Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

RAPORT Fluxurile financiare ilicite din REPUBLICA Moldova. Președinția: E groaznic

Publicat

in

A fost publicat raportul Fluxurile financiare ilicite și recuperarea activelor în Republica Moldova. Raportul a fost realizat cu ajutorul Uniunii Europene și Institutului Interregional de Cercetare a Criminalității și Justiției al Organizației Națiunilor Unite, transmite deschide.md.

Raportul prezintă un studiu ce a examinat fluxurile financiare ilicite (FFI) generate de activitatea infracțională organizată în Republica Moldova (Moldova).

Oferă o imagine de ansamblu a criminalității organizate și a activelor legate de criminalitatea organizată din țară și prezintă cadrul legislativ și operațional existent pentru combaterea FFI și pentru recuperarea activelor obținute ilicit.

În raport se menționează că sechestrul și confiscarea a doar 10% din estimarea unui miliard de dolari SUA în FFI anuale în Moldova, ar permite țării să suplimenteze (sau acoperă în totalitate) salariile pentru mai mult de 20.000 de profesori pentru un an întreg.

Alternativ, activele recuperate ar putea acoperi costurile pentru subvenționează integral costurile salariului minim pentru peste 55.000 de cetățeni pentru un an întreg.

În mod similar, acest lucru ar permite țării să acopere costurile salariale pentru mai mult de 2.250 de medici pentru un an întreg, la o rată de aproximativ USD 3.675 pe lună.

Alternativ, recuperat activele ar acoperi costurile salariale pentru mai mult de 6.800 de asistente medicale în țară pentru un an întreg la un an rata de 1.217 USD pe lună.

Totodată, sechestrul și confiscarea a doar 10% din estimarea unui miliard de dolari SUA în IFF anuale în Moldova ar acoperi aproximativ 40% din anual costul întreținerii și reparării tuturor nivelurilor naționale și locale drumuri în toată Moldova.

Autorii studiului susțin că Guvernul Moldovei ar trebui să ia în considerare consolidarea mecanismelor transparente pentru sechestrul, confiscarea, gestionarea și distribuție (ideal pentru dezvoltarea cu prioritate ridicată de bunuri obținute ilicit și asigură că Agenția sa de recuperare a activelor penale (CARA) este permis să acționeze ca o entitate cheie care facilitează acest rol.

Ar trebui să se ia în considerare stabilirea utilizarea confiscării extinse și confiscarea de valoare echivalentă ca o normă, și nu excepție, în cadrul sistemului de justiție penală. Moldova ar trebui să ia în considerare consolidarea mecanismelor non-penale sau mecanisme civile, pentru sechestrarea și confiscarea bunurilor.

Penal procedurile durează adesea ani de judecată, întârzierea emiterii ordinelor final pentru confiscarea bunurilor legate de criminalitatea organizată și corupție.

În timp ce mențineți procesul corespunzător, implementarea mecanismelor civile poate ajuta la reducerea timpului de confiscare a activelor o perioadă de câțiva ani până la o perioadă de mai mulți luni.

Trebuie luată în considerare consolidarea mecanisme care asigură regulat față în față dialogul cu poliția și punctele focale ale procurorului în alte țări cheie cu privire la confiscare, confiscarea și recuperarea activelor legate de criminalitatea organizată și corupția.

Colectarea datelor pentru acest studiu a fost realizată din mai până în octombrie 2020. Colectarea datelor a fost realizată prin cercetări de tip open source, precum și prin feedback de la oficialii publici, membri ai societății civile și alți actori cheie.

Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, a comentat raportul privind fluxurile ilicite de bani de pe teritoriul Republicii Moldova.

„E groaznic. Mai jos câteva constatări:

– Fluxurile ilegale de bani reprezintă 1 000 000 000 USD anual. Un miliard de dolari anual;

– Principalele activități ilegale din Moldova sunt corupția, evaziunea fiscală, traficul de droguri, traficul de ființe umane, contrabanda cu arme si bunuri, traficul de substanțe radioactive, contrabanda de țigări, crime cibernetice și scheme financiare;

– Dacă s-ar reuși confiscarea a cel puțin 10% din acești bani aceasta ar ajunge pentru plata salariilor anuale a 20 000 de profesori;”, a scris Spînu pe pagina lui de Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Hakeem Jeffries, ales şef al democraţilor din Camera Reprezentanţilor, devine primul lider de culoare din Congresul SUA

Publicat

in

De

Hakeem Jeffries a fost ales miercuri lider al democraţilor din Camera Reprezentanţilor din SUA, funcţie pe care o va prelua din ianuarie, devenind astfel primul american de culoare care ocupă o astfel de poziţie de rang înalt în Congres, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Hakeem JeffriesFoto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Votul – în unanimitate – al colegilor democraţi ai lui Jeffries arată, de asemenea, ascensiunea unei generaţii mai tinere de lideri în rândul celor 435 de membri ai Camerei şi sfârşitul erei lui Nancy Pelosi, actualul speaker. În 2007, aceasta devenise prima femeie aleasă preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

Hakeem Jeffries, un newyorkez în vârstă de 52 de ani, va ocupa poziţia de lider al Partidului Democrat din Camera Reprezentanţilor în cel de-al 118-lea Congres al SUA, care se va reuni la 3 ianuarie.

După alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial care au avut loc la 8 noiembrie, democraţii au pierdut în viitoarea legislatură majoritatea pe care o deţin acum în Camera Reprezentanţilor, dar şi-au menţiut-o în Senat.

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a declarat că accederea lui Hakeem Jeffries în funcţia de lider al Partidului Democrat din Camera Reprezentanţilor reprezintă un moment de cotitură în istoria Statelor Unite.

Ambii lideri democraţi din Congres provin din cartierul Brooklyn din New York.

„Când eşti din Brooklyn, înveţi repede calităţi precum perseverenţa şi seriozitatea… Înveţi cum să lucrezi cu tot felul de oameni diferiţi. Înveţi cum să-ţi menţii poziţia. Înveţi să nu iei lucrurile personal”, a declarat Schumer în plenul Senatului înainte de vot, adăugând că Jeffries „este întruparea tuturor aceste trăsături”.

Când şi-a anunţat oficial candidatura, la 18 noiembrie, după 10 ani petrecuţi în Camera Reprezentanţilor, Jeffries s-a angajat să conducă un grup parlamentar care să redea puterea membrilor comisiilor şi să le ofere reprezentanţilor juniori un cuvânt mai greu de spus în elaborarea legislaţiei, atribuindu-le şi lor funcţii de profil înalt.

Democraţii au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, dar diferenţa faţă de republicani este de numai câteva voturi.

Republicanii şi liderul lor, Kevin McCarthy, care va deveni următorul preşedinte al Camerei, i-au anunţat pe democraţi că vor lansa anchete asupra unor oficiali ai administraţiei şi chiar asupra preşedintelui Joe Biden şi a fiului său, Hunter. De asemenea, ei spun că doresc reduceri semnificative ale cheltuielilor, după ani de zile în care ambele partide au acordat puţină sau chiar deloc atenţie deficitelor bugetare în creştere şi unei datorii naţionale care depăşeşte acum 31.300 de miliarde de dolari. Noi iniţiative de înăsprire a securităţii la graniţă se află, de asemenea, printre priorităţile agendei republicane cu care vor avea de luptat democraţii.

Octogenarii fac un pas în spate

În prezent, principalele trei posturi de conducere ale democraţilor din Camera Reprezentanţilor sunt ocupate de octogenari care au fost la conducere timp de două decenii: speakerul Nancy Pelosi, 82 de ani, liderul majorităţii democrate, Steny Hoyer, 83 de ani, şi adjunctul acestuia, James Clyburn, 82 de ani.

De ani de zile, aceştia se află sub presiune pentru a ceda locul unei generaţii mai tinere.

Momentul a venit după ce republicanii au câştigat majoritatea în Cameră, dar fără a avea loc acel „val roşu” (culoarea republicanilor) de victorii masive la care se aşteptau – o răsturnare de situaţie care i-a încurajat pe democraţi.

Candidaţii care fac parte din echipa lui Jeffries sunt reprezentanta Katherine Clark, în vârstă de 59 de ani, care candidează pentru postul de adjunct al liderului, şi Pete Aguilar, în vârstă de 43 de ani, care a fost ales în actualul post pe care îl ocupa Jeffries, de lider al caucasului democratic.

Cei trei, care reprezintă districte din New York, Massachusetts şi, respectiv, California, aduc punctele lor forte specifice în diferite segmente ale grupului parlamentar democrat.

Clark are legături puternice cu progresiştii din Cameră, un grup a cărui influenţă este în creştere, în timp ce Aguilar este văzut ca o punte de legătură cu democraţii mai moderaţi şi este membru al caucusului care îi reprezintă pe hispanici.

Jeffries, la rândul său, este membru al Black Caucus.

Această echipă de conducere va avea prilejul să înveţe abilităţile de lideri în timp ce se vor afla în minoritate, fără a avea parte de toată presiunea pe care o aduce statutul de majoritate.

Pelosi, întrebată de reporteri dacă va fi dispusă să consilieze această echipă, a răspuns afirmativ.

„Împreună, această nouă generaţie de lideri reflectă vitalitatea şi diversitatea marii noastre naţiuni – şi vor revigora grupul nostru parlamentar cu energia, ideile şi perspectivele lor noi”, a declarat Pelosi într-o declaraţie de felicitare a noilor lideri democraţi.

Citește și:

Hakeem Jeffries şi-a lansat candidatura pentru preluarea conducerii democrate din Camera Reprezentanţilor

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Locatarii unui bloc din municipiul Sibiu au rămas fără curent electric în urma unui incendiu

Publicat

in

De

Locatarii unui bloc din municipiul Sibiu au rămas fără curent electric, miercuri seara, după ce a luat foc panoul electric al imobilului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Andreea Ştefan.

„ISU Sibiu a intervenit cu două autospeciale de stingere, autoscară şi un echipaj SMURD, în municipiul Sibiu, strada Aleea Buia, ca urmare a semnalării unui incendiu la un panou electric dintr-un bloc de locuinţe. La faţa locului a fost mobilizat şi un echipaj de la furnizorul de energie electrică. A fost întrerupt curentul electric, pentru a se putea acţiona în siguranţă. Pompierii au lichidat incendiul prompt cu mijloace din dotare (stingător), fiind afectat doar panoul electric respectiv, situat la parterul blocului”, a precizat Andreea Ştefan.

Conform aceleiaşi surse, cauza probabilă a producerii incendiului a fost un scurtcircuit, produs ca urmare a suprasolicitării tabloului de distribuţie

Reprezentanta ISU Sibiu a declarat, pentru AGERPRES, că blocul are trei scări, iar după plecarea pompierilor, angajaţii de la societatea de distribuţie au rămas la faţa locului pentru a relua alimentarea cu electricitate a locuinţelor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend