos le-a semănat în mintea celor care-i spuneau „învățător”, și mai toate ilustrau seninătatea cu care tranșa probleme vechi, omenești, uneori meschine. Limpezimea soluțiilor. Erau la fel de limpezi ca „afară plouă” sau „copilul râde”. Și, grație industriei cinematografice, avem impresia că zâmbea. Deoarece demonstra un umor subtil – asta nu cred că poate fi contestat – impresia nici nu mai pare trucată. Ceea ce mă duce la un proverb japonez, care spune așa: „cel care zâmbește în loc să se înfurie va fi întotdeauna mai puternic”. Ei bine, ce lecție senzațională de viață!
Dacă citești știrile politice de acum 20 de ani și constați că discursul politic, atitudinea, autosuficiența au legătură cu exact același tip de probleme, ai șanse mari să te trezești cu falca înțepenită. Îți va fi greu să zâmbești. S-a abandonat România, printr-o magie neagră, inerției demoralizatoare? Nu, este rodul cunoașterii insuficiente. Care sunt învățăturile pe care le-am igorat, pierdut, uitat astfel încât să băltim în acceptarea mediocrității drept axiomă?
Noroc că avem, mereu, acces la Învățătorul Nostru, deși ne amintim mai tare de El de Crăciun și de Paște. Dar ne iartă, căci asta e toată faza: iubirea îți dă puterea să treci peste tot. Absența iubirii înseamnă mânie, nesiguranță, invidie, lăcomie și, în cele din urmă, singurătate. Depresie. Schizofrenie.
Oamenii nu sunt toți credincioși. Dar chiar și cei care se declară atei acceptă că situații precum frică, furie, frustrare stresează organismul, funcționarea tuturor sistemelor vitale, deci de aici până la eșecuri de sănătate este un pas scurt. Chiar și necredincioșii știu că succesul este o consecință a atitudinii, că suntem suma deciziilor noastre, iar o situație complicată are șanse mai mari să găsească soluții dacă ai mintea limpede. Aici suntem la fel.
Ideea este să iubim, sau măcar să acceptăm ceea ce nu putem înțelege. Să luptăm, dacă putem schimba ceva pentru binele comun, iar dacă cineva ne spune că nu se poate, să căutăm alt drum. Abandonarea căutării nu este soluția, ci rețeta nefericirii colective. Multe națiuni au căutat și au găsit mântuirea în Educație. De aici pornește totul. Educația este vaccinul împotriva pandemiei de debusolare, suspiciune, răutate, intoleranță, brutalitate. Când oamenii vor fi suficient de educați încât să nu mai poată fi manipulați înseamnă că au parcurs abecedarul nostru ca specie. Și vom putea evolua. Dacă nu pricepem asta, ne vom învârti în jurul cozii și ne vom victimiza. Dar suntem victimele ignoranței noastre”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția: ‘Vreau ca România să aibă educație de calitate, să aibă flexibilitate, să ofere oamenilor o șansă bună și o bună conexiune cu piața muncii’

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Summitul privind problematica socială de la Porto, în Portugalia, că sistemele de educaţie din statele Uniunii Europene trebuie să fie mai interconectate cu piaţa muncii şi a subliniat necesitatea flexilibităţii astfel încât europenii să poată studia unde doresc şi să aibă şansa să-şi găsească o slujbă bună.

„Este un fapt cunoscut că o bună educaţie îţi oferă mai multe şanse în viaţă. Este evident valabil pentru indivizi, dar trebuie să fim foarte conştienţi că e din ce în ce mai valabil pentru societăţile noastre. (…) Sistemul nostru de educaţie, şi nu este valabil numai pentru România, ci în general, pentru toate sistemele europene de educaţie – sunt un pic conservatoare. (…) Trebuie să fim mai interconectaţi cu piaţa muncii”, a spus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a subliniat necesitatea flexibilităţii între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte educaţia şi piaţa muncii.

„Vreau ca România să aibă educaţie de calitate, să aibă flexibilitate, să ofere oamenilor o şansă bună şi o bună conexiune cu piaţa muncii, dar să fim realişti, avem o singură piaţă, aşa că piaţa muncii nu ar trebui definită ca o piaţă de muncă naţională, ci ar trebui corelată cu o piaţă unică. Pentru a da copiilor, studenţilor, adulţilor europeni o şansă bună în viaţă, trebuie să fim flexibili nu numai cu sistemul de educaţie naţională, ci trebuie să creştem flexibilitatea între statele noastre, trebuie să dăm şansa oamenilor să studieze unde îşi doresc să studieze, dar pe de altă parte trebuie să le oferim şansa să-şi găsească o slujbă bună şi asta are nevoie de o anumită corelare la nivel european. (…) Dacă dorim să creştem educaţia în Europa, şi este singura noastră şansă să rămânem competitivi, trebuie să facem mult mai mult cu sistemele noastre de educaţie, să lucrăm la detalii, să lucrăm la fundamente”, a afirmat şeful statului.

El a amintit şi de proiectul „România Educată”, arătând că se lucrează la acesta cu toţi partenerii din şcoli, universităţi, sindicate, angajatori, asociaţii ale părinţilor şi elevilor, informează agerpres.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Kelemen Hunor iese la rampă: ‘Pot să vă spun că în coaliție există un consens în ceea ce privește dezideratele Guvernului în ceea ce privește PNRR’

Avatar

Publicat

in

De

Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat că în cadrul Coaliției de guvernare există un consens în ceea ce priveşte Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

” Am avut ieri şedinţa coaliţiei, am discutat încă o dată PNRR. Au apărut multe lucruri adevărate şi multe lucruri neadevărate în presă şi pot să vă spun că în coaliţie există un consens în ceea ce priveşte dezideratele Guvernului în ceea ce priveşte PNRR, investiţiile în toate domeniile importante. În Educaţie nu se reduce, procentual va fi peste 12% alocat pentru Educaţie, că au apărut fel de fel de zvonuri că de la Educaţie s-a tăiat”, a declarat Kelemen Hunor, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a amintit, totodată, că ţara noastră va avea un buget de peste 29 de miliarde de euro şi va trebui să depună eforturi pentru a avea o absorbţie cât mai mare.

” România, conform deciziilor la nivelul Comisiei şi Consiliului, va avea la dispoziţie aproape 30 de miliarde, 29 de miliarde de euro, şi, sigur, o parte granturi, restul împrumuturi, şi noi cu propunerile ne încadrăm în această sumă. Sigur, urmează discuţii tehnice care vor fi purtate de domnul ministrul Ghinea şi de premierul Florin Cîţu la Bruxelles săptămâna viitoare şi până în 30 mai, cel târziu, România oficial va depune PNRR la Bruxelles. Şi de acolo doar depinde de noi, de fiecare, fiindcă suntem legaţi, cei care vor gestiona aceste fonduri, să cheltuim până în 2026 eficient şi transparent această sumă importantă sau cât vom reuşi din această sumă, dar interesul este să existe o absorbţie cât mai mare”, a adăugat vicepremierul Kelemen Hunor, informează agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend