Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Radu Țincu AVERTIZEAZĂ: ‘Dacă varianta sud-africană nu mai răspunde la anticorpii pe care îi avem, probabil va fi necesară o nouă producție de vaccinuri’

Publicat

in

Dacă mutațiile variantei sud-africane a SARS-CoV-2 schimbă conformația proteinei de suprafață spike, acest lucru înseamnă că anticorpii dobândiți prin vaccinare sau prin boală nu se mai pot cupla și nu mai au eficiență, a explicat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, vineri, la B1 TV.

„Este o variantă virală care a fost identificată pe 11 noiembrie și iată că în doar două săptămâni a ajuns deja în Europa, e primul caz confirmat. În Africa de Sud au fost identificate 22 de cazuri inițial, dar trebuie să avem în vedere că nu se realizează o testare și genotipare atât de frecventă care să ne arate cu aceeași acuratețe ca în Europa evoluția pandemică, însă ceea ce creează îngrijorare în raport cu această nouă variantă virală este că are cele mai multe mutații care afectează proteina de suprafață spike comparativ cu toate celelalte variante virale. Acest lucru – sigur, dincolo de riscul de transmitere mult mai ridicat comparativ cu varianta Delta sau Delta plus – creează probleme în ceea ce privește anticorpii pe care i-am dobândit fie în urma imunizării, fie în urma trecerii prin boală. Se pare, din primele date pe care le avem la acest moment, ca această variantă virală este mai rezistentă la anticorpii pe care îi deținem”, a explicat medicul.

El spune că deocamdată nu avem la dispoziție toate datele necesare pentru a da un verdict comprehensiv cu privire la varianta sud-africană.

„Ea abia se află acum în expertizare. Marea Britanie este cea care realizează genotiparea exactă și face tot felul de teste să vadă dacă anticorpii pe care îi avem în urma vaccinării sau în urma trecerii prin boală mai reușesc să se cupleze de suprafața virusului. Sunt 32 de mutații identificate care vizează tocmai acea proteină de suprafață de care anticorpii ar fi trebuit să se lege și să determine blocarea intrării virusului în celulă. Dacă aceste 32 de mutații schimbă conformația proteinei de suprafață spike, asta înseamnă că anticorpii nu se mai pot cupla și, în acest fel, nu mai au eficiență. Dacă acest lucru se întâmplă, sigur suntem într-o situație extrem de serioasă pentru că tot ce a însemnat vaccinare și trecere prin boală nu mai au niciun fel de eficiență la acest moment”, a adăugat Radu Țincu.

Întrebat dacă e prea devreme pentru a ști dacă această variantă presupune un risc mai mare de a suferi forme grave de boală, medicul a spus: „Din păcate, aceste informații nu sunt încă furnizate pentru că nu au fost suficienți pacienți care să fie expertizați din această perspectivă a severității bolii pe care au dezvoltat-o, însă din nou se pare că această variantă virală a apărut într-o țară unde vaccinarea nu este prezentă – și aici într-adevăr este o greșeală a faptului că țările bogate s-au concentrat în a-și vaccina populația cu precădere, negândidu-se că în zonele sărace ale lumii, acolo pot să apară variante virale care să zădărnicească toată această politică de vaccinare”.

„Mai mult decât atât, această variantă se pare că a apărut la o persoană HIV pozitivă care avea un sistem imunitar mai puțin competent, dându-i posibilitatea virusului să scape de sistemul imunitar și, în acest fel, să își dezvolte tot felul de mecanisme de adaptare”, a mai afirmat Radu Țincu.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Impozitarea multinaționalelor nu întârzie în România! Ministrul de Finanțe: ‘Este un obiectiv prioritar și vom pregăti toate măsurile necesare’

Publicat

in

De

Adoptarea și implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE este un obiectiv prioritar și pentru România, urmând să fie aplicată de la 1 ianuarie 2023, a declarat ministrul Finanțelor Adrian Câciu la reuniunea miniștrilor de Finanțe din UE, informează Mediafax.

Propunerea de Directivă privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE a fost cel mai important subiect al reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), desfășurată marți, 18 ianuarie 2022, la Bruxelles.

Miniștrii de Finanțe au fost invitați să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar și necesitatea transpunerii în legislația UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaționale agreate în Cadrul Incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activitățile globale ale multinaționalelor. Regulile vizează toate grupurile mari, naționale sau internaționale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an și care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

„România susține toate măsurile de combatere a planificării fiscale. Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiții echitabile în cadrul pieței interne a UE. Adoptarea și implementarea directivei este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023”, a precizat Adrian Câciu.

Miniștrii au discutat despre stadiul implementării Mecanismului de Redresare și Reziliență și au aprobat Concluziile cu privire la Raportul privind Mecanismul de Alertă 2022, Concluziile Analizei Anuale a Creșterii Durabile 2022 și Recomandarea pentru politica economică a zonei euro 2022. De asemenea, cei 27 au avut un schimb de opinii pe marginea mandatului UE pentru viitoarea reuniune G20, din februarie 2022.

La prima reuniune Ecofin organizată sub președinția sa, Franța și-a prezentat prioritățile în domeniul economic și financiar.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Fernando Alonso a suferit o nouă operaţie. I s-au scos plăcile de titan ca i-au fost puse atunci în maxilar

Publicat

in

De

Victima unui accident de bicicletă în februarie 2021, pilotul spaniol al echipei Alpine, Fernando Alonso, a dezvăluit că a suferit recent o nouă operaţie, la Berna (Elveţia), pentru a i se scoate plăcile de titan care i-au fost puse atunci în maxilar, conform news.ro.

O operaţie care a mers bine conform spaniolului, care se odihneşte înainte de a-şi începe pregătirea pentru următorul sezon de Formula 1.

Primele teste de iarnă vor avea loc în perioada 23-25 ​​februarie la Barcelona.

În februarie 2021, Alonso, care se afla pe bicicletă, a fost lovit de o maşină în apropiere de Lugano. El a stat atunci două zile în spital şi a fost operat la maxilar.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend