Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Raed Arafat, audiat la Parchetul General, în cazul tragediei de la Colectiv. La sediul instituției a fost așteptat de supraviețuitori și rude ale victimelor: „Criminalule”, a strigat o femeie

Publicat

in

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a sosit, marți, la Parchetul General, pentru a fi audiat, la patru ani de la tragedia petrecută în clubul Colectiv. Arafat nu a făcut declarații la sosirea la sediul instituției, relatează Mediafax.

Șeful DSU, Raed Arafat, a ajuns la sediul Parchetului General în jurul orei 12, unde este audiat în dosarul tragediei din Clubul Colectiv.

El a fost așteptat de mai multe persoane, victime ale tragediei de la Colectiv și reprezentanți ai familiilor victimelor, care i-au cerut explicații și l-au apostrofat, la patru ani de la tragedie.

„Alexandru Hogea, vă spune ceva?”, a fost întrebat de Narcis Hogea, tatăl celei de-a 60-a victimă a incendiului de la Colectiv.

O femeie i-a strigat lui Arafat „Criminalule”.

Raed Arafat nu a făcut declarații.

În 30 octombrie 2019 se vor împlini 4 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.

Între timp, victimele Colectiv au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie, precizând că, în prezent, pot beneficia de plata tratamentelor doar până la sfârşitul anului 2020, ceea ce este insuficient.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Moment delicat în Parlament: vot de blam pentru un ministru PNL

Publicat

in

De

Camera Deputaţilor votează, miercuri, moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.

Citește și: Se anunță o mare Coaliție a Opoziției la alegerile locale și parlamentare

Moţiunea, intitulată „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”, este semnată de 93 de deputaţi de la Pro România şi de la PSD.

* Luni, la dezbateri, deputatul Mihaela Huncă (Pro România) a susţinut că în sistemul educaţional românesc nu a existat niciodată ca acum „o stare de haos produsă de incompetenţă sau nepăsare”, considerând că în Ministerul Educaţiei „nu ştie stânga ce face dreapta”.

Conform documentului, Pro România şi PSD solicită demisia ministrului Anisie, aceste formaţiuni acuzând „lipsă de viziune şi de strategie, care a făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă”.

* Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a subliniat că şcoala românească este „sub nivelul provocărilor” cu care se confruntă generaţiile actuale de elevi, pentru că a rămas „captivă unor formule conservatoare” şi unui sistem care nu pune accent pe abilităţile elevului, ci pe capacitatea de a înmagazina cunoştinţe.

Anisie a catalogat moţiunea ca fiind desprinsă ‘dintr-o comedie’ şi le-a reproşat miniştrilor PSD care au fost la Educaţie că nu au pregătit învăţământul online, deşi au avut fonduri la dispoziţie.

Ea le-a mai spus iniţiatorilor că guvernele PSD au dus „înapoi” sistemul de cercetare „cu zece ani prin subfinanţarea cronică” şi promovând oameni care „cred că cercetarea se face precum politica”. Potrivit ministrului, proiectele României în domeniul ştiinţific au „stagnat”, iar cele precum laserul de la Măgurele au fost „puse în pericol prin nefinanţare”.

* Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, le-a reproşat liberalilor că au fost la guvernare 16 ani, iar nereformarea sistemului de educaţie li se datorează în mare parte.

* Deputatul PNL Marilen Pirtea a subliniat, la rândul său, că 64% dintre mandatele de ministru al Educaţiei au fost ocupate, de la Revoluţie până în prezent, de reprezentanţi ai PSD, el considerând acest lucru ”deziluzionant” şi că ”efectele vor fi resimţite multă vreme”. Marilen Pirtea a atras atenţia că domeniul educaţiei trebuie lăsat pe mâna specialiştilor.

* Ministrul Educaţiei „a uitat de importanţa unui dialog interinstituţional”, iar activitatea ei are „bile albe şi negre”, a declarat la dezbateri şi deputatul USR Cristina Iurişniţi la dezbaterile din plen, adăugând că „bile negre sunt multe la nivel comunicaţional şi legislativ” în ultima perioadă.

* Reacţia în plen a deputatului PMP Marius Paşcan a fost că moţiunea simplă pe Educaţie este doar „un exerciţiu de propagandă politică” utilizat de Pro România şi PSD pentru imagine, menţionând că activitatea Monicăi Anisie a fost ”rezonabilă” în această perioadă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Franța anunță un plan de salvare de 8 miliarde de euro pentru industria auto

Publicat

in

De

​Guvernul francez a anunțat un plan de salvare de 8 miliarde de euro pentru industria auto, puternic afectată de pandemie, anunță BBC, scrie Mediafax.

Propunerea președintelui Emmanuel Macron include 1 miliard de euro menit să asigure subvenții de până la 7.000 euro la cumpărarea vehiculelor electrice de către cetățeni.

De asemenea, banii vor merge către investiții care trebuie să facă din Franța un centru de producție de vehicule electrice.

Industria auto este pusă în situația să renunțe la mii de locuri de muncă.

În schimbul ajutorului, cei doi principali producători francezi, Renault și PSA, au promis că își vor concentra producția în Franța.

„Avem nevoie de un obiectiv motivațional – să devenim cel mai mare producător european de vehicule curate, aducând producția la peste un milion de mașini electrice și hibride pe an în următorii cinci ani”, a declarat președintele Macron jurnaliștilor, în cadrul unei conferințe de presă la fabrica de mașini Valeo din Etaples.

El a adăugat că niciun model de mașină produs în prezent în Franța nu trebuie fabricat în alte țări.

Pentru a ajuta la vânzarea celor 400.000 de vehicule aflate la dealrii auto din cauza restricțiilor impuse de coronavirus, președintele Macron a declarat că guvernul va acorda oamenilor posibilitatea să aleagă vehicule mai puțin poluante, cu ajutorul unui bonus de 3.000 de euro, ca parte a unei scheme care se adresează către 75% din gospodăriile franceze.

„Cetățenii noștri trebuie să cumpere mai multe vehicule, în special curate. Nu în doi, cinci sau 10 ani, ci acum”, a subliniat Macron.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend