Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Raed Arafat îi răspunde lui Alexandru Rafila în problema fondurilor de la Unităţile de Primiri Urgenţe

Publicat

in

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a precizat, marţi, că nu are competenţe în a face repartiţia fondurilor către unităţile de primiri urgenţe, iar documentele de alocare financiară se fac de către Ministerul Sănătăţii.

„În ceea ce priveşte informaţia conform căreia ‘DSU face repartiţia fondurilor către Unităţile de Primiri Urgenţe’, reiterăm faptul că instituţia noastră NU are competenţe în a lua singură astfel de decizii, iar repartiţia finală şi trimiterea documentelor de alocare financiară se face încă din anul 2014 de Ministerul Sănătăţii”, se arată într-un comunicat al DSU transmis AGERPRES.

Departamentul a explicat că şeful fiecărei structuri UPU stabileşte în funcţie de necesitate o propunere de buget pe care o înaintează managerului unităţii spitaliceşti, care, la rândul său, trimite o adresă Ministerului Sănătăţii prin care se solicită acordarea fondurilor necesare continuării activităţii.

„În contradicţie cu cele afirmate în cursul zilei de ieri (‘DSU face repartiţia fondurilor către Unităţile de Primiri Urgenţe’), în urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Sănătăţii a trimis o adresă către toate structurile Serviciilor de Ambulanţă, respectiv Unităţilor de Primiri Urgenţe/Compartimentelor de Primiri Urgenţe, ca ‘informare’ conform căreia datele financiare pe care instituţia noastră le-a cerut în scopul de a analiza situaţia finanţării sistemului medical de urgenţă se regăsesc la Ministerul Sănătăţii centralizat, aceştia având calitatea de coordonator principal de credite, iar dacă instituţia noastră doreşte să obţină aceste informaţii să le solicite la Ministerul Sănătăţii”, se menţionează în comunicat.

DSU a adăugat că nu este implicat în procesul de „repartiţie finală a fondurilor” către UPU şi serviciile de ambulanţă, discuţiile pe acest subiect purtându-se între Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii unităţilor sanitare în structura cărora se află UPU/CPU şi managerii de la Ambulanţă.

„Soluţia pentru evitarea emiterii în viitor a unor afirmaţii care nu au nimic cu realitatea este consultarea legislaţiei în vigoare pe care o considerăm clară şi acoperitoare şi revenirea la colaborarea anterioară care a existat până acum câteva luni între Ministerul Sănătăţii şi DSU, îmbunătăţirea ei în binele serviciului public, fără tentative de destructurare a unui sistem funcţional care şi-a dovedit eficienţa pe parcursul anilor, acordând respectul cuvenit tuturor categoriilor de personal care activează în cadrul lui”, precizează comunicatul DSU.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, că unităţile de primiri urgenţe sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii, însă repartiţia fondurilor este făcută de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Unităţile de primiri urgenţe sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii. Repartiţia fondurilor a fost făcută de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu am avut semnale, informaţii (că unele unităţi nu ar mai avea fonduri). Am trimis repetate adrese dacă există probleme legate de finanţare să ne notifice. Dacă nu ne-au notificat, înseamnă că au notificat în altă parte. Noi nu putem să finanţăm ceva despre care nu avem informaţii. (…) Banii sunt la noi, dar repartiţia o face DSU. Noi de unde să ştim că nu mai sunt bani la unităţile de primiri urgenţe dacă dânşii nu ne notifică pe noi? (…) Există o bugetare care este proiectată până la sfârşitul anului. Dacă au fost situaţii de cheltuieli neprevăzute care au dus la depăşirea fondurilor alocate ele trebuie comunicate”, a explicat ministrul.

Alexandru Rafila a spus că până în prezent nu a avut nicio solicitare privind alocarea de fonduri la UPU. „Eu nu am niciun fel de solicitare în momentul de faţă. O să întreb la direcţia de specialitate, la Direcţia de buget. Nu se poate ca cineva să finanţeze o anumită activitate şi să nu aibă informaţii referitoare la modul în care se desfăşoară”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă va vorbi cu secretarul de stat Raed Arafat despre această problemă, Rafila a răspuns: „Dânsul trebuie să ne notifice dacă sunt probleme. (…) Spitalele care au probleme trebuie să trimită solicitare. Este extrem de simplu. Le-am indicat colegilor de la unităţile de primiri urgenţe cum să procedeze”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

​Un fost polițist a dat nouă spargeri la Iași în decurs de câteva luni. A fost prins întâmplător

Publicat

in

De

Un fost polițist din Iași este acuzat că a dat nouă spargeri în decurs de nouă luni, specializându-se în furtul și golirea seifurilor din farmacii și săli de jocuri din Iași. Reținut întâmplător, bărbatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare, scrie Ziarul de Iași.

Mașină de polițieFoto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Mădălin Silitră a fost agent de poliție rurală în cadrul IPJ Vaslui, în ultima vreme lucrând ca muncitor necalificat. La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, bărbatul ar fi spart o farmacie de pe șoseaua Arcu din Iași, de unde a furat un seif care conținea încasările zilnice. Cinci zile mai târziu, ar fi spart o sală de jocuri, tot de pe șoseaua Arcu, iar săptămâna următoare a intrat pe fereastră într-o altă farmacie de pe aceeași stradă. A reușit să disloce seiful metalic în care se afla suma de 17.000 lei.

Timp de mai bine trei luni, bărbatul nu a mai comis niciun jaf, dar la mijlocul lui februarie și-a reluat activitatea – a spart două farmacii și o sală de jocuri din Piața Voievozilor. A reușit să jefuiască o unitate bancară din zona gării, dar s-a speriat și a renunțat. O ultimă încercare a fost tot la o sală de jocuri, dar seiful era încastrat în podea și nu a reușit să-l scoată. A plecat cu țigări și o sticlă de Pepsi. A doua zi, a fost reținut de agenții Palas Mall, iar verificările făcute de polițiști l-au identificat ca autor al seriei de spargeri, scrieZiarul de Iași.

Atitudinea în fața instanței, vârsta de doar 24 de ani și lipsa antecedentelor penale i-au adus fostului polițist o pedeapsă ușoară- 2 ani și 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. El va trebui să plătească și despăgubiri totale de aproximativ 50.000 lei firmelor păgubite. Sentința a fost atacată de Parchetul de pe lângă Judecătorie, dosarul urmând să fie preluat de Curtea de Apel.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Semnarea unui document cu Rusia nu va însemna automat instaurarea păcii

Publicat

in

De

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis în alocuțiunea sa zilnică către cetățeni, că semnarea unui document cu Federația Rusă, nu va însemna automat instaurarea păcii.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că principalul rezultat al zilei este că, din cele 70 de rachete ruseşti lansate, majoritatea au fost doborâte, arătând că este recunoscător luptătorilor, partenerilor pentru sistemele de apărare anti-aeriană pe care ucrainenii le folosesc şi menţionând că ”fiecare rachetă rusească doborâtă este o dovadă solidă că teroarea poate fi învinsă”.

El a adăugat că, totuşi, nu poate fi asigurată protecţie completă, astfel că au existat lovituri şi patru oameni au murit în atacurile de luni.

Preşedintele ucrainean a menţionat că se lucrează la restabilirea alimentării cu electricitate, eforturile fiind concentrate în regiunile centrale ale Ucrainei, Odesa, Zaporojie şi Harkov. El a arătat că în alte regiuni – de la Transcarpatia la Kiev, de la Kirovohrad la Sumî şi Harkov – a fost întreruptă alimentarea pentru stabilizare. Luni seară, cele mai multe pene de curent sunt în regiunile Viniţia, Kiev, Jitomir, Dnipropetrovsk, Odesa, Hmelniţîi şi Cerkasî.

”Din nou, teroarea rusească afectează ţările învecinate. Sunt din nou întreruperi în alimentarea cu electricitate din Moldova. Şi acest lucru demonstrează din nou că abilitatea Rusiei de a desfăşura astfel de atacuri teroriste masive este o ameninţare nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga noastră regiune. Cel puţin. Când un terorist destabilizează viaţa tuturor, oprirea terorii este o misiune comună”, a declarat Zelenski.

El a menţionat că va vorbi despre asta în discursul adresat experţilor de la Institutul American pentru Studiul Războiului.

Volodimir Zelenski a punctat că, prin atacul cu rachete de luni, Rusia a marcat aniversarea Memorandumului de la Budapesta.

”Soarta acestui document oferă răspunsuri la multe întrebări actuale despre Rusia. A semna doar ceva cu aceşti terorişti nu va aduce pacea. Ei vor încălca cu siguranţă orice acord la care se ajunge cu ei. Renunţarea la orice element al securităţii cuiva în favoarea Rusiei înseamnă un nou război. De aceea, este necesară o continuare de principiu a politicii existente a statelor cinstite: doar dezmembrarea capacităţilor teroriste ruseşti, eliberarea tuturor teritoriilor noastre şi tragerea la răspundere a criminalilor vor aduce pacea. Cred că se va ajunge acolo”, a subliniat el.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că luni a fost semnată a treia declaraţie de sprijin a parcursului Euro-atlantic al Ucrainei, cu Muntenegru, după Cehia şi Belgia.

”Vom parcurge acest drum pas cu pas – vom convinge majoritatea euro-atlantică în favoarea Ucrainei. Şi nu doar prin cuvinte, ci şi prin decizii. Prin decizii care să sprijine accederea noastră la sistemul de securitate colectivă”, a afirmat Zelenski, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend