Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Raluca Turcan: ‘România, din nefericire, dacă mă uit acum, este o țară a inechităților, fie că vorbim de pensii în sistemul public, fie că vorbim de salarizare în sistemul public’

Publicat

in

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a participat la evenimentul „Ziua Europeană pentru Viață Independentă”, unde a declarat că ”România este o țară „marcată de inechități”, atât ca pensii și salarizare în sistemul public, cât și ca asistență socială sau ocupare a forței de muncă”. 

„Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră la un eveniment care ar trebui să reprezinte o sărbătoare, să celebrăm Ziua Europeană a Vieții Independente, dar, dacă mă uit pe cifre, cred că sărbătorile trebuie să mai aștepte și zilele de 5 mai să fie momente în care punem degetul pe rană și găsim soluții.

Vă mărturisesc că întotdeauna am fost implicată în acțiuni sociale, am militat împotriva excluziunii, pentru integrare, pentru drepturile omului. Am fost parte la multe acțiuni din acestea comunitare, dar în momentul în care am ajuns ministru al Muncii, deci chiar și după perioada în care am fost vicepremier și am coordonat acest minister, vă mărturisesc că cifrele pe care România le înregistrează în materie de sărăcie, în materie de excluziune, în materie de integrare a persoanelor cu dizabilități mi-au creat deopotrivă o îngrijorare uriașă, dar în același timp și o senzație de revoltă, pentru că am realizat că în România s-au pierdut foarte mulți ani în care persoane vulnerabile puteau fi sprijinite mult mai puternic și eficient de către stat”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii susține că, în mod evident, „statul nu poate să ajute singur și variabilele persoanelor vulnerabile sunt nenumărate”.

„De aceea, statul poate să fie eficient dacă își creează parteneriate și modul în care dumneavoastră ați gândit astăzi să vorbim despre Ziua Europeană pentru Viață Independentă mă face să cred că suntem într-un punct în care am înțeles, totuși, ce avem de făcut pe termen scurt, mediu și lung, astfel încât să mai reducem din inechități.

România, din nefericire, dacă mă uit acum, este o țară a inechităților, fie că vorbim de pensii în sistemul public, fie că vorbim de salarizare în sistemul public, fie că vorbim de asistență socială, fie că vorbim de ocupare. E marcată de inechități și aceste inechități practic, odată cu sărăcia, creează o stare de nemulțumire acută în societate.

Chiar cred că sunt foarte mulți oameni care nu mai au speranță. De aceea, vă mărturisesc că sunt foarte concentrată pe rezultate, în calitatea mea de ministru al Muncii. Evident că prezint public ceea ce vrem să facem, pentru că avem nevoie ca lumea din jurul nostru să cunoască ce vrem să facem, dar pe de altă parte rezultatele cred că sunt cele care în viitor vor putea să marcheze diferența”, a adăugat Raluca Turcan.

Ea a precizat că România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește „integrarea persoanelor cu dizabilități acute, mai ales din perspectiva ocupării”.

„Astăzi e momentul în care să vorbim despre integrarea persoanelor cu dizabilități. Dacă ne uităm unde suntem, evident că se întărește contextul pe care l-am menționat la început. Văd că România este pe ultimul loc în rândul statelor europene pentru integrarea persoanelor cu dizabilități acute, mai ales din perspectiva ocupării”, a mai spus Raluca Turcan, ministrul Muncii, conform b1.ro.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Vești bune! Se modifică legea pensiilor: De ce beneficii vor avea parte cei care lucrează până la această vârstă

Publicat

in

De

Vești bune pentru mii de români! Conform unui proiect de ordonanță aflat pe masa la Consiliul Economic și Social (CES) pentru avizare, toți cei care au făcut stagiul minim de cotizare și care lucrează și după împlinirea vârstei standard de pensionare vor primi anumite stimulente din partea statului.

Mai exact, conform documentului, punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condițiilor de pensionare se va majora cu 50%, ceea ce înseamnă că vor beneficia de pensii mai mari când vor decide să se pensioneze.

“Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, apare, mai exact, în proiectul de OUG de la CES.

Așadar, prin această propunere se urmărește motivarea persoanelor care au  împlinit vârsta standard de pensionare să își prelungească viața activă și să aibă perioade mai lungi de contribuție, ceea ce se va reflecta, în mod direct, în valoarea pensiei.

Și în prezent, cei care decid să lucreze după împlinirea vârstei standard de pensionare beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectivă, doar că valoarea majorării este de doar 0,5%.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați. În cazul bărbaților, lucrurile sunt simple: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Pe de altă parte, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Astfel, în acest an de exemplu, femeile nu vor trebui să aștepte să ajungă la la 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuți. De exemplu, din noiembrie 2021, femeile se vor putea pensiona la 61 de ani și opt luni.

Același proiect de OUG urmează să prelungească perioada până la care angajatorii trebuie să aducă locurile de muncă în condiții deosebite la condiții normale, respectiv până la data de 1 septembrie 2023. Termenul actual este data de 1 septembrie 2021.

Atenție! Prevederile proiectului de OUG nu se aplică momentan. Acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, informează avocatnet.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Se complică situația pentru cadrele medicale! Ioana Mihăilă: ‘Președintele Colegiului Medicilor susține testarea periodică a medicilor nevaccinați’

Publicat

in

De

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat că președintele Colegiului Medicilor este de acord situația ca medicii nevaccinați împotriva coronavirusului să fie obligați să se testeze din fonduri proprii.

„Preşedintele Colegiului Medicilor susţine această măsură şi chiar l-am rugat să facă un chestionar printre membrii Colegiului Medicilor ca să vedem şi părerea lor. În paralel, am început o documentare a situaţiei vaccinărilor în rândul personalului medico-sanitar în unităţile spitaliceşti”, a spus ministrul.

Astfel, din datele parţiale reiese că, cel puţin în Bucureşti, peste 80-85% din medici sunt vaccinaţi, a arătat Mihăilă.

„Din personalul medico-sanitar, dacă luăm la nivel global, undeva la 58%, din datele parţiale pe care le avem până acum, sunt vaccinaţi”, a afirmat demnitarul, informează agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend