Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Raportul MCV si raportul tehnic: Atacurile motivate politic lansate in media la adresa justitiei au ramas o problema in 2014. CSM a informat ca CNA nu a urmarit cazurile in mod sistematic

Publicat

in

Atacurile motivate politic lansate de media impotriva judecatorilor si procurorilor au reprezentat o problema si in 2014, chit ca nu au atins nivelul anilor precedenti, in special cel din 2012, potrivit ultimului raport MCV, dat publicitatii miercuri. Atacurile au fost adesea legate de cazuri de coruptie ce vizau personalitati publice influente, potrivit documentului. Raportul tehnic de insoteste raportul MCV noteaza ca judecatorii si ONG-urile au cerut CNA sa joace un rol mai activ in sanctionarea media atunci cand aceasta nu respecta etica profesionala, dar, potrivit CSM, forul audiovizual nu a urmarit cazurile in mod sistematic.

Ce scriu raportul MCV si raportul tehnic, pe aceasta tema:

  • (…) ONG-urile si reprezentantii organizatiilor magistratilor au notat dificultatea de a asigura o acoperire echilibrata intre declaratiile CSM si acuzatiile originale. Au existat apeluri la adresa Consiliului National al Audiovizualului sa joace un rol mai activ in sanctionarea media in cazurile de incalcare a eticii profesionale (n.red.: rolul CNA este de a asigura respectarea legii, nu a eticii profesionale, dar legea prevede masuri in cazul incalcarii unor reguli precum echidistanta moderatorilor, echilibrul dezbaterii, probarea acuzatiilor etc.). Autoritatile judiciare au luat masuri mai proactive pentru a imbunatati informarea media pe tema evolutiilor din sistemul judiciar”
  • nota de subsol in raportul tehnic, referitoare la reactia CNA la apelurile facute de magistrati si ONG-uri: „CSM a informat ca CNA nu a urmarit cazurile intr-un mod sistematic”
  • Rapoartele MCV precedente au notat raspandirea atacurilor motivate politic impotriva judecatorilor si procurorilor, in media. Desi nu au atins nivelul atacurilor din anii precedenti (2012 in special), aceasta a ramas o problema in 2014, legata fiind adesea de cazuri de coruptie in care sunt implicate personalitati publice influente. Printre exemplele oferite de CSM se numara cazuri in care media au prezentat neadevaruri demonstrabile sau au acuzat magistrati (sau familiile lor) de coruptie. Au mai existat cazuri in care Curtea Constitutionala a fost criticata dur de anumite persoane publice.
  • Printre exemplele oferite de CSM se numara prezentarea unor informatii inselatoare catre public, punerea sub semnul intrebarii a competentei profesionale a magistratului, acuzarea magistratului (inclusiv membri ai familiei) de coruptie. Au fost vizati inclusiv procurori DNA, judecatori ai Inaltei Curti, judecatori ai unor instante inferioare, de exemplu la Constanta. Au mai fost cazuri in care inalti politicieni au facut comentarii directe la adresa judecatorilor si a sistemului judiciar.
  • ANI (…) a continuat sa fie tinta presiunii mediatice si politice in 2014. In cateva randuri, Consiliul National de Integritate (…) a trebuit sa intervina public pentru a apara ANI.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Reziduurile de pesticide pe fructele vândute în UE sunt în creștere (ONG-uri)

Publicat

in

De

Reziduurile de pesticide chimice de pe fructele cultivate în Uniunea Europeană au crescut între 2011 și 2019, deși statele membre ar fi trebuit să limiteze utilizarea acestora în favoarea unor produse alternative, potrivit unui studiu al ONG-ului PAN Europe publicat marți și citat de AFP.

Piata de fructeFoto: Wikipedia

Studiul, bazat pe analiza a aproximativ 97.000 de fructe proaspete (piersici, căpșuni, cireșe, mere etc.), precizează că aproape una din trei mostre (29%) a fost contaminată cu urme de pesticide chimice, față de 18% în 2011.

Cu toate acestea, din 2011, amintește acest ONG specializat, statele membre ar trebui să încurajeze produsele alternative pentru a limita pe cât posibil utilizarea acestor pesticide de sinteză – erbicide, fungicide, insecticide – considerate cele mai riscante și a căror autorizare este reglementată mai strict în UE.

La nivel național, această autorizație trebuie să facă obiectul unei evaluări comparative cu produsele de substituție, se reamintește.

Rezultatele studiului aruncă o umbră asupra ambiției Bruxelles-ului din 2020 de a reduce la jumătate utilizarea celor mai periculoase pesticide până în 2030.

„Dacă nu există măsuri ferme, nu vedem cum ar putea fi respectat acest obiectiv”, a declarat pentru AFP Salomé Roynel, de la PAN Europe, reamintind că Comisia are puterea de a chema la ordine țările „care nu reușesc să facă față acestui subiect”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Lucian Bode, despre vizele pentru SUA: Rata de respingere trebuie să scadă de la 10% la 3% / Publicul trebuie educat

Publicat

in

De

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că, din discuţiile cu oficialii americani pe tema vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA, s-a desprins necesitatea demarării unei campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. Rata mare de respingere a cererilor face ca românii să nu poată încă circula fără vize, potrivit News.ro.

Lucian BodeFoto: Arhiva personala

Lucian Bode a explicat, luni seară, la Digi 24, că este necesar ca partenerii americani să pună la dispoziţia României o analiză detaliată a motivelor pentru care se refuză vizele românilor.

”Discuţiile pe care le-am avut cu Alejandro Majorcas (senator SUA – n.r.) şi angajamentul de a sprijini România în a evolua în acest demers, a vizat următoarele lucruri: că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziţiem o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzaţi cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz şi periodic să facem o statistică”, a declarat Bode.

Ministrul de Interne a adăugat că România îşi propune să scadă rata de respingere a dosarelor de viză pentru SUA, de la 10 la 3 la sută.

”Eu cred că avem obligaţia să venim să spunem, ca Guvern, în următorii 2-3 ani de zile, România îşi propune să scadă această rată de la 10 la sută, cât este media ultimilor 8 ani, la 3 la sută, cât este obligaţie”, a declarat Bode.

Lucian Bode a precizat că este necesară o campanie de informare.

”Să venim cu campanii de educare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. O chestiune care mi s-a părut şi mie şi oficialului american în neregulă: dacă din 3.000, să spunem 1.000 depun cereri, dar nu le finalizează, din diferite motive: renunţă sau li se pare foarte complicat. De exemplu, 1.000 de cereri sunt considerate respinse, se contabilizează la procentul de refuz, ceea ce nu cred că este în regulă. Avem nu ştiu câţi cetăţeni cu dublă cetăţenie care aleg să depună cererea în România, chiar dacă au cetăţenia în Italia, Spania şi aşa mai departe. Acesta este planul, eu o să îl prezint ministrului Afacerilor Externe”, a declarat Lucian Bode.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend