Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Raed Arafat rupe tăcerea!

Publicat

in

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a ieșit cu declarații referitoare la cazul fetiței din Râmnicu Vâlcea.

„O știre difuzată ieri a explicat cum sistemul de urgență a “batjocorit” o fetiță de 10 ani accidentată, cum ambulanță a “ratat” elicopterul și cum fetiță a stat cu orele în UPU la Râmnicu Vâlcea.Normal că astfel de știre impune verificarea a tot ce s-a întâmplat și identificarea celor vinovați de astfel de situație, dacă știrea este corectă bineînțeles. Numai că verificările arată total altă situație și arată de fapt că toți cei implicați au făcut tot posibilul pentru că fetiță să primească cea mai bună îngrijire, numai că nu putea niciunul să controleze timpul și să-l oprească astfel în cât fetiță să poată fi preluată de elicopter pe lumina zilei și înainte de a se lasă întunericul, făcând decolarea elicopterului în condițiile respective foarte riscantă pentru pacienta cât și pentru echipajul din elicopterul SMURD.

Din informațiile pe care le am până la acest moment, apelul a intrat la dispeceratul de la Rm Vâlcea pe la 15:47 anunțând accidentul la Băile Govora, fiind implicată o fetiță de 10 ani.

Au fost trimise două echipaje, unul de prim ajutor, aflat la 6 km de locul accidentului și care a ajuns la orele 15:55, acesta fiind alertat la 15:51, și un echipaj cu medic care a plecat de la Rm Vâlcea la 15:48 și care a ajuns la orele 16:03.

La sosirea echipajului cu medic, fetița, aflată în comă, era deja în ambulanță de prim ajutor SMURD, fiind imobilizată și cu guler cervical. Medicul decide să însoțească fetița în ambulanță de prim ajutor iar pe drum au trbuit să se oprească de mai multe ori pentru aspirarea cailor respiratorii și asistarea fetiței care era inconștiență și varsă, având un traumatism cranio-cerebral.

Medicul a tentat să efectueze intubatia însă fără succes, și a decis continuarea drumului către spital, ce este un demers corect, și de înțeles, acțiunea acestuia fiind în interesul pacientei.

Între timp, la orele 16:03 elicopterul de la Craiova primește o alertă de decolare pentru un accident rutier în zona Drăgășani, județul Vâlcea, iar la 16:17 minute, în urmă informaților că nu mai este nevoie de elicopterul SMURD la accidentul respectiv, dispecerul, aflând de accidentul de la Băile Govora, redirecționează elicopterul către locul de aterizare din Fedelesoiu, la 8km de Rm Vâlcea, locul obișnuit unde se aterizează în vederea preluării pacienților ne-existând un loc de aterizare special destinat lângă spital. Decizia de a nu trimite elicopterul direct la Băile Govora era bazată pe informația că ambulanță în care se află fetiță se îndreaptă deja sprea Rm Vâlcea fiind inutilă deplasarea la Băile Govora.

Elicopterul aterizează în jurul orelor 16:40 și anunță medicul care era cu echipajul de prim ajutor SMURD că elicopterul nu poate aștepta mai mult decât 8-10 minute, întrucât urmează să se lase întunericul iar decolarea devine riscantă în zona respectivă.

Medicul care însoțea fetița, și care a fost obligat să se oprească de mai multe ori să o îngrijească, sesizează că nu are cum să ajungă în acest interval de timp la elicopter și decide să ducă fetița la UPU din cadrul Spitalul de Urgență Rm Vâlcea.

Elicopterul a părăsit zona la orele 16:48 iar pacienta a ajuns la UPU la orele 16:56, întrând în investigații după ce a fost stabilizată și intubată, fiind pusă în comă indusă, de medicii de la UPU.

În cazul în care medicul decidea să meargă cu fetița la elicopter, acesta ajungea mai târziu decât orele 16:56 având o distanță suplimentară de parcurs, iar medicul de pe elicopter trebuia să intubeze fetiță și să o stabilizeze înaintea decolării cu ea în elicopter, ce ar fi însemnat o muncă de cel puțîn 20-30 minute la față locului, devenind imposibilă decolarea, conform procedurii în zona respectivă, înaintea de lăsarea întunericului.

În urmă investigării fetiței, și efectuării examenului computer tomografic, s-au constatat leziuni grave la nivel cranio-facial, fiind necesar transferul la București într-o secție de terapie intensivă specializată, nefiind necesară o intervenție chirurgicală la momentul respectiv, conform afirmațiilor medicilor din Rm Vâlcea.

Fetița a fost transferată cu o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Vâlcea la Spitalul Bagdasar după finalizarea investigațiilor, stabilizarea ei și obținerea acordului de transfer din partea medicilor de la Sptialul respectiv.

Datele de mai sus sunt cele primite până la ora această la nivelul DSU, și de mine personal, ele putând suferi unele modificări în urmă primirii rapoartelor solicitate. Până la acest moment singurul lucru care aș cere o explicație pentru el este timpul parcurs între apelul de urgență primit la 15:47 și momentul alertării echipajului de prim ajutor SMURD la 15:51 mai ales că ambulanță de la Serviciul de Ambulanță a fost alertată la 15:48. Însă și așa, echipajul de prim ajutor a ajuns într-un tiimp foarte scurt la locul accidentului și a efectuat manevrele de stabilizare confrom competențelor pe care le au membri echipajului.

Cu siguranță nu putem vorbi de “batjocură” în acest caz. Redirecționarea elicopterului a fost o încercare de a da fetiței o șansă și este clar că toți cei implicați știau că este o limita de timp și că este posibil să nu reușească să preia fetiță la timp și să decoleze în siguranță. Nu este prima dată, și nu va ultima dată, când o misiune de salvare aeriană se abandonează din motive de siguranță și se găsesc alternative care să permită îndeplinirea misiunii în siguranță pentru toți chiar dacă soluția optimă pentru pacient ar fi fost utilizarea elciopterului.

Dușmanul nostru este timpul și oricât am face sunt situații în care soluțiile optime nu pot fi aplicate din cauza unor limitări care nu depind la momentul respectiv de noi, cei care încercăm să salvăm o viață, și ne obligă să găsim soluții alternative care nu sunt cele ideale pe care ne-am fi dorit să le aplicăm.

Le rog pe reprezentatnii mass media să verifice foarte bine datele și informațiile iniante de a ieși cu știri și cu titluri care nu au nimic cu realitatea, punând sub semnul întrebării personalul care a acționat cu cele mai bune intenții și cu profesionalism pentru a salva o viață.

În cazul în care rapoartele vor aduce date suplimentare de interes, vom completă informațiile printr-un comunicat oficial al DSU.

În viitor soluția normală ar fi înființarea unor platforme de aterizare și decolare pentru zi și noapte care să fie autorizate și utilizate pentru aceste situații, astfel am putea fi foarte eficienți în preluarea pacienților critici și în cursul nopții. Costul unei platforme de aterizare / decolare pentru un municipiu nu este deloc semnificativ, a explicat dr Raed Arafat pe facebook.

Vezi și

Ordonanță de Urgență cu dedicație pentru SRI: Școala de spioni, la secret! Guvernul Orban a bătut palma cu Eduard Hellvig

Apel urgent către Guvernul Orban: Va intra în vigoare la 31 decembrie 2019 și va provoca un blocaj total în întreg sectorul

Polițiștii n-au scăpat! Proiect demarat în procedură de urgență împotriva lor

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Unde dai şi unde crapă! Felicitat de Funeriu, Selly promovează un fake news

Publicat

in

De

Fostul ministru Educaţiei Daniel Funeriu a reacţionat recent la afirmaţiile vloggerului Selly, cel care critica sistemul de învăţământ românesc. Deşi Funeriu l-a lăudat pe Selly pentru că a militat pentru organizarea examenului de Bacalaureat când alţii pledau pentru echivalare, vloggerul a preluat interpretări din presă şi a răspuns cu un atac la adresa fostului ministru.

Contactat de STIRIPESURSE.RO, Daniel Funeriu pune ieşirea lui Selly pe seama tinereţii şi consideră că vloggerul ar trebui să-şi ceară scuze.

„Aşa-s copiii, din prea mult entuziasm sunt luați de val şi greşesc. Mi-a plăcut de el când a cerut organizarea bacului si nu s-a alāturat coaliției loazelor. Acum ar fi frumos din partea lui să îşi ceară scuze. Poate îi spune cineva că tocmai s-a răstit la cel care a făcut bacul corect, scos plagiatorii din universități şi introdus săptămâna Şcoala Altfel”, a declarat Daniel Funeriu pentru STIRIPESURSE.RO.

Postarea iniţială a lui Daniel Funeriu:

„Cum adică „școala de azi te pregătește pentru 1900 nu pentru 2020”?

S-a schimbat teorema lui Pitagora și eu nu știu? A schimbat tik-tok derivata lui X pătrat și nu ne-a spus?

Deschid cartea de chimie și văd acolo chimie organică, ADN și proteine, înțelese în ultimii 50 de ani, nu teoria flogisticului sau alchimie.

Fizica ne învață despre ultimele descoperiri, geografia… ce să mai zic: tot Everest e cel mai înalt vârf, iar când mă uit pe hartă văd Pacificul tot la locul lui. Harta României e cea din 2020, iar istoria medievală cam tot aia.

La sociologie se învață nediscriminarea, nicidecum că femeile nu au drept de vot, ca pe la 1900.

Văd răsmeriță că nu se face educație financiară și conduită preventivă. Really? Finanțele personale sunt, de când lumea, despre plus, minus, înmulțit și împărțit și ceva calcul banal de dobânzi. Adica aritmetică de clasa a 5-a. Aaa, și cumpătare.

Conduita preventivă (a mașinii, nu a skate-ului) se învață la școala de șoferi, nu la ciclul primar. Iar însușirea ei e mai probabil să fie făcută de un tânăr care a învățat la școală disciplina decât de o maimuță încălțată și needucată cu figuri în cap.

Măi copii: puneți mâna pe carte, ascultați-vă profesorii și învățați pe rupte. Dacă mergeți la școală, nu acumulați absențe, învățați 3-4 ore zilnic acasă, faceți sport, nu beți, nu fumați, nu vă drogați, trust me: o să vă fie bine.

Dacă nu faceți asta, dar dați zilnic vina pe școală, pe profesori, pe ministru, pe societatea asta nașpa, riscul e mare ca, dacă nu deveniți vedete de tiktok, să o dați sever în bară.

Iar liderilor de opinie care cad în fund aplaudând de fiecare dată când aud „soluțiile” vreunui adolescent răzvrătit, le spun: oameni buni, voi chiar nu aveți minte? Pentru că voi faceți asta România e campioană mondială la găsit soluții inutile la probleme inexistente. Dacă greșim diagnosticul -și asta facem- tratamentul sigur va eșua.

Da, tinerii întotdeauna au vrut să schimbe lumea și e foarte bine așa! Să-i încurajăm! Să nu uităm însă că lumea a fost schimbată în bine de capete luminate și minți educate!

Așadar, să-l felicităm pe Selly pentru că a militat pentru organizarea bacului, să-l felicităm că a luat bacul și a făcut bani ca influensăr (pe el se pare că școala l-a pregătit pentru 2020!) dar când vine vorba de adevăratul diagnostic și adevărate soluții pentru educație să ne uităm la ce spun Mircea Miclea, Dragos Iliescu și alții care înțeleg și pot mai multe decât ridicola întrebare „la ce-mi servesc în viață integralele?” Și să-i lăsăm pe adolescenți să facă ceea ce și noi am făcut la vârsta lor: să se răzvrătească.

Oups… noi ne-am răzvrătit împotriva comunismului. Unii dintre cei de acum par să se răzvrătească împotriva școlii…

PS: “Averea bunei educații” a lui Teodor Baconschi e un foarte bun început dacă vă interesează o viziune bine construită despre educație.

PPS: (LE): înțeleg că simpaticul Selly a spus 1990, nu 1900. Argumentația nu se schimbă cu nimic. Manualul de matematică de clasa a XI-a din Germania al fiicei mele a fost conceput în… 1946.”

Replica lui Selly:

”Bă, stați așa, că eu n-am înțeles. Cumva un fost ministru al Educației, acest Funeriu, a spus despre mine că sunt o maimuță încălțată, cu figuri în cap, sau n-am înțeles eu bine? Nu, că dacă a spus asta, a trăit degeaba. Adică… mă simt complet devastat de această insultă pe care am primit-o, nu știu cum dorm la noapte. Voi vă dați seama că eu am punctat niște probleme reale și ăsta este răspunsul unui fost ministru al Educației, voi vă dați seama în ce lume ne învârtim?” a spus Selly, care a adăugat că dacă n-ar fi atât de ocupat cu găsirea unor soluții la problema din educație, ”poate m-aș angaja într-un meci de insulte cu acest Funeriu, pentru că, oricum, e teribil de slab la insulte. Prietene, ești slab, crede-mă! Dar chiar vreau să schimbăm ceva, nu să stăm să aruncăm cu noroi, când e clar că sistemul e defect și nimeni n-a făcut nimic să-l schimbe. Mi se pare incredibil cum niște oameni care au fost în funcții de conducere pot să mă blameze pe mine pentru ce am susținut în videoclipul ăla, când ei au condus acest sistem dezastruos, este incredibil și asta e toată atenția pe care i-o voi da acestui fost ministru. Închid aici subiectul, să ne concentrăm pe soluții, pentru că n-are rost altfel”, a susținut Selly, într-un story pe Instagram.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Gabriela Firea: Congresul PSD va fi organizat foarte probabil la începutul lui august. Invitație pentru Teodorovici

Publicat

in

De

Primarul general al Municipiului București, Gabriela Firea, care deține și funcția de președinte al Filialei București a PSD, a anunțat că este foarte probabil ca PSD să organizeze un congres la începutul lunii august. Ea a anunțat public că la congres îl va susține pe Marcel Ciolacu pentru funcția de președinte al partidului și a făcut apel la toți social-democrații să strângă rândurile ”pentru că nu fac bine disputele interne”.

Vezi și: PNL şi USR-PLUS, la un pas să bată palma: Cum se vor împărţi sectoarele Capitalei (surse)

În context i-a făcut o invitație senatorului Eugen Teodorovici să vină alături de echipa Marcel Ciolacu – Paul Stănescu pentru că PSD-ul are nevoie de o echipă puternică, fără fisuri și care să fie capabilă să vină cu o alternativă la actuala putere.

Congresul PSD trebuia organizat încă din primăvară, dar organizarea lui a tot fost amânată din cauza impunerii Stării de urgență și apoi a Stării de alertă și ulterior a prelungirii acesteia.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend