Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Raportul Consiliului Europei privind eficienţa şi calitatea justiţiei – Bărbaţii rămân majoritari, mai ales la conducere

Publicat

in

Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ) din cadrul Consiliului Europei şi-a publicat joi raportul privind sistemele judiciare din 45 de ţări, notează Agerpres.

În al optulea raport de la înfiinţarea sa în 2002, CEPEJ constată principalele tendinţe ale finanţării sistemelor judiciare: o uşoară creştere în perioada 2010-2018, cu cheltuieli medii ale ţărilor europene de 72 de euro pe cap de locuitor în prezent, cu 8 euro mai mult decât în de 2016; 65% din bugetele pentru justiţie sunt alocate instanţelor, capitol unde se înregistrează şi cea mai mare majorare, cu 13% din 2016 până în 2018, 24% parchetelor – mai mult, în ţările mai sărace – şi 11% în medie asistenţei juridice, respectiv un procentaj mai mare în ţările mai bogate.

Citește și: Paul Stănescu: ‘PSD va câștiga alegerile. PNL se prăbușește și vrea cât mai repede alegeri fără să țină absolut de nimic ce înseamnă sănătatea românilor’

Există o tendinţă tot mai pronunţată de externalizare a anumitor servicii.

Aproape toate ţările au creat mecanisme pentru asigurarea accesului universal la justiţie, conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţei CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), atât în materie penală, cât şi în altele.

Numărul de judecători este stabil, în medie 21 la 100.000 de locuitori, dar există diferenţe mari de la un stat la altul, legate de organizarea sistemelor judiciare şi de implicarea unor magistraţi neprofesionişti, care judecă doar ocazional.

Proporţia femeilor în rândul magistraţilor continuă să crească, dar accesul lor la funcţii de conducere este în continuare obstrucţionat. Statele insistă asupra echilibrului între genuri la angajare şi promovare, dar profesia de jurist rămâne predominant masculină.

Numărul de jurişti a ajuns la 164 la suta de mii de locuitori, de asemenea cu diferenţe semnificative între ţări. Numărul de instanţe a scăzut cu 10% în perioada 2016-2018, iar gradul de specializare a acestora este mai ridicat.

Citește și: Paul Stănescu: ‘PSD va câștiga alegerile. PNL se prăbușește și vrea cât mai repede alegeri fără să țină absolut de nimic ce înseamnă sănătatea românilor’

În privinţa justiţiabililor, tot mai multe state oferă informaţii exacte şi se adaptează la nevoile cetăţenilor, în special ale celor mai vulnerabili, însă pentru ameliorarea comunicării cu aceştia este nevoie de personal şi resurse suplimentare. Contactul uman cu respect şi demnitate contribuie la asigurarea unor decizii juste şi la creşterea încrederii în sistemul judiciar.

Tehnologia informatică a devenit o componentă integrantă a actelor de justiţie, iar sistemele cu mai multe resurse investesc mai mult în IT. CEPEJ avertizează că trebuie monitorizat impactul noilor instrumente asupra asistenţei pentru decizii, a comunicării electronice şi a procedurilor la distanţă, pentru a se evita un impact negativ asupra principiilor corectitudinii, imparţialităţii şi independenţei justiţiei. În acelaşi timp, tehnologia informaţiei s-a dovedit un instrument valoros, chiar indispensabil pentru continuarea activităţii sistemelor judiciare în timpul crizei coronavirusului.

Instanţele de nivelul al doilea par cele mai eficiente, iar sistemul judiciar penal este cel mai eficient la toate cele trei niveluri. Curţile de primă instanţă sunt cele mai ineficiente, iar pe domenii, cel mai puţin eficient este contenciosul administrativ.

În 2018, cererile de azil au avut un impact semnificativ de creştere a numărului de cazuri în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Suedia.

Reformele din unele ţări au afectat performanţele sistemelor judiciare.

Din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei, doar Liechtenstein şi San Marino nu au putut furniza date. Israelul, Marocul şi – pentru prima oară – Kazahstanul au participat la demersul CEPEJ ca observatori.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Pacienta cu ale cărei mesaje s-a apărat Cîrstoiu îl face praf: Acuză că a fost plimbată la clinica privată!

Publicat

in

De

Pacienta al cărei mesaj a fost prezentat de medicul Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar, ca dovadă a faptului că nu trimitea bolnavi la clinica Anemona prezintă cronologia conversaţiilor, susţinând că acestea dovedesc că a fost ”plimbată” de mai multe ori între spitalul public şi clinica privată. Mesajele sunt prezentate de Hotnews.ro, acuzat de medic că se află la originea unei ”masive campanii de manipulare şi dezinformare” împotriva sa.

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, a reafirmat, într-o postare pe Facebook, că este supus ”unei masive campanii de manipulare şi dezinformare”. El a prezentat un fragment dintr-o conversaţie pe WhatsApp cu un pacient, susţinând că aceasta demonstrează că pacienţii nu erau direcţionaţi către clinica privată Anemona, ceea ce, în opinia sa, contrazice investigaţia Hotnews.ro din care rezulta că pacienţii săi erau trimişi la clinica privată. Cîrstoiu nu precizează la care dintre cele patru cazuri prezentate de jurnalişti se referă, menţionând doar ”acel pacient”. În contextul investigaţiei, Hotnews,ro a prezentat mai multe conversaţii pe WhatsApp din perioada februarie 2022 – octombrie 2023 puse la dispoziţie de patru pacienţi care au povestit pentru HotNews.ro cum au ajuns să plătească sume de sute şi de mii de lei la clinica Anemona.

Ca reacţie la acuzaţiile lui Cîrstoiu, Hotnews.ro a revenit cu noi declaraţii ale unuia dintre cei patru pacienţi, al cărui mesaj a fost prezentat de medic.

Conform Hotnews, pacientul, o femeie, susţine că mesajul în care era direcţionată explicit către Spitalul Universitar şi către medicul Cîrstoiu este din luna august 2022, însă a fost precedat de mai multe mesaje prin care era trimisă la clinica Anemona, deţinută de soţia medicului.

„În februarie 2022, dr. Cîrstoiu m-a consultat la Anemona, în martie m-a operat la stat, apoi tot în martie mi-a scos firele la Anemona. În august voia să mă opereze din nou la stat şi doar acesta este mesajul pe care-l arată acum Cîrstoiu”, spune pacienta, conform Hotnews.ro.

Pacienta spune că medicul „amestecă intenţionat datele mesajelor” şi că, drept urmare, ea a decis să arate mesajele şi facturile care demonstrează că a fost ”plimbată”, de mai multe ori între spitalul public manageriat de Cîrstoiu şi clinica Anemona, deţinută de soţia acestuia. „Când era grav, de operaţie, mergeam la stat. Când era de consultaţii şi de scos firele, la privat, la clinica privată Anemona”, susţine pacienta, citată de Hotnews.ro, prezentând şi bonuri fiscale în urma vizitelor la clinică.

Femeia explică şi contextul în care a avut loc schimbul de mesaje prezentat de medicul Cătălin Cîrstoiu,manager al Spitalului Universitar, relatând că, pe 31 august, s-a adresat medicului de legătură, de la Spitalul Universitar, spunând că are dureri în continuare. I s-a răspuns în aceeaşi zi, fiind informată că singura soluţie este o nouă intervenţie chirurgicală. Acesta este mesajul publicat joi de dr. Cîrstoiu:

„Nu m-am mai operat a doua oară la dr. Cîrstoiu. Până la urmă am fost la Iaşi, la un alt specialist ortoped şi am rezolvat cazul meu medical”, spune femeia.

Cătălin Cîrstoiu a anunţat că va face o conferinţă în care va răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate ca urmare a faptului că a trimis pacienţi la clinica privată a soţiei sale şi a acordat consultaţii la acea clinică.

Citeste mai mult

NATIONAL

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală la Rouen

Publicat

in

De

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse s-a calificat joi în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen, potrivit news.ro

Gabriela Ruse (26 de ani, locul 83 WTA) a învins-o în trei seturi pe franţuzoaica Clara Burel (23 de ani, locul 44 WTA), favorita numărul 7 a turneului WTA 250 Open Capfinances Rouen Metropole. Ruse s-a impus cu 6-0, 2-6, 6-3, după o oră şi 54 de minute de joc.

În sferturi, Gabriela Ruse o va înfrunta pe câştigătoarea din meciul Anna Karolina Schmiedlova (Cehia) – Caroline Garcia (Franţa).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend