Conecteaza-te cu noi

Anchete

RADARUL PREȚURILOR ! – Lemnele de foc, calvarul argeșenilor ! Prețurile au luat-o razna !

Avatar

Publicat

in

– Mii de argeșeni caută cu disperare lemne bune și ieftine pentru foc

– Bișnițarii așteaptă clienții la marile magazine sau în fața ocoalelor silvice

Publicitate

Lemnele de foc pentru iarna care bate la ușă au devenit o problemă pentru mii de argeșeni care folosesc sobele tradiționale sau centrale termice pe lemne. Locuitorii din comunele județului s-au înscris cu sutele pe listele primăriilor ca să cumpere lemne mai ieftine, tăiate din pădurile statului. Însă cantitatea oferită nu acoperă nici pe departe solicitările, aşa că sătenii cu sobe sau orasenii cu centrale termice trebuie să cumpere din alte surse. Iar preţurile sunt chiar duble, o arata un raid al redactorilor ziarului nsotru. Ba mai mult, să cumperi lemne prin intermediul primăriei necesită răbdare multă și stres la maxim, asta datorită procedurilor greoaie și a drumurilor tur-retur între primării și ocoalele silvice.

Dai un ban dar nu mai stai… la coadă ! 400 lei mc de fag uscat !

Ca să cumperi lemne de la primărie sau să iți tai proprii arbori pe care îi ai pe proprietate înseamnă să ai multă răbdare dar și ceva bani. Teoretic, lemnele de la stat sau cele deținute de propria moșie sunt aproape gratis dar… Exista un mare dar ! Primul pas, în ambele cazuri trebuie făcut la primărie unde completezi o cerere. Dacă ești sătean bun, ai votat cum trebuie, primești rapid o cotă sub forma un ei hârtii pentru care nu trebuie să scoți bani mulți din buzunar. Dacă tai din prorii arbori, începe , la fel, același calvar. Va trebui să mergi la Ocolul Silvic pentru “docomente” apoi să revii la primărie. Dar asta nu e totul ! Va trebui să aștepți marcarea arborelui tău și sunt cazuri când aștepți și câteva săptămâni. Odată marcat arborele trebuie să faci iar rost de bani necesari drujbistului dar și celui care ți le aduce în curte. Făcând un calcul simplu, toate acestea adunate fac un preț total de circa 150 lei/mc lemn de esență tare. Ieftin în comparație cu oferta fără stres, drumuri și așteptări.

Bișnițarii de lemne stau la pândă peste tot

Asta pentru că privații vând lemnul de foc de fag, cel mai căutat, cu cel puțin 250 lei/mc. Pentru a avea rapid lemnele în curte ai două posibilități: fie cauți prin anunțurile pe OLX ai sunat, negociat și în maxim o zi a lemnele în curte, fie mergi la marile magazine gen Dedeman, Bricodepot sau Practiker. Pentru prima varianta nu există posibilitatea de a vedea lemnele pe care le cumperi și trebuie să crezi ceea ce ți se spune la telefon. Prețurile oscilează între 250 lei/mc și 350 lei/mc. Ai însă posibilitatea de a lua și altceva în afară de fag la prețuri mai mici dar și deșeuri de brad care mai mult înfundă sobele dar .. sunt aproape gratis. A doua variantă este să mergi la magazinele amintite: aici sunt prețurile bătute în cuie și vezi marfa la fața locului. Lemnul de fac paletizat la metru cub se vinde cu prețuri cuprinse între 350 lei și 400 lei /mc. Ai însă de trecut o piedică, anume bișnițarii care te așteaptă chiar acolo oferindu-ți lemne la vânzare la un preț un pic mai mic decât la Practiker sau Dedeman. ” Eu sunt din Mălureni, sunt șofer la acest magazin dar oamenii cumpără mai mult de la mine. Păi le explic eu aici că de ce să dea 400 lei pe metru cub când le dau eu cu 300 lei adus în curte. Alții îl vând cu 350 dar eu îl dau cu 300 că folosesc și masina de la Bricodepot si mai iau și salariu de la ei”, ne spune nea Vasile, șoferul de le Bricodepot Pitești. Una peste alta, pentru a fi siguri de o iarnă călduroasă trebuie să cumperi circa 10 mc de lemne, asta înseamnă undeva la 4500 lei. Dacă nu ești mofturos, cu maxim 200 lei poți umple curtea cu lemn de păr, măr sau prun la care mai adaugi și o remorcă de deșeuri.

Primarii nu stiu ce sfaturi să dea

Nu are cum, mi se pare aberant să dai 400 lei pe mc cât am vazut și eu ca vând unii. Atât costă buşteanul de lemn de lucru, de calitate bună. La ocoalele silvice se vinde cu 110-120 lei/mc lemnul de foc”, ne-a precizat un primar din Argeș . Acesta se întreabă şi de ce Romsilva vinde atât de puţin lemn la populaţie, raportat la suprafaţa de pădure administrată, în condiţiile în care, prin Codul Silvic, regia e obligată să asigure cu prioritate lemnul de foc la populaţie. „Probabil e mai simplu să vinzi pe picior la agenţii economici, care impun apoi preţurile lor”, a adăugat acesta. Una peste alta, primarul spune că oamenii îi cer sfatul dar nu știe ce să le spună. ” Ce să le spun, că apoi mă înjură. Am avut cazuri când am dat lemne prin primărie și, cu transport, cu tăiat la diomensiune și spart, ajunge omul cam la același preț ca la Dedeman”. Analizând însă în ansamblu situația, problema lemnului de foc e tot mai gravă, mai ales că cea mai mare parte din copacii tăiaţi din pădurile de stat – adică 70% – este vândută de firmele de exploatare forestieră. Mai puţin de o treime ajunge la instituţii publice: şcoli, primării, ocoale silvice. Atât oamenii cât și primarii spun că prețul lemnului aproape s-a dublat față de anii anteriori.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Vai și-amar! Primarul Bebe Ivan s-a dat singur în judecată – Vrea 20.000 Euro spor de dificultate, din banii cetățenilor

Avatar

Publicat

in

De

Fostul pesedist dar inca primar al comunei Babana, Bebe Ivan, devenit liberal de câteva zile, și-a adus aminte ca a muncit cu greu pentru coumuna pe care o conduce de atata amar de vreme, iar comuna , nesimțita, nu l-a plătit regește pentru asta! Nu mai vorbim ca de vina pentru ca Bebe Ivan nu a fost platit pentru conditiile dificile de lucru ar fi fost tocmai smecherasul de primar , adică chiar Bebe Ivan, cel care, din 2017, a tot refuzat sa semneze pentru a-i plăti lunar 50 % din salariu de baza. Cum in joc este vorba sumă frumușică, aproximativ 20.000 Euro, Bebe Ivan l-a dat in judecată pe primarul Bebe Ivan solicitand ca, din banii cetatenilor, să îi plătească acesti bani…

Așa se face că pe masa magistratilor argeșeni a ajuns o solicitare prin care Bebe Ivan a chemat în judecată pârâții Primarul comunei Babana, adica tot Bebe Ivan si primăria Băbana solicitând instanței ca prin sentința ce se va pronunța să se dispună obligarea pârâților la acordarea sporului de dificultate în cuantum de 50% la salariul de încadrare, conform reglementărilor legale în vigoare începând cu data de 01.02.2017, reactualizat cu indicele de inflație la data plății efective. In total ar fi vorba de circa 20.000 Euro.

Publicitate

20.000 Euro vrea Bebe Ivan de la primarul Bebe Ivan , spor de dificultate in primărie

Ce reprezinta acesti bani ? Pai, potrivit art. II. alin. l din Legea 263/2006 coroborat cu prevederile Legii 53/2003 care prevede că salariații instituțiilor publice implicate în mod direct în aplicarea fondului funciar, membrii în comisiile constituite în baza art.12 din Legea 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de un spor lunar de dificultate de până la 50% din salariul de încadrare”. Curios este faptul ca Legea prevede ca acest drept și a cuantumului sporului ce se acordă se face anual de către conducătorul instituției implicate în aplicarea dispozițiilor privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra proprietății funciare, tocmai de Bebe Ivan. De ce nu a facuta asta de trei ani incoace ?

Art. III din OUG nr. 136/2006 ce a intrat în vigoare la data de 28 decembrie 2006 a creat posibilitatea legală ca prin derogare de la Legea nr. 154/1998, persoanele care ocupă funcții de demnitate publică, numite sau alese din administrația publică locală sau centrală să beneficieze lunar de un spor de dificultate de până la 50% din salariul de încadrare, în cazul în care sunt implicați în aplicarea Legii nr. 10/2001 și a Legii nr. 18/1991


Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Anchete

SURSE O altă versiune a uciderii lui Emi Pian! Cum ar fi început bătaia: ‘Ce-mi vorbești, mă, mie așa, în nas?’

Avatar

Publicat

in

De

Surse apropiate de clanul Duduianu au dezvăluit astăzi, pentru Bugetul.ro, o altă versiune decât cea cunoscută, în privința uciderii lui Florin Mototolea, zis Emi Pian (39 de ani).

După ce inițial s-a scris că Emi Pian s-ar fi bătut cu Richard Emanuel Gheorghe, zis Richard al lui Rinu, iar acesta din urmă l-ar fi înjunghiat pe celebrul lider al Duduienilor, acum Bugetul.ro a intrat în posesia unor informații care răstoarnă tot ce se știa până acum.

Publicitate

Sursele noastre ne-au dezvăluit, în această dimineață, că Emi Pian a fost enervat în timpul jocului de barbut de „un copil (n.r. – Richard Emanuel Gheorghe) care îi vorbea în nas”. Cum Emi Pian nu a fost bun la bătaie, spun sursele Bugetul.ro, el i-a cerut sprijinul fratelui său, Vasile Duduianu, cunoscut drept Grațian Pian. El ar fi sosit la casa din cartierul Giulești și, după ce a fost enervat de Richard al lui Rinu, i-ar fi dat acestuia „doi-trei pumni”, care l-ar fi trimis la podea pe tânărul din Colentina.

Când s-a ridicat, Richard Emanuel Gheorghe ar fi pus mâna pe cuțit și l-ar fi tăiat pe Emi Pian, informează sursele Bugetul.ro.

Amintim că șeful SNPPC, Dumitru Coarnă, ne-a declarat că Emi Pian a murit după ce i-a fost tăiată artera femurală.

Vezi și EXCLUSIV Emi Pian putea fi salvat! Cum îl puteau scăpa cei aflați la fața locului

‘Ce-mi vorbești, mă, mie așa, în nas?’

Emi era la o partidă de barbut, s-a drogat extraordinar de mult, iar copilul care l-a tăiat îi vorbea în nas.

Emi n-a fost niciodată cu bătaia și l-a sunat pe Grațian și i-a zis ‘Grațiane, vino-ncoace, că am probleme cu ăștia. Ia și tu doi-trei băieți!’. A venit Grațian cu oamenii, s-au dus acolo. Au stat au băut și s-au drogat în continuare și, la un moment dat, ăla a început să vorbească urât.

Grațian s-a enervat, a luat masa și a aruncat-o în sus, de nervi și i-a zis ‘Ce-mi vorbești, mă, mie așa, în nas?’ și de acolo s-au luat. Ăla i-a mai zis ceva lui Grațian. Apoi, Grațian i-a dat doi-trei pumni și ăla a căzut pe jos. Ăla s-a ridicat și a dat cuțitul și l-a tăiat pe Emi pe picior”, au declarat sursele Bugetul.ro.

Vezi și SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-a ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

Richard Emanuel Gheorghe, reținut pentru 24 de ore

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a decis, vineri, reținerea pentru 24 de ore a lui Richard Emanuel Gheorghe.

Tot astăzi, inculpatul va fi prezentat magistraților de la Tribunalul București, pentru a fi arestat preventiv pentru 30 de zile.

Astăzi, 7 august, procurori criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București – Secţia de urmărire penală au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 26 de ani, din București, inculpat în cauza de omor înregistrată în dimineața de 04.08.2020.

In fapt, din probatoriul administrat a rezultat că, pe fondul unui conflict spontan, izbucnit în timpul unui joc de noroc, bărbatul de 26 de ani ar fi aplicat victimei, un bărbat de 39 de ani, lovituri cu un obiect ascuțit, cauzându-i plăgi profunde, leziuni ce au impus transportarea victimei la spital, unde aceasta a decedat la scurt timp de la internare.

Vezi și Foto. Cum arată ucigașul lui Emi Pian

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor.

În cursul zilei curente, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Precizăm faptul că măsurile dispuse reprezintă etape ale procesului penal, conform Codului de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Gruparea Rinu, o grupare măruntă care a crescut de curând

Clanul Rinu este cunoscut drept un clan mărunt din zona podului Colentina, care a început să crească de curând. Se ocupă cu proxenetism, trafic de droguri și cămătărie.

Pe de altă parte, clanul Duduienilor este unul dintre cele mai cunoscute din Capitală. În ultimii ani, capii grupării parcă au fost loviți de un blestem.

Ion Duduianu, zis Segher, fratele lui Pian senior, a murit în octombrie 2018, din cauza unui infarct. În luna decembrie a aceluiași an a murit un alt nume de legendă al clanului: Cristofor Duduianu, tot din cauza unor probleme de sănătate.

Iată că acum, după nici doi ani, gruparea Duduienilor a mai primit o lovitură: Emi Pian a fost omorât.

Vezi și SURSE Cine l-ar fi ucis pe Emi Pian – Este membru al unui clan care acționează în Colentina

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend