Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Raed Arafat ne transmite că mai stăm în case: ‘Suntem într-o situație ca la război. Vârful va fi de pe 27 aprilie până în iunie’

Publicat

in

Raed Arafat le cere românilor să respecte izolarea recomandată de autorități, distanțarea socială, iar celor care vin din străinătate, carantina și auto-izolarea. La Antena 3, șeful DSU a declarat că vârful epidemiei de coronavirus, în România, va începe spre finalul lunii aprilie și va dura până spre mijlocul lunii iunie, semn că măsurile de restricție vor continua la nivel național.

”Suntem într-o situație ca la război. Dacă te bombardează, nu te bagi în buncăr? Nu suntem siguri că epidemia nu va reveni. Poate să se ducă în valuri. Poate să se ducă către mai, iunie, iulie. Vârful va fi de pe 27 aprilie până în iunie.”, a declarat, la Antena 3, Raed Arafat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Europarlamentarul Victor Negrescu, despre planul de redresare economică după COVID-19: ‘România nici până acum nu a prezentat public o viziune clară’

Publicat

in

De

Propunerea Comisiei Europene de 1,85 trilioane de euro privind planul de redresare economică după COVID-19 poate fi în continuare ameliorată, a declarat miercuri eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D), acesta precizând că sumele vehiculate încă pe surse “sunt prea mici pentru România, în termeni de granturi și împrumuturi în cadrul programului, comparativ cu nevoile noastre și alocările pentru celelalte state”.

Eurodeputatul PSD avertizează că România nici până acum nu a prezentat public o viziune clară privind planul de redresare economică sau viitorul buget european.

„Astăzi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat propunerea sa privind planul de redresare economică după COVID-19. Planul de relansare se va ridica la 1,85 de trilioane de euro cu un nou instrument, Viitoarea Generație UE, de circa 750 de miliarde de euro (500 miliarde în granturi și 250 de miliarde în împrumuturi), și un buget european viitor pentru perioada 2021-2027 de 1,1 trilioane de euro.

Un proiect important, absolut necesar în contextul actual, mai ales că peste jumătate din europeni și-au exprimat nemulțumirea privind reacția europeană și lipsa de solidaritatea în UE într-un recent sondaj realizat de Parlamentul European. O măsură absolut necesară în contextul în care 6 din 10 europeni întâmpină probleme economice iar economia europeană riscă să se contracteze cu minim 7% și cu aproape 16% dacă va fi un al doilea val.

În ciuda unor propuneri noi precum acordarea de granturi statelor membre, avansate și ca urmare a presiunii franco-germane, proiectul poate fi în continuare ameliorat pentru a fi cu adevărat echitabil. A se vedea de exemplu sumele prea mici vehiculate, încă pe surse, pentru România, în termeni de granturi și împrumuturi în cadrul programului, comparativ cu nevoile noastre și alocările pentru celelalte state.

De menționat că pentru implementarea viitorului buget european, statele membre vor aloca mai mult către bugetul comun european – 2% din PIB-ul fiecărui stat – în timp ce un mecanism de împrumut comun și resurse proprii vor alimenta aceste noi obiective. Un adevărat pas înainte de mult timp solicitat. Singurul element riscant este dat de impactul generat de taxarea sectorului digital asupra economiei românești.

Cu toate acestea remarcăm, că în ciuda ambițiilor exprimate, documentele prezentate ar fi putut fi mai clare privind îmbunătățirea acțiunii europene sau creșterea competențelor solicitată de cetățeni. Este important că astăzi avem un plan de redresare economică dar este la fel de important să vedem cum se vor aloca aceste sume și cum vor ajunge cu adevărat la beneficiarii reali.

Este însă important de menționat:

– crearea unei noi facilități pentru Revenire și Reziliență

– crearea Asistenței pentru Revenire pentru Coeziune și Teritoriile Europei (React-EU)

– dezvoltarea unei noi facilități pentru investiții strategice în cadrul InvestEU

– reajustarea instrumentului pentru susținerea solvabilității

– sprijinirea suplimentară a Mecanismului European pentru Protecție Civilă / rescEU

– și, un element pe care l-am susținut încă din precedentul mandat, un program dedicat sănătății denumit EU4HEALTH

Urmează negocierile politice. În Parlamentul European, atât în Comisia pentru Bugete din care fac parte precum și în Comisia pentru Cultură, Educație, Tineret, Media și Sport voi solicita suplimentarea sumelor pentru România, creșterea granturilor, alocarea de finanțări pentru combaterea șomajului, sprijinirea IMM-urilor, digitalizare, turism/transporturi, educație și pentru proiectele de dezvoltare necesare creșterii competitivității europene și românești.

Din păcate, reiterez faptul că sunt profund mâhnit de faptul că România nici până acum nu a prezentat public o viziune clară privind planul de redresare economică sau viitorul buget european. Țara noastră este din nou prinsă pe nepregătite, lipsită de curaj în plan european, la trena altor interese deși tocmai convingerile pro-europene ale românilor ar fi putut susține o acțiune europeană puternică. Relansez invitația de a lucra împreună și de a citi ideile exprimate recent privind modul în care România ar fi putut acționa altfel: https://www.psd.ro/viitorul-buget-european-o-viziune-socia…/„, scrie Negrescu pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Uniunea Salvaţi România susţine ca toate pensiile speciale peste un anumit prag să fie impozitate cu 90%

Publicat

in

De

Uniunea Salvaţi România susţine ca toate pensiile speciale peste un anumit prag să fie impozitate cu 90%, a declarat, miercuri, Claudiu Năsui, vicelider al grupului USR, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii grupurilor parlamentare s-au întâlnit pentru a discuta situaţia pensiilor speciale, PSD propunând să fie un singur proiect semnat de toate partidele, conform precizărilor deputatului USR.

„Am avut o primă discuţie cu liderii celorlalte grupuri parlamentare despre subiectul spinos al pensiilor speciale şi, în speţă, impozitarea acestora. Noi, grupul USR, am avut prima iniţiativă de desfiinţare a pensiilor speciale din legislatura aceasta. Ea a fost contopită cu un proiect care a fost declarat, mai apoi, neconstituţional de către CCR şi aşa că am revenit cu un proiect de impozitare a pensiilor speciale. Există mai multe astfel de proiecte în moment acesta pe rol, dintre care unul este al nostru, care prevede impozitarea cu 90% a acestor pensii speciale peste un prag”, a spus Năsui, la Parlament.

El a menţionat că s-a pus problema ca şi pensiile contributive să fie taxate, pe argumentul constituţionalităţii, precizând că acest lucru a fost susţinut de reprezentanţii Pro România şi ai minorităţilor.

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

„Discuţiile din cadrul Comitetului liderilor au gravitat mai degrabă pe ideea dacă să fie taxate şi pensiile contributive şi cele speciale. Noi ne-am afirmat dorinţa ca această impozitare să se aplice numai pensiilor speciale. Până la urmă statul a făcut o greşeală când a constituit acest sistem dublu de pensii, nu ar trebui să sufere şi ceilalţi care sunt în sistemul public contributiv în momentul în care reparăm această greşeală. Dar există argumentul constituţionalităţii că, dacă nu aplici pe toate pensiile, ar putea să fie neconstituţional. Este o discuţie aici”, a adăugat Claudiu Năsui.

Liderul USR a arătat că a propus pragul de impozitare de 5 pensii minime, deci peste 3.500 lei, dar acest lucru poate fi negociat.

„Vom mai avea o discuţie săptămâna viitoare. Noi, cei de la USR, sprijinim ca toate pensiile peste un anumit prag să fie impozitate cu 90%, practic o impozitare foarte mare (…) în aşa fel încât să reducem acele decalări imense care există în prezent. (…) Am propus pragul de 5 pensii minime, pensia minimă fiind de 704 lei, deci practic peste 3.500 lei să fie această impozitare. Putem negocia pragul. Ideea este să nu existe aceste pensii astronomice”, a spus el.

„Una dintre propunerile făcute de liderul PSD – să fie un singur proiect pe care să îl semnăm cu toţii, ca să nu fie victoria unui singur partid, referirea era cumva la USR. Până la urmă pe noi ce ne interesează nu este cine îşi arogă meritele, ci să se facă acest lucru”, a mai menţionat Năsui.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend