Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rafila: Nu orice mască ajută împotriva coronavirusului

Avatar

Publicat

in

Nu orice fel de material poate fi folosit eficient pe post de mască împotriva coronavirusului, a declarat la RFI președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Expertul afirmă pe de altă parte că înainte să oblige locuitorii să poarte mască de protecție când ies din casă, autoritățile locale care au luat asemenea măsuri ar fi trebuit să asigure și stocurile necesare pentru populație.

”Utilizarea măștilor de protecție care nu sunt măști autorizate medical, dacă vreți, este discutabilă. Sigur că orice mască este o barieră în plus, barieră mecanică, dacă vreți, în calea acestor micropicături care răspândesc infecția, ele provin bineînțeles de la persoane bolnave.

Părerea mea este că ar trebui să existe un soi de standardizare, adică nu orice fel de material, orice fel de obiect vestimentar îl folosești pe post de mască.

Trebuie să fie dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, să-ți permită totuși să respiri cu suficient de multă ușurință și ceea ce este cel mai important, să se poată spăla și călca, altfel, dacă o să folosim improvizat tot felul de lucruri, pe care nu putem să le spălăm, dimpotrivă, le vom încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii și ulterior le vom refolosi sau le vom pune în diverse locuri în care pot veni și alții în contact cu ele, nu am făcut nimic.

Deci în momentul când stabilești o astfel de recomandare sau mai mult, obligație, trebuie să și pui la dispoziția beneficiarilor măști sau măcar să le indici de unde să le cumpere”, a spus Rafila.

Metoda eșarfa

Președintele Societății Române de Microbiologie atrage atenția că eșarfele nu ajută prea mult împotriva coronavirusului: ”Eșarfele, mai puțin. Există și măști, nu neapărat sanitare, măști textile, care se pot refolosi, dar ele trebuie să poată fi spălate zilnic și călcate și dezinfectate”.

El crede că înainte să oblige locuitorii să poarte mască de protecție când ies din casă, autoritățile locale care au luat asemenea măsuri ar fi trebuit să asigure și stocurile necesare pentru populație: ”Ei trebuiau să se gândească la lucrul ăsta când au luat decizia, adică întâi pregătești din punct de vedere logistic și după aceea iei decizia. Dacă întâi iei decizia și după aceea te trezești în situația de a nu putea furniza nici măcar o indicație de unde poate omul să-și cumpere o astfel de mască, nu creezi decât neîncredere într-o acțiune de genul ăsta”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Eusebio Sacristan, fostul jucător al Barcelonei, a părăsit secţia de terapie intensivă

Avatar

Publicat

in

De

Eusebio Sacristan, fostul fotbalist al naţionalei Spaniei, cunoscut mai ales din perioada când a jucat la FC Barcelona, a părăsit secţia de terapie intensivă a spitalului din oraşul Valladolid în care a fost operat la cap în urma căzăturii suferite pe scările unui hotel în ziua de 30 decembrie, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Eusebio Sacristan, care are 56 de ani, a fost operat în ultima zi a anului trecut pentru a îmbunătăţi presiunea intracraniană provocată de un cheag, ca urmare a căzăturii suferite. Fostul mijlocaş a fost nouă zile în comă indusă.

Citește și: SURSE Fostul prim-ministru Tăriceanu începe PELERINAJUJL la DNA-A pus pe masa procurorilor bunuri pentru acoperirea sechestrul de 800.000 dolari pus de Direcție

Potrivit unui comunicat al fundaţiei care-i poartă numele, Eusebio va începe a doua parte a procesului de recuperare, rămânând internat într-o unitate spitalicească, în speranţa că se va putea întoarce la viaţa pe care a dus-o înaintea accidentului.

Fostul internaţional spaniol, cu 15 selecţii, Eusebio şi-a început şi şi-a încheiat cariera la Real Valladolid. Jucătorul lui Johan Cruyff la FC Barcelona între 1988 şi 1995, el a mai evoluat la Atletico Madrid şi Celta Vigo.

Eusebio a adunat 543 de meciuri în La Liga, fiind pe locul 3 la acest capitol, după Andoni Zubizarreta şi Raul Gonzalez. Ca antrenor, el le-a pregătit pe Celta Vigo, echipa secundă a Barcelonei, Real Sociedad şi Girona.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Facultatea de Jurnalism din București a lansat Biblioteca Virtuală: ‘Suntem convinși că acest demers va completa proiectele de digitalizare’

Avatar

Publicat

in

De

În scopul desfășurării optime a procesului de învățământ online și respectând cerințele legale referitoare la drepturile de autor, din luna ianuarie a acestui an Biblioteca Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, filială a Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, cu suportul logistic și tehnic al facultății, a început digitizarea fondului de documente, acestea regăsindu-se pe platforma Microsoft Office 365, pusă la dispoziție și administrată de către Universitatea din București.

Primele resurse bibliografice sunt cele aferente disciplinelor corespunzătoare primului semestru al anului universitar, documente indispensabile pentru pregătirea studenților în vederea susținerii examenelor din sesiunea imediat următoare. Treptat, după o schemă de priorități stabilită de către cadrele didactice ale facultății și organizate după principiile științei biblioteconomice, colecțiile vor fi completate cu toate documentele.

Accesul la această platformă se realizează pe baza contului instituțional al utilizatorilor și a permisului emis de către Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”.

Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, conf. univ. dr. Antonio Momoc, a remarcat: “Biblioteca virtuală a FJSC reprezintă o etapă firească a procesului de modernizare a învățământului universitar. Actuala criză trebuie privită și ca o oportunitate de reducere a birocrației în facultate: în contextul pandemiei, când activitatea de predare și evaluare a trecut în online, înscrierea la examenele de admitere și de finalizare a studiilor se realizează fără cozi și fără dosare cu șină, am eliminat ștampila din dosarul de practică profesională a studenților, iar acum, profesorii și studenții FJSC au acces la bibliografia de examen în mediul digital. Salut efortul colegilor IT ai Universității din București, mulțumesc Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” și bibliotecarelor facultății pentru implementarea într-un timp scurt a acestui proiect ambițios. Studenții FJSC au acces de la distanță la instrumente bibliografice necesare pentru dezvoltarea lor profesională ca viitori jurnaliști și specialiști în comunicare.”

”Considerăm că această inițiativă vine într-un moment salutar și suntem convinși că acest demers va completa fericit proiectele de digitalizare derulate de Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, afirmă conf. univ. dr. Mireille-Carmen Rădoi, directorul general al acestei prestigioase instituții.

În primele zile de la lansare, biblioteca digitală a fost accesată de peste 140 de utilizatori unici, aceștia efectuând mai mult de 1650 de vizite pe site.

Citește și: Polonia anunță o LEGE prin care INTERZICE cenzura online: ‘Nu depinde de corporații uriașe să decidă ce păreri sunt corecte și care nu’

Detalii tehnice suplimentare referitoare la accesul pe platforma bibliotecii digitale se găsesc pe site-ul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, http://www.fjsc.unibuc.ro/ și pe paginile de Facebook ale facultății, https://www.facebook.com/fjsc20, respectiv a bibliotecii, https://www.facebook.com/Biblioteca-FJSC-725655874458555.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend