Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ramzan Kadîrov a anunțat de 26 de ori într-o lună căderea Mariupolului

Publicat

in

​Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat pe canalul său de Telegramde nu mai puțin de 26 de ori într-o lună că orașul ucrainean Mariupol va cădea în mâinile forțelor rusești, relatează Realitatea Caucazului, un site afiliat Radio Europa Liberă.

Ramzan KadirovFoto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia Images

Jurnaliștii de la Realitatea Caucazului au contabilizat declarațiile făcute de Kadîrov cu privire la căderea Mariupolului începând cu data de 4 martie. Iată câteva din postările făcute de acesta pe canalul său de Telegram:

  • „Îi chem încă o dată pe cei care sunt la Mariupol să se predea imediat, altfel va [cădea] seara târziu… Zic din nou: va fi seara târziu!” – 14 martie
  • „Mariupol va fi în curând curățat complet de Bandera și șaitani (n.r. spirite rele în credința islamitcă)” – 15 martie
  • „Mariupol va fi în curând curățat complet de banderiți și acoliții lor” – 17 martie
  • „Nu va trece mult până la finalizarea completă a eliberării Mariupolului” – 31 martie

Mariupolul este complet încercuit de armata rusă

O hartă publicată joi de serviciul de informații al armatei britanice arată că forțele rusești, care au încercuit complet Mariupolul încă de pe 5 martie, au reușit să cucerească peste trei sferturi din oraș, ucrainenii păstrând controlul asupra unor fâșii lipite de coastă și zona centrală.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA notează vineri în evaluarea sa zilnică asupra războiului din Ucraina că forțele rusești susțin că au reușit să captureze cu succes centrul Mariupol, dar cele ucrainene păstrează controlul asupra portului din sud-vestul orașului.

ISW prognozează că orașul, un port important al Ucrainei la Marea Azov, va cădea în câteva zile. Armata rusă a anunțat că a tăiat accesul Ucrainei la Marea Azov pe 1 martie.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut joi noaptea acces umanitar la Mariupol, primarul orașului afirmând vineri dimineața că peste 100.000 de locuitori trebuie evacuați de urgență. OMS afirmă că a confirmat mai mult de 100 de atacuri rusești asupra sistemului de sănătate ucrainean.

Ramzan Kadîrov, „eroul” Rusiei la Mariupol

Kadîrov a anunțat încă de pe 25 februarie, a doua zi după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor sale să atace Ucraina, că a mobilizat mii de luptători în Groznîi, capitala Ceceniei, pentru a fi trimiși să lupte împotriva „banderiților” și „naziștilor”.

Pe 14 martie acesta a anunțat că se află în Ucraina unde luptă, postând pe canalele sale de Telegram și Youtube o înregistrare video în care apare într-o încăpere alături de comandanți și soldați ceceni. Serviciile de informații ucrainene au arătat însă, pe baza apelurilor sale telefonice, că acesta era de fapt în Groznîi în momentul în care a fost făcută înregistrarea.

Câteva zile mai târziu el a anunțat și că mii de luptători ceceni „vin” să lupte în Ucraina.

Înspre sfârșitul lunii martie acesta l-a vizitat la spital Ruslan Geremeev, omul despre care se crede că ar fi organizat asasinarea disidentului rus Boris Nemțov, duă ce acesta a fost rănit la Mariupol.

Nu este clar dacă înregistrarea video bizară în care Kadîrov îl pupă și mângâie pe frunte pe Geremeev a fost realizată în Mariupol, oraș nivelat complet de bombardamentele și atacurile rusești, fiind mai probabil ca acesta să fi fost evacuat.

Tot la sfârșitul lui martie, oficialii ceceni de la Groznîi au început să îl felicite pe acesta pentru faptul că a fost avansat în grad de către președintele Vladimir Putin, deși niciun anunț oficial în acest sens nu a fost făcut de Kremlin sau ministerul Apărării de la Moscova.

Întrebat despre acest subiect câteva zile mai târziu, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că nu a văzut decretul de avansare în grad a liderului cecen, lucru care a declanșat o dispută cu Kadîrov.

Ramzan Kadîrov ar fi general-locotenent al armatei ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 44-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Au înflorit Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie. Săptămâna viitoare e Festivalul bujorului

Publicat

in

De

“Temperaturile deosebit de ridicate au determinat bujorii să înflorească foarte repede iar florile să ţină mai puţin ca de obicei. S-au deschis destul de mulţi şi vă aşteptăm în acest week-end să-i admiraţi! Este un an atipic, iar celor care îşi doresc să-i vadă le sugerăm să nu amâne prea mult vizita”, a scris Ciprian Cenan pe pagina de Facebook a rezervaţiei botanice de la Zau de Câmpie, conform Agerpres.

Bujorii de la Zau de CampieFoto: AGERPRES

Vă dați seama cât de fragil e bujorul acesta. Abia apărut, fiind prea cald pe lumea noastră, e menit să dispară. Merită stat și văzut fără grabă această metamorfoză.

Ascultați apelul Custodelui Rezervației. “Custodele a făcut apel la vizitatori să respecte indicatoarele din rezervaţie şi să se de deplaseze numai pe poteci, pentru a nu strivi bujorii tineri.” Vă dați seama trebuie să ai picior nobil, subțire să intri pe potecă, să nu urli, să nu strivești bujorii ce ar vrea să vină pe pământ.

În Scufița Roșie avem flori de așa fragilitate. Scufița Roșie e furată de florile din pădure, e ispitită uitând de bunica ei. E timpul ei de rătăcire, e timpul ei de floare, e timp de lup. Golul uitării de datorie e acoperit de prezența lupului. Își pierde capul Scufița. La Zau e loc de pierdere de cap, Custodele Bujorului vă spune să fiți atenți să nu vă faceți lupi.

Zau e loc de basm. Are Bujor, are și Castelul Ugron. Și fiind locul de 685 atestați are și Festival. În 27 şi 28 aprilie este prima ediţie a Festivalului Bujorului la Castel. Săptămâna viitoare e Festival.Castelul are și el povestea lui. Nu e făcut lupește, ci de minți limpezi.

Nu e nici, nici, nici destul de gotic, nici destul de romanic. E la capătul istoriei și stilisticii. E castelul unui Istvan trecut prin viață și călătorii. Și făcut la maturitate când nu i-a mai ars de experiențe. A vrut doar să se știe că n-a fost decât un bujor trecător, cum scrie pe placa de întemeiere a castelului.

Povestea de la Zau dovedește că între un castel și un bujor n-avem de ce să alegem. Privim și ne minunam care dintre ele ne fac viața mai frumoasă. Eu zic că bujorul. Voi ziceți castelul? Și jocul nostru nu se mai oprește. De ce am alege cu toții același lucru? Dar să nu uităm că cea mai frumoasă știre este înflorirea bujorilor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Stolojan: Pe domnul Ciucă îl văd președinte. E cel mai calificat dintre toți, chiar și față de Geoană

Publicat

in

De

Fostul lider liberal Theodor Stolojan spune că îl vede președinte pe Nicolae Ciucă, care ar fi „cel mai calificat dintre toți, chiar și față de Geoană, care, în esența lui, e un birocrat”.

Theodor StolojanFoto: Inquam Photos / George Călin

Întrebat, la Digi24, dacă vreunul dintre cei doi lideri ai Coaliției are șanse pentru a fi candidat la prezidențiale, Theodor Stolojan a spus: „O să râdeți, dar o șansă, pentru că deasupra nu e nimeni, cu excepția domnului Geoană, care, fără un partid în spate nu va reuși să facă o campanie”.

Fostul lider liberal a afirmat că în cazul în care Mircea Geoană nu va candida la prezidențiale susținut de PSD, Nicolae Ciucă ori Marcel Ciolacu ar avea șanse să devină președinte.

„Așa arată sondajele. Mircea Geoană poate să strângă semnături dar nu va reuși să ducă o campanie electorală fără un partid în spate. A strânge semnăturile nu e complicat. Pe domnul Ciucă îl văd președinte. E cel mai calificat dintre toți, chiar și față de Geoană, care, în esența lui, e un birocrat, care a ocupat o funcție foarte importantă. Funcția de președinte nu e pentru un birocrat. Este o funcție de mare decizie, mai ales în momente critice. Dacă nu ești obișnuit să iei decizii în situații critice, e foarte rău pentru România dacă n-ar avea un asemenea președinte. Ciucă are această experiență a luării deciziilor, Geoană nu o are”, a susținut Stolojan.

El a mai spus că este posibil ca atât Nicolae Ciucă, cât și Marcel Ciolacu să candideze la prezidențiale, și că asta „ar fi de dorit”.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri prezidențiale: Geoană conduce detașat în intenția de vot cu 33.6% / Simion, pe doi / Susținere slabă pentru Ciolacu -sondaj AtlasIntel pentru Digi24

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend