Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rabla 2019: De anul viitor, ar putea fi primite la casare doar mașini cu ITP valabil

Avatar

Publicat

in

Cei ce vor dorii sa beneficieze de ajutorul de la stat pentru inlocuirea masinii vechi in 2019 ar putea fi obligați să ducă la casat numai mașini cu inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă. Pentru înscrierea în programul Rabla din acest an nu este nevoie de ITP valabil, dar Ministerul Mediului (MM) propune, printr-un proiect de ordin, introducerea acestei condiții, începând din 2019, pentru casarea mașinilor.

Românii vor putea solicita și anul viitor bani de la stat pentru a-și schimba mașina veche, dar regulile programului Rabla din 2019 s-ar putea modifica. Schimbările sunt propuse prin Proiectul de ordin de ministru privind modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, ce a fost lansat recent în dezbatere publică pe site-ul MM. Actul normativ are nevoie, pentru a se putea aplica, de semnătura ministrului mediului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Cea mai importantă schimbare propusă la programul Rabla 2019 este cea legată de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească mașinile pentru a putea fi casate. Mai exact, mașinile care vor putea fi casate de către persoanele sau firmele care vor dori să beneficieze de sprijin financiar de la stat prin programul Rabla de anul viitor vor trebui să aibă, pe lângă vechimea mai mare de opt ani, inspecția tehnică periodică valabilă.

O astfel de propunere a mai fost făcută și în cursul acestui an, dar, nefiind prea bine primită de către proprietarii de mașini vechi, s-a renunțat la ea. Astfel, în prezent, pentru a casa o mașină mai veche de opt ani nu este nevoie ca aceasta sa aiba ITP valabil.

Potrivit proiectului legislativ, anul viitor vor putea fi casate, cu condiția existenței unui ITP valabil și a vârstei de peste opt ani, autoturisme, microbuze, autoutilitare ușoare sau autospeciale/autospecializate uşoare. Acestea vor trebui să fie înmatriculate în țara noastră și să aibă cel puțin componentele esențiale, respectiv motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, dar şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi catalizatorul, dacă acestea au fost montate pe mașină din fabricaţie. În cazul în care anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricaţiei, se va considera an de fabricaţie anul înmatriculării.

În 2019, prima de casare va avea tot valoarea de 6.500 de lei, dar mașinile care se vor putea achiziționa vor trebui să genereze cel mult 120 g CO2/km, spre deosebire de limita din aceste an, care este de 130 g CO2/km.

De asemenea, cei ce vor dori să-și schimbe mașina veche vor putea primi și un ecobonus de 1.000 de lei dacă mașina nouă va fi dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu motor hibrid. Așadar, în 2019, românii care vor dori să-și înlocuiască mașina veche vor putea obține până la 9.200 de lei.

Atenţie! Proiectul de act normativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de către ministrul mediului şi publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Cascada Măgura din Munţii Rodnei a fost introdusă în circuitul turistic local şi naţional

Avatar

Publicat

in

De

Cascada Măgura din Munţii Rodnei a fost introdusă în circuitul turistic local şi naţional, informează Agerpres care citează Centrul de Informare şi Promovare Turistică „Moisei Turistic” (CIPTMT).

Obiectivul turistic descoperit recent a fost amenajat pentru a oferi condiţii optime turiştilor care aleg să viziteze zona Moisei, potrivit basilica.ro.

Publicitate

Citește și: Acuzații GRAVE împotriva deputatului Emanuel Ungureanu (USR)! TVR spune că este CONTROLAT și va sesiza Parlamentul: ‘S-a remarcat ca denunţător’

„Au fost puse băncuţe, au fost făcute şi instalate pavilioane, pentru a mânca cât mai aproape de natură, coşuri pentru depozitarea gunoiului menajer. Turiştii au acces cu autoturismul proprietate personală”, au precizat reprezentanţii CIPTMT.

Moiseiul, aflat la aproape 140 km de Baia Mare, are multe obiective turistice recunoscute naţional şi internaţional: rezervaţia naturală Izvorul Bătrâna (0,5 ha), Parcul Naţional Munţii Rodnei cu vârful “Pietrosul” (2303m), Monumentul Eroilor sau Mănăstirea Moisei (1600).

În ceea ce priveşte cascadele, în Maramureş se regăsesc numeroase astfel de bijuterii naturale: Cascada Cailor (cea mai înaltă din România, căderea de apă este de 90 metri), Cascada Puzdrele ( aflată la 1520 m altitudine), Cascada Şipot etc.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ULTIMA ORĂ Șefa DIICOT redeschide dosarul 10 august, în care sunt vizați șefii din Jandarmerie

Avatar

Publicat

in

De

Procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial marţi soluţia de clasare a dosarului ”10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Giorgiana Hosu a decis redeschiderea urmăririi penale faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Publicitate

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend