Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rareș Bogdan, despre scandalul în care este implicat Florin Cîțu: ‘Nu afectează în niciun fel guvernarea’

Publicat

in

Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat sâmbătă seara la B1TV că scandalul de acum mai bine de două decenii care îl vizează pe premierul Florin Cîțu și care se referă la aretarea sa în SUA după ce a condus băut la volan, nu afectează guvernarea.

“Nu afectează în niciun fel guvernarea. Noi suntem preocupați în primul și în primul rând de buna guvernare și vrem să ne preocupăm de asta, iar ceea ce s-a întâmplat cu scoaterea unui scandal din urmă cu 21 de ani și transformarea lui într-o motivație în care unii vorbesc despre demisie, demitere, rupere de coaliție mi s-a părut o exagerare care arată că în România ipocrizia este uriașă.

Într-o țară unde au ajuns regii Daciei să radă vița de vie și acuzațiile să vină dintr-o tabără unde în mod normal ar trebui să existe mai puțină ipocrizie pe chestiunea aceasta. Sigur că nu este un lucru plăcut, sigur că este un lucru pe care premierul îl regretă, sigur că consumul de alcool la volan este o chestiune gravă, dar s-a întâmplat într-un moment în care Florin Cîțu nici nu visa că va fi ministru de Finanțe sau premier sau viitor președinte al partidului de guvernământ”, a declarat Rareș Bogdan.

Acesta a subliniat că Florin Cîțu a fost ales de o parte din liderii PNL pentru a deveni premier pentru că România trebuie să absoarbă miliarde din fondurile europene:

“Omul a spus extrem de clar că regretă acel moment, că îi pare rău de situația creată atunci și în continuare se ocupă de guvernarea acestei țări. Noi când l-am ales pe Florin Cîțu, l-am ales tocmai pentru că este un moment important pentru România în care trebuie absorbite zeci de miliarde de euro. Avem această șansă datorită apartenenței la UE.

Avem șansa uriașă de a avea un om care după modelul Mario Draghi din Italia cunoaște foarte bine economie, finanțe, politică internațională în domeniul finanțelor. Nu cred că o chestiune întâmplată în urmă cu 21 de ani poate să afecteze buna guvernare”, a mai precizat Rareș Bogdan.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

BCE – Verifică implicarea băncilor în sectorul cripto-activelor

Publicat

in

De

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va armoniza modul în care băncile oferă cripto-active, pentru a se asigura că au suficient capital şi expertiză într-un sector pe care unii parlamentari europeni l-au descris ca „vestul sălbatic”, transmite Reuters.

Câteva companii cripto, cum ar fi Binance şi Crypto.com, au fost autorizate în ţări membre UE, cum ar fi Italia, Franţa, Spania, Grecia sau Germania, după ce s-au angajat să îndeplinească reglementările privind combaterea spălării de bani şi a finanţării terorismului. Reglementările la nivelul UE privind regulile de acordare a licenţelor ar urma să fie anunţate cel mai devreme în 2023.

BCE a informat că băncile vor lua în considerare dacă se vor implica sectorul cripto-activelor, dar reglementările naţionale sunt extrem de diferite. „În Germania, anumite activităţi cripto sunt supuse cerinţelor privind licenţele bancare şi, până acum, unele bănci au cerut să fie autorizate pentru a desfăşura aceste activităţi. În acest context, BCE ia măsuri pentru armonizarea evaluării cererilor de licenţă”, a anunţat instituţia cu sediul la Frankfurt, conform Agerpres.

BCE, care supervizează direct principalii creditori din zona euro, cum ar fi Deutsche Bank, UniCredit şi BNP Paribas, a precizat că va examina dacă activităţile cripto sunt în linie cu profilul de risc al băncii care determină cât de mult capital trebuie să deţină.

De asemenea, BCE va verifica dacă o bancă poate identifica şi evalua riscurile provocate de cripto-active, iar membrii Board-ului şi echipa IT au o „experienţă robustă” în sector.

„Extrem de important, colaborând strâns cu autorităţile naţionale de supervizare, BCE va depune eforturi pentru a realiza o mai mare coerenţă a evaluărilor prudenţiale, în funcţie de reglementările naţionale”, a informat instituţia cu sediul la Frankfurt.

Şi Rezerva Federală a SUA (Fed) a avertizat marţi băncile în privinţa riscurilor asociate cu implicarea în sectorul cripto-activelor.

Deşi acest domeniu „prezintă potenţiale oportunităţi” pentru bănci, pentru clienţii lor şi pentru sistemul financiar, „activităţile legate de cripto-active ar putea de asemenea prezenta riscuri legate de siguranţă şi soliditate, protecţia consumatorului şi stabilitatea financiară”, consideră Fed.

Autoritatea de reglementare dă asigurări că „monitorizează cu atenţie” evoluţiile din acest sector, „ţinând cont de riscurile ridicate legate de cripto-active”. Băncile care vor să desfăşoare activităţi în sectorul cripto-activelor trebuie să informeze din timp Fed în privinţa unor astfel de planuri. De asemenea, instituţiile bancare trebuie să verifice cu atenţie dacă aceste activităţi sunt legale, înainte de a se implica.

Monedele digitale, cum ar fi Bitcoin şi Ether, nu mai sunt un fenomen de nişă şi în ultimii ani sectorul financiar a început să se implice în acest domeniu. Preţurile criptomonedelor fluctuează semnificativ, iar sectorul este extrem de volatil.

Autorităţile globale de reglementare sunt sub presiune pentru a introduce reguli în acest sector.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Nicolae Ciucă, întâlnire surpriză cu liderii PNL: se retrag la hotelul favorit al liberalilor

Publicat

in

De

Premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, va avea o întâlnire cu liderii PNL, la Hotel Mara, din Sinaia. Întâlnirea este una anunțată cu foarte puțin timp înainte reprezentând o surpriză pentru jurnaliștii acreditați la PNL.

”Președintele PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, va susține declarații de presă azi, cu începere de la ora 18.00, la Hotel Mara, Sinaia, cu ocazia unei întâlniri regionale a liderilor PNL. Declarațiile de presă vor fi difuzate live, pe pagina de Facebook a PNL.”, arată un anunț de presă al PNL.

În contextul în care declarațiile de presă se anunță la ora 18.00, întâlnirea a fost anunțată în jurul orei 13.00.

Întâlnirea nu figurează în programul oficial al premierului, publicat de Guvernul României.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend