Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Qatar recunoaște că muncitorii de pe stadioanele Cupei Mondiale nu au avut condiții bune

Publicat

in

Oficialităţile din Qatar au afirmat joi că au îmbunătăţit condiţiile de lucru pentru miile de muncitori străini care lucrează pe stadioanele care vor găzdui meciuri la CM de fotbal din 2022, scrie DPA.

Autorităţile au fost permanent criticate la nivel internaţional pentru exploatarea muncitorilor migranţi care alcătuiesc aproape 95 la sută din forţa de muncă a acestei ţări.

Ministerul Dezvoltării Administrative şi Muncii din Qatar a emis un ordin care interzice munca în exterior atunci când sunt temperaturi caniculare, a informat agenţia naţională de presă din Qatar (QNA).

Conform noilor reguli, munca în aer liber este interzisă între orele 10 şi 15:30 în intervalul 1 iunie – 15 septembrie. Decretul schimbă un act normativ din 2007 care interzicea munca în aer liber între orele 11:30 – 15:00 între 15 iunie şi 31 august.

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a salutat noile reglementări.

Luna trecută, Federaţia daneză de fotbal (DBU) a cerut FIFA să mărească presiunea asupra Qatarului, astfel încât această ţară să asigure respectarea drepturilor omului în vederea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, solicitând în special o anchetă independentă asupra situaţiei dificile a muncitorilor migranţi.

“Suntem împotriva atribuirii Cupei Mondiale Qatarului şi criticăm situaţia drepturilor omului în această ţară”, preciza atunci directorul general al DBU, Jakob Jensen.

Cu un an şi jumătatea înaintea turneului final programat în noiembrie şi decembrie 2022, “intensificăm acum presiunea asupra FIFA, pentru că nu credem că s-au realizat îmbunătăţirile dorite pentru lucrătorii migranţi. Vrem acţiuni acum, şi cu cât mai devreme cu atât mai bine”, adăuga el.

În scrisoarea adresată şefului FIFA, Gianni Infantino, şi secretarului general Fatma Samoura, federaţia daneză făcea mai multe cereri, inclusiv “punerea în aplicare deplină a legislaţiei deja adoptate privind drepturile muncitorilor”, precum şi “îmbunătăţiri suplimentare”.

DBU solicita, de asemenea, “o anchetă amplă asupra numărului de morţi în rândul lucrătorilor migranţi din Qatar”. “Evident, ne aşteptăm ca această investigaţie să fie aprofundată şi independent, iar membrii FIFA să primească în curând un raport”, sublinia federaţia în această scrisoare, semnată de cei doi lideri ai săi, Jakob Jensen şi preşedintele Jesper Moller.

Qatarul a fost criticat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului din cauza tratamentului aplicat muncitorilor migranţi, acestea afirmând că mulţi dintre lucrători sunt exploataţi şi muncesc în condiţii periculoase, pe şantiere legate de viitoarea Cupă Mondială.

Emiratul susţinea că a făcut mai mult decât orice altă ţară din regiune pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de muncă.

Danemarca a fost una dintre selecţionatele europene care au desfăşurat acţiuni simbolice la sfârşitul lunii martie, pentru a răspunde presupuselor abuzuri ale drepturilor omului în Qatar.

Jucătorii danezi au purtat tricouri cu mesajul “Fotbalul susţine schimbarea” la meciurile cu Republica Moldova şi Austria, din preliminariile CM 2022.

De asemenea, şi jucătorii naţionalei Norvegiei au protestat faţă de condiţiile de viaţă şi de muncă ale migranţilor din Qatar.

Această acţiune a venit la scurt timp după publicarea, extrem de comentată, a unui articol în cotidianul britanic The Guardian, care susţinea că 6.500 de muncitori au murit pe şantierele stadioanelor Cupei Mondiale, de când competiţia a fost acordată Qatarului, în 2010.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Pentagonul anunță un exercițiu naval NATO în Marea Mediterană / Rusia anunță și ea exerciții de amploare

Publicat

in

De

Pentagonul a anunțat vineri lansarea unui exercițiu naval de amploare NATO în Mediterana, luni, cu participarea portavionului american USS Harry Truman, în plină tensiune cu Rusia, care a anunțat ea însăși manevre navale în același timp, potrivit AFP.

„Neptune Strike 22 va dura până pe 4 februarie și are scopul de a demonstra capacitatea NATO de a integra forța de atac maritimă sofisticată a unui grup aeropurtat în sprijinul eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Kirby a dat asigurări că acest exercițiu se pregătește din 2020 și că nu are nimic de-a face cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, deși „Neptune Strike 2022” nu se afla pe lista exercițiilor planificate în 2022 publicată pe 14 decembrie de NATO pe site-ul său.

„Exercițiul în sine nu este conceput pentru a contracara genul de scenarii care ar putea apărea în jurul Ucrainei”, a spus el. „Este într-adevăr un exercițiu naval al NATO (…) menit să testeze o gamă largă de capabilități navale pe care dorim să fim siguri că le vom consolida în continuare”, a anunțat Kirby.

Rusia a anunțat joi exerciții navale complete. Peste 140 de nave de război și aproximativ 10.000 de soldați vor lua parte în lunile ianuarie și februarie la aceste exerciții desfășurate în Atlantic, Arctica, Pacific sau Mediterana.

Kirby a recunoscut că situația tensionată cu Rusia a stârnit discuții cu aliații cu privire la desfășurarea acestui exercițiu naval. „După discuții cu aliații noștri NATO, s-a decis să mergem mai departe”, a spus el.

USS Harry Truman și grupul său aeropurtat se află în Marea Mediterană de la jumătatea lunii decembrie.

Portavionul urma să se alăture zonei de operațiuni a comandamentului central (Centcom) dar ministrul american al Apărării Lloyd Austin a decis la sfârșitul lunii decembrie să-l țină în Mediterana pentru a-i „liniști” pe europeni în fața fricțiunilor cu Rusia.

Fără a menționa tensiunile din jurul Ucrainei, unde Kievul și aliații săi occidentali acuză Moscova că a adunat 100.000 de soldați la granițele țării în așteptarea unei posibile invazii, Pentagonul a subliniat că această schimbare a rutei „reflecta necesitatea unei prezențe continue în Europa”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Şeful ONU ''convins'' că nu va fi o invazie rusă în Ucraina

Publicat

in

De

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că este “convins” că o invazie sau o incursiune militară rusă în Ucraina “nu se va întâmpla” exprimându-şi speranţa că diplomaţia va rezolva criza în curs, în special dintre Rusia şi Statele Unite, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Nu ar trebui să fie o intervenţie militară acolo”, a spus şeful ONU în cursul unei conferinţe de presă. “Sunt convins că acest lucru nu se va întâmpla” şi “sper cu convingere să am dreptate”, a adăugat el.

“Cred că diplomaţia este calea de a rezolva problemele, a mai subliniat Antonio Guterres, insistând că este necesar “să evităm ce este mai rău”.

Miercuri, preşedintele american Joe Biden a estimat că omologul său rus, Vladimir Putin, care a desfăşurat trupe în apropierea frontierelor Ucrainei, “nu doreşte un război pe scară largă”. Dar “cred că va intra” într-un fel sau altul în Ucraina, “va trebui să facă ceva”, a adăugat el, fără alte detalii.

Rusia susţine că nu intenţionează să intervină militar în Ucraina, în pofida amplasării de soldaţi şi armament la graniţa cu această ţară.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend